Časopis za pokrajino Posavje
22.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zagorelo v brežiškem podjetju TA Regulator - k sreči samo za vajo

Objavljeno: Petek, 27.10.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
gasilska_vaja_pozar_ta_regulator64

Na gasilski vaji je sodelovalo 92 gasilcev iz 13 PGD v občini Brežice.

Gasilska zveza Brežice je v četrtek izvedla redno operativno-taktično vajo gasilskih enot GZ Brežice s temo "požar v industriji". "Zagorelo" je v stavbi brežiškega podjetja TA Regulator.

gasilska_vaja_pozar_ta_regulator108

Med poročanjem vodje intervencije, poveljnika GZ Brežice Darka Leskovca oglednikom vaje, med drugim tudi prvemu gasilcu v občini, županu Ivanu Molanu

Kot je takoj po končani vaji povedal vodja intervencije, poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec, je bila predpostavka vaje, da je zaradi napake na električni napeljavi prišlo do požara na sami napeljavi, električnih omaricah in strojih. Požar se je znotraj samega objekta hitro širil in se razširil že v prostor uprave. Aktiviran je bil prvi poziv, načrtovan v načrtu aktiviranja za gasilske enote v primeru požara v industriji za občino Brežice, tj. pet višje kategoriziranih gasilskih enot in enota II. kategorije. Izvedli so notranje napade oz. omejitve širjenja požara. Ko so prišli na mesto intervencije, so od zaposlenih v podjetju dobili informacijo, da je elektrika izklopljena in da pogrešajo dva zaposlena. Gasilci so ju hitro našli, že prej so poklicali ekipo NMP. Zaradi obsega požara je vodja vaje poklical še dodatnih šest gasilskih enot višjih kategorij. Tako je bilo na intervenciji skupaj 13 gasilskih enot: III. in IV. kategorije GZ Brežice (PGD Brežice, Brežice okolica, Cerina, Mihalovec, Obrežje, Skopice, Kapele, Cerklje ob Krki, Veliki Obrež, Velika Dolina, Pišece in Bizeljsko) ter enota II. kategorije iz okoliškega sektorja (PGD Bukošek). Nastopilo je 92 gasilcev, 21 gasilskih vozil, od tega 13 GVC, gasilci so uporabili 46 izolirnih dihalnih aparatov, razsvetljavo in izpihovalnik zraka.

gasilska_vaja_pozar_ta_regulator115

Analiza štaba poveljstva GZ Brežice takoj po končani vaji

Leskovec je še dejal, da vaja, ki jo tradicionalno izvedejo v oktobru, mesecu požarne varnosti, gasilcem ni bila najavljena, predvideno število gasilcev je bilo 99, kar po njegovem pomeni zelo visok odziv gasilcev na vaji. Že med potekom vaje je bil formiran tudi celoten štab poveljstva GZ Brežice, ki se je kasneje seznanil tudi z morebitnimi napakami. Vajo je ocenjeval poveljnik GZ Krško Borut Arh, prisotni so bili tudi trije opazovalci. "Mislim, da smo s to vajo v gasilstvu GZ Brežice naredili en velik korak naprej, zato ste lahko, gospod župan, več kot ponosni na gasilce, ki so danes izvedli to vajo," je Leskovec sporočil brežiškemu županu in prvemu gasilcu v občini Ivanu Molanu, ki si je prišel ogledat vajo. Po Leskovčevih besedah je bila to tudi zaključna vaja njihovega mandata, ki ga marca naslednje leto končujejo. Da so prišli do doseženega znanja, so v zadnjih petih letih izvedli več kot 1600 usposabljanj, je še omenil poveljnik GZ Brežice.

Poleg župana so si gasilsko vajo med drugim ogledali tudi predsednik GZ Brežice Mihael Boranič, poveljnik Civilne zaščite občine Brežice Darko Ferlan, vodja brežiške izpostave URSZR Zdenka Močnik ter svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Brežice Roman Zakšek.

R. R.
« Nazaj na seznam