Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zakaj je Posavje po precepljenosti med slabšimi regijami?

Objavljeno: Sreda, 05.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZD Krško-cepljenje (1)

Nizek je zlasti delež cepljenih v občinah Bistrica ob Sotli, Krško, Brežice in Kostanjevica na Krki, boljši pa v občinah Sevnica in Radeče.

Že prejšnji teden smo v Posavskem obzorniku poročali, da je Posavje po precepljenosti s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 med slabšimi statističnimi regijami v Sloveniji, zdaj pa je z 18,68 % cepljenega prebivalstva povsem na zadnjem mestu.

Manj kot petina prebivalstva je vsaj enkrat cepljenega še v Podravski, Obalno-kraški in Pomurski regiji, medtem ko je denimo v Zasavski regiji cepljenih že skoraj 24 % prebivalstva, približno odstotek manj pa v Goriški in Koroški regiji. 

Boljši smo v Posavju sicer po precepljenosti z drugim odmerkom, kjer smo z 9,89 % cepljenimi na sedmem mestu med regijami. Izstopata zlasti Koroška in Goriška regija s skoraj 12 % cepljenih, medtem ko je na dnu Jugovzhodna Slovenija z 8,55 % cepljenih.

Težava je predvsem dobava cepiv

Kako ocenjujejo dinamiko cepljenja v posavskih občinah in čemu pripisujejo dokaj nizek delež cepljenih v naši regiji, smo vprašali direktorje posavskih zdravstvenih ustanov. Direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević pravi, da se podatki o precepljenosti iz dneva v dan spreminjajo in izpostavlja že omenjeni podatek, da je precepljenost z obema odmerkoma v Posavju višja kot v petih regijah. "Dejstvo je tudi, da za prve odmerke ponovno ne dobivamo vsega naročenega cepiva. V zadnjem naročilu smo ponovno prejeli manj odmerkov, kot smo jih naročili, in to cepiva za prve odmerke oseb, starejših od 50 let, in posebej ranljive kronične bolnike. Prejeli smo cca. 85 % naročenih cepiv, a to naj bi veljalo za vse cepilne centre," pojasnjuje. Poleg tega nekaterih skupin kandidatov ne morejo cepiti, dokler ne cepijo predhodnih prednostnih skupin, čeprav zanje uporabijo drugo cepivo. "Zanimanje uporabnikov se je povečalo z izvajanjem aktivnega nagovarjanja uporabnikov: članek v Posavskem obzorniku, klicanje iz ambulant družinske medicine ali cepilnega centra, zgibanka po gospodinjstvih, dopisi subjektom kritične infrastrukture," še dodaja Levojević.

Pogrešajo podporo pri promociji cepljenja

Tudi direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič zagotavlja, da cepljenje v cepilnih centrih in splošnih ambulantah koncesionarjev poteka ves čas enako intenzivno, število cepljenj pa je odvisno od dobave cepiva. "V tem tednu smo dobili 85 % naročenih odmerkov za cepljenje s prvo dozo Pfizer za prebivalce nad 50 let. Cepiva ne moremo izbirati ali naročati na zalogo. Nekateri večji cepilni centri v Sloveniji so v preteklem tednu prejeli cepivo Jansen, za katerega zadostuje cepljenje z enim odmerkom. Predvidevam, da se je temu posledično precepljenost v določenih regijah v preteklem tednu povečala. V našem cepilnem centru smo do danes prejeli le cepiva proizvajalca Pfizer in AstraZeneca," je pojasnila. Na vprašanje, ali bi si želeli več podpore pri promociji cepljenja s strani ustanov v lokalni skupnosti, pravi, da to vsekakor pogrešajo, sami pa promovirajo cepljenje z deljenjem zloženk o cepljenju (vsem, ki prihajajo na HAGT) in na kontaktih cepilnega centra (051 389 934, cepimse@zd-krsko.si), v katerem se lahko vsi zainteresirani naročijo na cepljenje. Sicer pa bo krški cepilni center osebe s čakalnih seznamov vabil na cepljenje glede na strategijo cepljenja in dobavo cepiva.

Iz Zdravstvenega doma Sevnica so v zvezi s tem sporočili, da še enkrat pozivajo vse prebivalce k cepljenju proti COVID-19, tako preko izbranega osebnega zdravnika kot preko delodajalcev kritične infrastrukture ali na objavljene kontakte za prijavo.
Prijava posameznika na cepljenje pomeni tudi njegovo soglasje k cepljenju - https://www.zd-sevnica.si/obvestila/koronavirus/cepljenje-covid-19.

P. P.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam