Časopis za pokrajino Posavje
28.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začetek hidravličnih izboljšav od Senovega do Kostanjevice na Krki

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Začetek hidravličnih izboljšav od Senovega do Kostanjevice na Krki

Dober mesec je od začetka projekta hidravličnih izboljšav, ki bo do konca leta 2015 med seboj povezal vodovodne sisteme v občini Krško in Kostanjevica na Krki, uredil sistem v Brežicah, s skupnim ciljem enakovredne oskrbe občanov s pitno vodo. V tem tednu začenjamo z gradnjo prvega vodohrana ter z deli na štirih novih odsekih; v Dobrovi na severu in Dobravi na jugu območja gradnje.

Začetne aktivnosti na prvih štirih odsekih, črpališče Drnovo-Krško, črpališče Brege-NEK-Vrbina-Stara Vas-VH Resa-1, Gorice-Jelše-Veliki Podlog, Kalce Naklo-Malo Mraševo-Brod-Žabjek, Karlče-Slinovce-Kostanjevica na Krki, Kostanjevica na Krki-Dobe-Dobrava, potekajo v skladu s predvidenim terminskim načrtom in tako uresničujejo eno tretjino (torej 1,7 milijona evrov) vrednosti projekta v občinah Krško in Kostanjevica na Krki. Na odseku Dobrova– Dovško, ki se bo začel graditi prihodnji teden, bo sočasno stekla tudi izgradnja 120 m3 velikega vodohrana, ki bo zagotavljal dodatno shranjevanje pitne vode ter kvalitetnejšo oskrbo v slabših vremenskih pogojih, v katerih se voda pogosto skali. Omenjeni vodohran bo kvalitetno oskrbo s pitno vodo zagotovil prebivalcem KS Senovo in Brestanica. Naslednji vodohran bo zgrajen prihodnje leto, in sicer v KS Gora.

Zaradi zgodovinske in kulturne dediščine je nekoliko specifičen odsek Drnovo-Krško, kjer so se v teh dneh v spremljanje gradnje vključili tudi arheologi, ki bodo opravili arheološke raziskave na 115 metrov dolgem odseku. V tem času bo gradnja zaradi arheoloških del otežena, a po trenutnih predvidevanjih časovni zamik naj ne bi bil daljši od dveh tednov.

Spomnimo, da posavski projekt v skupni vrednosti 15,2 milijona evrov vključuje hidravlično izboljšavo vodovodnega sistema Krško-Kostanjevica in sistem na območju Brežic. Glavni cilj je vzpostavitev celovitega sistema oskrbe s pitno vodo, hidravlično izboljšanje obstoječih vodovodnih sistemov in zagotovitev ustrezne infrastrukture za oskrbo kvalitetne pitne vode za več kot 10. 000 prebivalcev. Na območju občin Krško in Kostanjevica na Krki bo zgrajenih 14 odsekov vodovodnega sistema, v vrednosti 7,4 milijona evrov. Od tega 3,8 milijona evrov predstavlja delež evropskih sredstev, nekaj več kot 600.000 evrov bo zagotovila država, preostanek pa občini sami.

Vir: Občina Krško

« Nazaj na seznam