Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zbor članov TD Dobova in podelitev priznanj za najlepše urejeni vasi v KS

Objavljeno: Ponedeljek, 06.07.2020    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
TD Dobova_31

Priznanje za vas Rigonce je iz rok predsednice TD Dobova Branke Stergar prevzel predsednik vaške skupnosti Marjan Polovič.

Predviden zbor članov v mesecu marcu je bil preložen in ob sprostitvi ukrepov glede covid-19 smo v TD Dobova 24. junija 2020 izvedli zbor članov TD Dobova.

Po pozdravu prisotnih in prebranem opravičilu župana je predsednica podala poročilo o delovanju v letu 2019, v katerem so bile izvedene številne aktivnosti, med njimi vse tradicionalne prireditve (21. mednarodni pustni karneval »Fašjenk Dobova«, golažijada, krompirjada in prireditev Dobova se predstavi). V sklopu dejavnosti za otroke in mladino je bilo izvedenih sedem delavnic z naslovom Malo drugače v prostem času. Vse leto se je skrbelo za promocijo in udeležbo na številnih prireditvah in dogodkih v organizaciji drugih društev v domači občini in širše po Sloveniji pa tudi na Hrvaškem (Sejem Alpe-Adria v Ljubljani, Ocvirkijada na Harmici, Mednarodni veteranski rokometni turnir v Dobovi, Dan kruha, vina in salam v Brežicah, Krompirfest v Dornavi, promocija v Termah Paradiso, udeležba na Svetovnem festivalu praženega krompirja v Postojni, promocija pred Mestno hišo v Brežicah ob svetovnem dnevu turizma, na golažijadah v Mozirju in Šoštanju, Kotüjada v Brežicah). Vsi dogodki so se beležili na spletni strani društva.
TD Dobova_37

V imenu TD Dobova je priznanje za vas Sela pri Dobovi predsednici vaške skupnosti Zdenki Petelinc izročil član ocenjevalne komisije Miran Kopinč.V sklopu projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna je bilo namenjeno cvetje za zasaditev javnih površin, okolic gasilskih domov in sakralnih objektov po vaseh KS. Urejenost vasi se je ocenila in dve najlepše urejeni sta ob krajevnem prazniku prejeli priznanji. To sta bila Mali Obrež v kategoriji manjših vasi in Dobova v kategoriji večjih vasi. Uspešno je tudi sodelovanje z OŠ dr. Jožeta Toporišiča, kjer deluje Turistični podmladek, in sicer Otroška folklorna skupina Kamenčki, katerim se namenijo sredstva za obleke. V letu 2019 ni bilo množičnega gostovanja na poletnih mednarodnih karnevalih. Posamezniki pa so kljub temu sodelovali na karnevalih v Kopru, Ivanić Gradu, Senju, Pančevu, Bani Koviljaći in Šabcu.

TD Dobova_10

Zbrani na občnem zboru TD Dobova

Svoja poročila so pripravili in prebrali še predsednik sekcije Fašjenk, mentorica Turističnega podmladka in predsednik nadzornega odbora. Načrt dela in finančni plan za leto 2020 je bil pripravljen v januarju in v februarju predstavljen upravnemu odboru društva. Ker zbora članov ni bilo moč izvesti in potrditi pripravljen načrt, se je v tem času pripravila okrnjena verzija.

Razen izvedenega 22. mednarodnega pustnega karnevala »Fašjenk Dobova« v februarju 2020 zaradi aktualnih razmer ostaja malo upanja, da bi izvedli ostale tradicionalne prireditve (golažijada, krompirjada, Dobova se predstavi) ter vse leto skrbeli za promocijo, sodelovali na prireditvah drugih društev in organizacij. Želja je, da se v jesenskih mesecih izvedejo delavnice za otroke in mladino ter počastitev 50-letnice delovanja TD Dobova.

Na strani promocije so v letu 2020 že izvedene aktivnosti s sodelovanjem na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani v mesecu januarju, v začetku marca, pred razglasitvijo pandemije, so predstavniki sekcije Fašjenk sodelovali na ocvirkijadi na Harmici. Kljub stanju v pomladnih mesecih se je vasem namenilo cvetje za zasaditev javnih površin. Ocenjevanje urejenosti v sklopu projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna je bilo v juniju, priznanji v kategorijah manjše in večje vasi pa smo podelili na zboru članov, saj svečana seja ob krajevnem prazniku ni bila izvedena. Priznanji sta prejeli vasi Rigonce v kategoriji manjših in Sela pri Dobovi v kategoriji večjih vasi.

V mesecu maju je društvo pridobilo Sklep o vpisu v register nesnovne kulturne dediščine, kjer je vpisana enota: Pustni obhodi ločkih koscev, oračev in svatov. Ob tem je bil v začetku junija izveden promocijski dogodek z novinarsko konferenco. Finančni del planiranih sredstev je prilagojen trenutnim razmeram in bo spremenjen, če bo potrebno.

Ob zaključku zbora je zavladalo prepričanje, da bo še čas za prireditve in druženja, trenutno je najpomembnejše, da ostanemo zdravi.

Branka Stergar, predsednica TD Dobova
Foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam