Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključili projekt Okusi posavsko ribo: OKUSI RIBO

Objavljeno: Sreda, 28.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Delavnica Bistrica ob Sotli 1

Z delavnice v Bistrici ob Sotli

S ciljem razviti atraktivne turistične produkte z obnovo in sanacijo ribnika Resa v Krškem ter razviti nove tržne poti za manjšo ribogojnico in njeno ohranitev so Občina Krško, Center za podjetništvo in turizem Krško, Restavracija Tri lučke, Ribogojnica Pajk in Turistično društvo Senovo v letu 2019 skupaj pristopili k projektu Okusi posavsko ribo.

ribnik resa (3)

Ureditvena dela na ribniku Resa

Od skupno okoli 277.000 evrov iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo pričakujejo nekaj manj kot 200.000 evrov. V sodelovanju vseh partnerjev so povezali obstoječo turistično ponudbo, razvili nove turistične produkte z zgodbami ter doživetji na obstoječih pohodnih in novih kolesarskih poteh. Ohranja se lokalna ribogojnica, saj ji je projekt omogočil nove prodajne poti. Obnovili so ribnik Resa na Vidmu, predvsem v smislu protipoplavne varnosti, in na območju ribnika uredili nova poučna igrala ter razvili nove učne vsebine za osnovnošolce.

snemanje ucne poti (1)

Učna delavnica za otroke v Ribogojnici Pajk

Kot poudarja župan občine Krško mag. Miran Stanko, je projekt nastal iz potreb v okolju po povezovanju in nadgradnji obstoječih turističnih zanimivosti, ki so jim vdahnili zgodbe. »S tem namenom smo se povezali različni partnerji javnega in zasebnega sektorja ter društvo. Projekt je namenjen dnevnim obiskovalcem naše destinacije, turistom, pohodnikom, otrokom in prebivalcem Krškega z okolico.« Občina je v okviru projekta obnovila in revitalizirala ribnik Resa na Vidmu, s čimer je zagotovljena predvsem protipoplavna zaščita Stare vasi, in na območju ribnika umestila interaktivna igrala - splav za opazovanje življenja v ribniku, iglu za opazovanje življenja na gozdnih tleh in gnezdo za opazovanje življenja v zraku.

Po besedah direktorice Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristine Ogorevc Račič so v okviru projekta razvili in nadgradili tri nove turistične produkte z novimi doživljajskimi zgodbami: pohodno pot po Bohorskih slapovih, kolesarsko pot z električnimi kolesi in panoramsko motoristično pot, poskrbeli za promocijo z izdelavo treh turističnih kratki filmov in zloženko v slovenskem in angleškem jeziku. »V sodelovanju s TD Senovo smo pripravili izobraževalne vsebine za osnovnošolce na temo ribogojstva, gozda kot naravnega okolja in ribnika kot umetnega okolja. Z izvedbo različnih kulinaričnih delavnic na območju celotnega Posavja smo spodbujali k uživanju rib,« še dodaja Račičeva. Po besedah predsednika Turističnega društva Senovo Antona Petroviča so člani društva v tem projektu poskrbeli za trasiranje novih tematskih poti (kolesarska, pohodna, panoramsko – motoristična) ter za pripravo učnih vsebin za otroke v osnovnih šolah. Eden od ciljev projekta je bil tudi ohranitev manjše ribogojnice Pajk v Gorenjem Leskovcu pri Blanci. S skupnimi močmi so uspeli razviti nove prodajne poti do mesta Krško, gostincev in na domove, in sicer z nakupom novega transportnega vozila. Na območju same ribogojnice pa so uredili piknik prostor za doživetja v naravi, kjer bo lahko obiskovalec naročil ribe iz ribogojnice in si jih sam pripravil.

turizem (6)

Nova pridobitev so tudi električna kolesa pri Treh lučkah na Sremiču

K razvoju novih produktov na področju gastronomije so pristopili v Restavraciji Tri lučke, pojasnjuje Petra Močan, vodja marketinga. Kot partner projekta so nakupili električna kolesa za goste, ki bodo lahko odkrivali nova doživetja v okolici ter znamenitosti, kot so Grad Rajhenburg, staro mestno jedro Krškega in vinska klet. Seveda pa so se vključili tudi pri spodbujanju in osveščanju o vključevanju rib v gostinsko ponudbo z interaktivno predstavitvijo in pripravo ribjih jedi za goste.

Projekt je potekal eno leto, od skupno 276.964 evrov pa iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo pričakujejo 199.928 evrov.

Vir: CPT Krško in Občina Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

20.05.2020 | Sporočilo

Skrb za telo in um v objemu narave

18.07.2019 | Redakcija

Hiša iz lesa, slame in gline

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus