Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za uvod v veseli december Krško dobiva prvi medomat v Posavju

Objavljeno: Torek, 26.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
tiskovna obcina krsko-veseli december (9)

Na skupni predstavitvi prazničnih decembrskih aktivnosti: župan mag. Miran Stanko, direktorica CPT Kristina Ogorevc Račič ter Aleš in Barbara Pirc iz KUD Posavje prireditve

Naj se ta hip zdi še tako daleč, a novo leto je tako rekoč pred vrati. Krško v teh dneh že pridobiva okrasitev, saj se bo na predvečer začetka zadnjega meseca leta, to je prihajajočo soboto, s prižigom prazničnih luči na instalaciji adventnega venca v Zatonu v mestu uradno pričel veseli december, ki bo postregel s pestrim dogajanjem za vse generacije občanov.

Predpraznični program sta danes dopoldan na tiskovni konferenci predstavila direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič in predsednik Kulturno umetniškega društva (KUD) Posavje prireditve Aleš Pirc, medtem ko se je župan mag. Miran Stanko ob tej priložnosti navezal na zaključke in pričetke investicij na območju občine.

Prvi medomat v Posavju

tiskovna obcina krsko-veseli december (5)

Kristina Ogorevc Račič je izpostavila sobotno Miklavževo tržnico, popoldanski prižig prazničnih luči v Zatonu ter praznovanje in rajanje v starem mestnem jedru sredi decembra.

In če se prvo na tem mestu navežemo na prihajajoče pestro decembrsko dogajanje v mestu, ki se pričenja, kot že v uvodu omenjeno, 30. novembra. Kristina Ogorevc Račič je povedala, da se bo to soboto od jutranjih ur do poldneva na Tržnici Videm že 4. leto zapored zvrstil Miklavžev sejem, ki bo hkrati šesti tematsko obarvan sejemski dan na tržnici v letošnjem letu. Na CPT Krško ga bodo izvedli v sodelovanju z Občino Krško, več kot 30 ponudniki različnih domačih in sladkih dobrot ter rokodelskih izdelkov in Čebelarsko zvezo Krško, ki bo tega dopoldneva pod naslovom Čebelarski mozaik izvedla vrsto aktivnosti. Obiskovalce, v prvi vrsti najmlajše, bo zabavala maskota Kranjska sivka, s katero se bo mogoče tudi fotografirati, člani društva bodo izvedli medene delavnice, celoten sklop aktivnosti pa zaokrožili z otvoritvijo prvega medomata v Posavju, s katerim bo krška čebelarska zveza upravljala tudi v bodoče. Tudi letos bodo za okrasitev smrečice na tem prizorišču poskrbeli stanovalci Doma starejših občanov Krško, ki v teh dneh zavzeto izdelujejo unikatne okraske zanjo.

Prižig luči v Zatonu

Ogorevc Račičeva je povzela tudi sobotno popoldansko dogajanje, ki se bo pričelo ob 17. uri v Zatonu pri instalaciji adventnega venčka. Najprej bodo člani Čupakabre, žonglerska in ognjena skupina, ki ustvarja na področju cirkusa, za najmlajše obiskovalce uprizorili ognjeno pravljico Lučka v temni deželi, medtem ko bosta za praznično vzdušje ob prižigu prazničnih luči v mestu poskrbeli Vokalna skupina Gloss in posavska zasedba Rock Defect. Mimogrede: pozornost v prazničnem mesecu usmerite tudi na novoletno okrasitev v Zatonu, po ulici, parku Josipine Hočevar, pri Dvorani v parku idr. Ta bo tudi letos rezultat izvirnih zamisli članic nadvse ustvarjalnega društva Prostor vmes, ki so k izdelavi okraskov pritegnile tudi Večgeneracijski center Posavje in Dom starejših občanov Krško. Organizator tako dosedanjih kot letošnjega prižiga prazničnih luči, kakor tudi spremljajočega programa in iz leta v leto spremenjenih ali praznično nadgrajenih prazničnih instalacij, je družba Kostak.

14. decembra delavnice, stojnice, razstava, dedek Mraz, Ledena kraljica, koncert ...

Sredi meseca decembra, natančneje – 14. v mesecu, bo praznični utrip zapolnil staro mestno jedro Krškega. Kar polnih 12 ur, to je od 10.00 do 22.00, bodo v Mestnem muzeju, Galeriji Krško in Mencingerjevi hiši na ogled razstave, med katerimi na tem mestu izpostavljamo dopolnjeno razstavo 80. so bila leta … v Krškem, naslovljeno Siva kučma, bela brada, topel kožuh, zvrhan koš … Naslov kajpak izvira iz več ali manj vsem generacijam poznane otroške decembrske pesmi, kar pomeni, da se bo tudi pričujoča razstava navezovala na okrasitve in običaje praznovanj v 80. letih prejšnjega stoletja, zato vse, ki se vsaj z malce nostalgije spominjate teh let, vabimo na njen ogled v prostore v pritličju Mencingerjeve hiše. Istega dne bodo med 16.00 in 20.00 v Mestnem muzeju potekale praznične ustvarjalnice, ob 16.00 pa si boste lahko v organizaciji JSKD Krško in KUD Liber na delavnici, ki jo bo vodila Majda Arh Sevšek, v Mencingerjevi hiši izdelali svoje lectovo srce.

Ob 16.30 bodo oživele tudi stojnice v tem predelu mesta, hkrati pa bo z Dalmatinove ulice v spremstvu Ledene kraljice, plesalk sodobnega plesa GŠ Krško, konjske vprege Konjeniškega kluba Krško ter Bohorske konjenice krenil proti prizorišču tudi dedek Mraz. Najprej bo slednji poskrbel, da bodo najmlajši udeleženci deležni predstave Ledena kraljica, nato pa bo sledilo druženje in fotografiranje z dobrim možem in Ledeno kraljico. Direktorica CPT je še poudarila, da se ne ustrašite potencialno možnega dežja, če ne že snega, in kar brez zadržkov pripeljite svoje otroke in vnuke, kajti predstava v vsakem primeru bo! Če se bo skisalo vreme, bodo slednjo izvedli v bližnji Dvorani v parku. Za vse ljubitelje glasbenega programa pa naslednje obvestilo: koncertno dogajanje se bo pričelo ob 18.30, ko bosta na odru prepevala Manca Špik in Isaac Palma, od 21.30 dalje pa bo prepeval Dejan Vunjak s spremljajočo skupino Brendijeve barabe.

Drsališče za staro in mlado

Predvidoma od druge polovice decembra dalje in okvirno vse do zaključka zimskih počitnic (24. 2.–28. 2. 2020) pa se bodo lahko občani in obiskovalci, ki bodo v mesto pripotovali dol- ali gorvodno ob Savi, tudi drsali na novem drsališču iz naravnega ledu. Slednje bo umeščeno, kot smo že pred časom zapisali, na peš coni ob CKŽ 44 v Krškem (ulica nad Pizzerijo Fontana). Župan mag. Miran Stanko sicer upa na nižje temperature v času obratovanja drsališča, saj bi bile te povezane tudi z nižjimi stroški njegovega vzdrževanja, v vsakem primeru pa si želi, da bi tako mladi kot starejši občani novo razpoložljivo pridobitev, ki se bo razprostirala na 200 m2 površine, s pridom koristili za zimsko rekreacijo ali zgolj sproščanje na ledeni ploščadi. Ureditev drsališča namreč sodi v sklop projekta, ki je podprt tudi s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in je poimenovan Mar nam je za skupnost.

Silvestrovanje na prostem

tiskovna obcina krsko-veseli december (4)

KUD Posavje prireditve vabi na silvestrovanje na prostem na Trgu Matije Gubca.

Aleš Pirc, predsednik KUD Posavje prireditve, pa je na skupni novinarski konferenci organizatorjev prazničnih prireditev predstavil zadnja dneva pred iztekom leta. Start je najavil ob 16.00 na Trgu Matije Gubca, kjer bodo najprej pestrega razvedrilnega programa deležni otroci. Zanje bo uprizorjena predstava Trije prašički, na prizorišču bodo postavljeni napihljivi gradovi, otroci si bodo lahko poslikali obraz, sicer pa bodo za praznično vzdušje poskrbeli tudi člani Plesnega kluba Lukec, mažorete, Sporty. Na predzadnji večer leta bodo za obiskovalce in z obiskovalci prepevali domači D’Palinka band in v nadaljevanju še skupina Pop Design, medtem ko se bo program na silvestrovo na trgu na Vidmu pričel ob 21. uri. Za prvo uro zabave bo poskrbel DJ Stenk, od 22.00 dalje pa bo za zdravico in radosten prehod v leto 2020 skrbela kostanjeviška zasedba Džuboks. Zaključka leta 2018 se je na Trgu Matije Gubca po oceni organizatorja udeležilo 4000 obiskovalcev, v letošnjem pa Pirc upa še na večjo udeležbo.

V letu 2020 izvedba projektov po izboru občanov

Mag. Miran Stanko je ob tej priložnosti povzel večje investicije v iztekajočem se letu, med katerimi je najprej izpostavil dokončanje krške obvoznice. Izgradnja slednje, ki poteka od HE Krško do Nakupovalnega centra Krško, se je pričela v letu 2009, po desetih letih etapne izgradnje pa bo predvidoma predana namenu med 5. in 10. decembrom. 5. decembra bo namreč potekal tehnični pregled še zadnjega kraka južne obvoznice od tretjega krškega mostu do nakupovalnega centra, na podlagi katerega se pričakuje tudi izdaja uporabnega dovoljenja. Med večjimi investicijami je izpostavil še pričetek gradbenih del na izgradnji krške osrednje knjižnice, saj so arheologi že zaključili izkope in detajlne preglede zazidljivega zemljišča. Izgradnja knjižnice bo izvedena v dveh letih, nakar bo stekla še obnova obstoječih prostorov knjižnice in potrebne preureditve prostorov v samem Kapucinskem samostanu; včeraj, 25. 11., je bila že namenu predana na novo urejena komunalna infrastruktura Jelše - Gorica, II. faza urejanja krškopoljskih naselij bo zajemala ureditve na Pristavi in Velikem Podlogu, v zadnji fazi pa bo nove komunalne infrastrukture deležna še Gržeča vas. Med pridobitvami v tem letu je župan med drugim omenil še zaključek obnove Hočevarjevega mavzoleja, celostno ureditev nekaj mestnih ulic, izgradnjo poslovilnega objekta pri krškem pokopališču, v zadnji fazi izgradnje se trenutno nahajata Podjetniški inkubator v starem mestnem jedru ter ureditev 200 P + R parkirišč ob Tovarniški ulici na Vidmu, v teh dneh pa so stekla pripravljalna dela za izgradnjo objekta PGE Krško in spremljajočih površin.

V prav tako investicijsko zahtevnem letu 2020 pa je župan izpostavil izvedbo 26 projektov, ki so jih izglasovali občani v sklopu prvič uvedenega participativnega proračuna občine. In medtem, ko bodo ti v izvajanju, bo sredi marca steklo novo zbiranje projektnih predlogov občanov za uvrstitev v participativni proračun in izvedbo v letu 2021. Torej predlogi se bodo zbirali med 15. marcem in 15. aprilom, po pregledu predlogov s strani komisije pa bodo ti uvrščeni na glasovanje v mesecu juniju. Torej vam do pomladi prihodnje leto preostaja še dovolj časa, da razmislite, katere projekte (občina je razdeljena na sedem območij, za izvedbo investicij je načrtovanih skupno 140.000 evrov, posamezno območje pa je upravičeno do projektov v skupni višini 20.000 evrov) bi bilo z vidika dviga kakovosti življenja smotrno umestiti na določeno območje.

B. M.
« Nazaj na seznam