Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ZD Brežice: množično testiranje in cepljenje proti sezonski gripi

Objavljeno: Petek, 08.01.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
zdravstveni-dom-brezice_31397987167_o

ZD Brežice (foto: arhiv PO)

Zdravstveni dom Brežice obvešča, da bo njihova ekipa tudi v naslednjem tednu izvajala hitre antigenske teste, s katerimi bodo ugotavljali morebitne okužbe z novim koronavirusom, prav tako pa se bo izvajalo cepljenje proti sezonski gripi, saj so pridobili dodatne odmerke cepiva.

Množično testiranje prebivalstva na covid-19 bo potekalo v ponedeljek, 11. 1. 2021, od 12. do 15. ure in v petek, 15. 1. 2021, od 12. do 15. ure v avli športne dvorane Brežice. Tistim, ki imate simptome okužbe s covid-19 (povišana temperatura, kašelj, boleče grlo, nahod, driska ...), svetujejo, da pokličete svojega osebnega zdravnika, ki vas bo napotil na PCR-testiranje. "Na množičnem testiranju je pričakovati večjo udeležbo ljudi. V kolikor bo gneča, vam predlagamo, da se vrnete kasneje. Med čakanjem v vrsti je nujno dosledno spoštovanje vseh preventivnih ukrepov, predvsem vzdrževanje razdalje in pravilno nošenje zaščitne maske (pokrita usta in nos). Občane ponovno prosimo, da dosledno spoštujejo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19," opozarjajo v ZD Brežice.

Prav tako še obveščajo, da so pridobili dodatne odmerke cepiva proti sezonski gripi. V sezoni 2020/21 se iz obveznega zdravstvenega zavarovanja financira tudi cepljenje otrok od 6. do 23. meseca starosti. Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se financira cepljenje tudi za osebe, starejše od 65 let, za osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za otroke, ki so daljši čas zdravljeni s salicilati, ter za nosečnice in osebe z izjemno povečano telesno težo. Indikacijo za cepljenje v teh primerih postavi zdravnik ustrezne specialnosti oziroma se starost izkaže z dokumentom.

Priporočila za cepljenje proti gripi v sezoni 2020/21 so na voljo na spletni strani: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_navodila_za_cepljenje_proti_gripi_2020_21.pdf. Cepljenje je priporočljivo tudi za vse druge osebe. Cena cepljenja proti gripi za samoplačnike je 14,00 EUR.

Cepljenje proti sezonski gripi se izvaja v ločeni ambulanti. Cepljenje izvaja diplomirana medicinska sestra Gabrijela Černelič pod nadzorom zdravnice, specialistke družinske medicine. Za cepljenje proti gripi se lahko naročite na elektronski naslov: gripa@zd-brezice.si. Pri posredovanju naročila navedite ime in priimek, datum rojstva, ZZZS št. pacienta, svojega izbranega osebnega zdravnika.

Vir: ZD Brežice
« Nazaj na seznam