Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zakaj je v zadnjem času toliko obvestil o moteni dobavi pitne vode v brežiški občini?

Objavljeno: Torek, 21.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0040

Delavci Komunale Brežice med odpravljanjem okvare na vodovodnem sistemu

Ker se v zadnjem času tako rekoč vsakodnevno pojavljajo obvestila o moteni dobavi pitne vode na območju občine Brežice, ki jih pošilja upravljalec javnega vodovodnega omrežja JP Komunala Brežice d.o.o., ponekod pa so morali tudi omejiti porabo vode, smo se pozanimali, kaj je glavni razlog za to.

Kot nam je odgovoril Krištof Žnideršič, vodja projektov na Komunali Brežice, le-ta upravlja s kar 700 km javnega vodovodnega omrežja, na katerem je več kot 90 pomembnejših vodovodnih objektov, s pitno vodo pa oskrbujejo okoli 9500 gospodinjstev in drugih uporabnikov. "Da je v zadnjem času vsakodnevno toliko obvestil o moteni dobavi pitne vode po občini, je posledica predvsem v dotrajanosti vodovodnega omrežja, saj je bilo v obdobju od januarja do junija kar 661 opravil iz naslova okvar zaradi dotrajanosti sistema ter ostalih opravil na javnem vodovodnem omrežju," pojasnjuje in dodaja, da je lastnik omrežja, Občina Brežice, k reševanju te problematike pristopil resno in odgovorno ter za obnovo obstoječega omrežja letno nameni prek 300.000 evrov. Poleg tega se na vodovodnem omrežju redno izvajajo tudi vzdrževalna dela (redno čiščenje vodohranov) in ostala manjša dela.

Kot še pravi Žnideršič, so z novim sistemom beleženja dogodkov in opravil poskrbeli za boljše in hitrejše oziroma pravočasno kroženje informacij, ki jih naposled lahko posredujejo svojim uporabnikom. "Tako smo s tem poskrbeli, da so naši uporabniki ob prav vsaki prekinitvi dobave vode o tem obveščeni, kar v preteklosti ni bilo praksa," razlaga in pojasnjuje, da so se za omejitev rabe vode v naselju Križe odločili zaradi slabše izdatnosti vodnega vira, ki ne zadostuje v času poletnih mesecev, ko se uporaba vode poveča zaradi potreb polnjenja bazenov ali zalivanja, predvsem v primeru istočasnih vodovodnih okvar. Omejitev rabe vode za Globoko z okolico je bila po njegovih navedbah odrejena zaradi istočasne večje okvare ter povečane rabe vode – verjetnega polnjenja bazenov in zalivanja. "Ker črpalke, ki črpajo vodo iz Dečnih sel v vodohran na Malem Vrhu, niso uspele prečrpati zadostne količine vode, smo bili prisiljeni izvajati občasno redukcijo oskrbe s pitno vodo. Po odpravi okvare se je stanje normaliziralo," je še povedal. Z današnjim dnem so omejitev porabe vode na območju Globokega tudi preklicali.

R. R., foto: Komunala Brežice
« Nazaj na seznam