Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zavezništvo za mlade je na pravi poti

Objavljeno: Četrtek, 25.05.2017    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Krsko_konferenca_zaveznistvo_za_mlade_Bogovic_31

Projekt so prvič predstavili konec minulega leta na konferenci v Krškem (foto: arhiv).

Projekt Zavezništvo za mlade, ki so ga na pobudo in v sodelovanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem, s katerim so združili moči šolstvo, gospodarstvo in lokalna skupnost, pričeli v Krškem in Posavju, je na pravi poti.

Gre za projekt, s katerim želijo mladim omogočiti lažji prehod po končani izobrazbi na trg dela. S projektom želijo pokazati, katere so perspektivne panoge, ki so zaposljive v domačem okolju, ter mlade seznaniti predvsem s poklici na tehničnem področju. Skozi izvajanje dosedanjih aktivnosti so prišli do zaključkov, da je potrebno nujno sodelovanje tako šolstva, gospodarstva in lokalne skupnosti, če želimo doseči, da bodo mladi v prihodnje imeli zaposlitev v lokalnem okolju.
 
Zavezništvo je v slabega pol leta, ko je s konferenco lanskega decembra predstavilo pobudo, izvedlo številne aktivnosti, med katerimi so bila srečanja s predstavniki gospodarstva, predvsem panog, ki jih pokriva lokalni ŠC Krško-Sevnica, ter srečanje z ravnatelji in socialnimi pedagogi osnovnih šol v Posavju. Pripravljen je popis opremljenosti osnovnih šol za izvajanje pouka in interesnih dejavnosti na področju tehnike ter narejen popis dosedanjih aktivnosti posavskih šol in javnih zavodov v smeri kariernih priložnosti mladih in promocije poklicev. Zavezništvo za mlade je pripravilo tudi projekcijo kadrovskih potreb v prihodnosti v Posavju ter pripravilo nabor učnih mest v podjetjih, ki so pripravljena sodelovati v procesu dualnega sistema izobraževanja. Ob tem je bil pripravljen tudi program dualnega sistema izobraževanja v poklicnih in srednjih šolah v povezavi s podjetniki (modul praktičnega izobraževanja v šoli in podjetjih) v smislu možnosti odprtega kurikuluma šolskih ustanov, predvsem v srednjih šolah, kjer je premalo praktičnega izobraževanja v podjetjih.
 
Projekt Zavezništvo za mlade je narejen po vzoru podjetja Nestle, ki je ob podpori EU pripravilo projekt dualnega izobraževanja v podjetjih. Zavezništvo za mlade ima sodeč po prvih odzivih podporo tudi v celotni regiji Posavje, ki namerava v bodoče sistematično pristopiti k reševanju kadrovske problematike tudi s pomočjo Zavezništva za mlade. Projekt je zastavljen sistematično, in sicer da se najprej prične z aktivnostmi pri osnovnošolcih ter nadaljuje v srednjih šolah in na fakultetah.
 
Posavski kreatorji Zavezništva za mlade bodo na okrogli mizi, ki bo v petek, 26. maja 2017, ob 10. uri, v mali dvorani Kulturnega doma Krško, predstavili dosedanje rezultate projekta in planirane aktivnosti. Na dogodku pričakujejo tudi predstavnika podjetja Nestle, ki bo predstavil njihov projekt Alliance for Youth ter predstavnike šolskega ter gospodarskega ministrstva.  

M. D.
« Nazaj na seznam
»