Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ZD Krško ima novo reševalno vozilo in prostore ZVC

Objavljeno: Petek, 22.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Zdravstveni dom Krsko-novo resevalno vozilo-novi prostori ZVC (34)

Predstavnica Krke, Somrakova, Fabjančič Pavličeva in Petretič ob novem vozilu

V Zdravstvenem domu Krško so v četrtek s krajšo slovesnostjo predali namenu novo nujno reševalno vozilo in odprli nove prostore Zdravstveno vzgojnega centra.

Direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič je povedala, da je enota nujne medicinske pomoči pridobila novo reševalno vozilo visokokakovostnega razreda, ki omogoča najvišjo raven oskrbe bolnikov in ponesrečencev. Življenjska doba takšnega vozila je približno deset let, v katerem prevozi od 400 do 500 tisoč kilometrov.
Zdravstveni dom Krsko-novo resevalno vozilo-novi prostori ZVC (37)

Predstavitev novega reševalnega vozila

Vrednost novega reševalnega vozila skupaj z opremo je znašala 160 tisoč evrov, od tega je Občina Krško prispevala 20 tisoč, Občina Kostanjevica na Krki 1.800 evrov, ZD Krško 82.200 evrov, 7.000 evrov je donirala Tovarna zdravil Krka, Ministrstvo za zdravje pa 49 tisoč evrov. »Iskrena hvala vsem, ki ste prispevali k temu, da bo zdravstvena oskrba prebivalcev v občini Krško in Kostanjevica na Krki lahko še boljša,« je poudarila Fabjančič Pavličeva in se še posebej zahvalila Aniti Kranjc s kostanjeviške občine, ki je izvedla postopke v zvezi z javnim razpisom.
Zdravstveni dom Krsko-novo resevalno vozilo-novi prostori ZVC (53)

Ogled novih prostorov ZVC

Novo pridobitev so s prerezom traku simbolično predali namenu krška podžupanja Ana Somrak, kostanjeviški župan Ladko Petretič in predstavnica Krke.
 
SLEDIJO TRENDU URGENTNE MEDICINE

Novo reševalno vozilo je predstavila reševalka Andreja Kerin. »To je zelo velika pridobitev za našo enoto, saj z njo sledimo zelo hitremu trendu razvoja urgentne medicine. V vozilu imamo nameščena nova nosila Styrker, ki omogočajo dostop do pacienta s tritočkovnega sistema, saj je pri nujnih postopkih včasih zelo težko, če imamo dostop le na eni strani. Dodatno imamo nameščeno še eno poličko za uporabo ultrazvoka, ki je nepogrešljiv pri diagnosticiranju urgentnih stanj. Po novem lahko s sabo prevažamo tudi avtopulz, ki ga potrebujemo pri oživljanju. Vozila ima tudi sodobno svetlobno in zvočno signalizacijo, s čimer smo bolj vidni in varni na cesti, v nočnem času pa je zelo pomembno tudi, da si lahko kraj dogodka razsvetlimo,« je povedala. V ekipi NMP Krško je zaposlenih 22 reševalcev in dva urgentna zdravnika, ki opravijo od 100 do 150 posredovanj mesečno. V pripravljenosti imajo vedno dve ekipi, pri čemer ima ena s sabo tudi zdravnika. Po novem razpolagajo z osmimi vozili, od tega so tri vozila modularna (reševalna), ostala pa so namenjena za sanitetne prevoze.
 
Odprli so tudi nove prostore Zdravstveno vzgojnega centra, ki so jih uredili v kletnih prostorih, kjer so izpraznili oz. preselili arhivske prostore. Na 73 m2 prostorov so uredili predavalnico, večjo pisarno in dve individualni posvetovalnici. Prenova prostora in nabava opreme jih je stala 14 tisočakov, s tem pa sta tako šestčlanska ekipa ZVC pod vodstvom Helene Žulič kot njihovi uporabniki pridobili boljše pogoje za delo in obravnavo. Program otvoritvene slovesnosti je povezovala Vesna Šinko.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom