Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zasavsko-posavska pokrajina po novem Trboveljska?

Objavljeno: Torek, 21.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
43-10-POKRAJIN-1024x724

Lanski predlog slovenskih pokrajin, za katere je zdaj vladna komisija predlagala nova poimenovanja (vir: pokrajine.si)

Potem ko je bila lani javnost seznanjena s predlogi nove pokrajinske zakonodaje, ki predvideva ustanovitev desetih homogenih pokrajin s posebnima statusoma Ljubljane in Maribora, med drugim tudi skupne Zasavsko-posavske pokrajine, kar je bilo predstavljeno tudi na okrogli mizi, ki je potekala v Posavju, je včeraj prišla na dan novica, da je vladna komisija za standardizacijo zemljepisnih imen pripravila nov predlog glede poimenovanja samih pokrajin. Ta predvideva, da bi se pokrajine imenovale po največjem mestu znotraj posamezne enote, kar pomeni, da bi se pokrajina, kamor bi bilo vključeno Posavje, po tem predlogu imenovala Trboveljska.

Trbovlje so namreč največje mesto po številu prebivalcev od vseh krajev v Posavju in Zasavju, po zadnjih podatkih v tem mestu živi skoraj 14 tisoč prebivalcev, v Krškem kot največjem mestu Posavja pa nekaj več kot 7000. Omenjena komisija meni, da trenutni predlog, po katerem bi se pokrajine imenovale po regijah, ni dober, ampak bi zato moralo pokrajini ime dati največje mesto. Tako bi denimo štajerska pokrajina postala mariborska pokrajina, koroško-šaleška velenjska, osrednjeslovenska ljubljanska, savinjska celjska in primorsko-notranjska koprska pokrajina. Mariborska in ljubljanska občina bi ostali imenski izjemi.

Novo poimenovanje je že takoj naletelo na kritike, tudi znotraj strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje, ki jo vodi prof. dr. Boštjan Brezovnik z mariborske univerze. Njeni člani pravijo, da bo imel glavno besedo teren - najprej zagotovo župani, na koncu pa še politika, ki v 30 letih ustavne ureditve soglasja o pokrajinah še ni našla. Jeseni naj bi bil znan tudi finančni okvir delovanja pokrajin. Novo poimenovanje Zasavsko-posavske pokrajine - glede tega je bilo tudi že kar nekaj nestrinjanja - po največjem mestu, v tem primeru Trbovljah, bo še najmanj po volji prebivalcem Posavja, saj bi bila naša regija poimensko in verjetno še kako drugače "izbrisana" z zemljevida slovenskih pokrajin.

R. R., vir: rtvslo.si
« Nazaj na seznam
»