Časopis za pokrajino Posavje
26.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek prve skupine socialne aktivacije

Objavljeno: Sreda, 12.12.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
_DSC1093

Udeleženci programa (poleg krške skupine tudi nekaj udeležencev skupine v sevniški občini) z izvajalci in mentorji

V Prah izobraževalnem centru v Žadovinku so dopoldne pripravili zaključni dogodek prve skupine socialne aktivacije v občini Krško, katere izvajalec je bilo omenjeno podjetje.

Kot je povedala organizatorka formalnega izobraževanja v podjetju Prah Nadja Bezenšek, poteka program socialne aktivacije pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter v sodelovanju s Centrom za socialno delo, kjer naredijo nabor kandidatov za vključitev, Prah izobraževalni center pa je bil na javnem razpisu izbran za izvajalca programa.
_DSC1089

Razstavljeni izdelki

Gre za šestmesečni program, v katerega je bilo v štartu vključenih 15 ljudi, od tega so se trije vmes že zaposlili, torej jih je program zaključilo 12. »Na začetku smo zelo veliko delali na njihovi samozavesti in samopodobi, saj je imel marsikdo med njimi različne težave, stiske, depresije, tudi odvisnosti, dolgo časa so že brezposelni, zato so bili zelo zaprti vase, prepričani, da niso ničesar sposobni,« pojasnjuje Bezenškova. V okviru programa so spoznali, da so sposobni marsičesa, pogovarjali so se o trgu dela in zaposlitvah, pripravili življenjepise in ostalo dokumentacijo, ki jo potrebuješ ob prošnji za službo, obiskali so več podjetij in na centru gostili delodajalce. Veliko so tudi ustvarjali in izdelke razstavili na zaključnem dogodku. Zdaj iščejo možnosti za njihov pozitiven izhod iz programa, saj se bojijo, da bodo, če bodo ostali doma, spet padli v isto stanje, v katerem so bili prej. Vsi namreč še niso pripravljeni na zaposlitev, zato potrebujejo še kakšne učne delavnice, usposabljanja na delovnem mestu ipd.
 
Eden od vključenih v program je bil Tomaž Breznikar iz Brestanice, ki je v tem času opravil tudi delovno prakso v naši medijski hiši. Program je ocenil kot zelo dobro zastavljenega in je pohvalil pestre aktivnosti, ki so jim bile na voljo v teh šestih mesecih. »Mislim, da smo tisti, ki smo program obiskovali, v večini izpolnili svoja pričakovanja. Vsi smo bili v težkih situacijah in tukaj smo pridobili določeno mero discipline, se navadili vsak dan prihajati, spoznali smo različne poklice in možnosti izobraževanja, hkrati pa se mi zdi zelo pomembno, da smo se družili in navezali nove stike, ki jih bomo, upam, ohranili,« je povedal.
 
Gre za enoletni pilotni projekt in po novem letu prične s programom že nova skupina 15 udeležencev. V podjetju Prah čakajo na nov razpis, s katerim naj bi ministrstvo izvajanje programa podelilo za tri ali štiri leta.

P. P.
« Nazaj na seznam