Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ZD Sevnica bogatejši za Satelitski urgentni center (SUC)

Objavljeno: Sreda, 27.05.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZD, vstopna točka (15)

Po več kot desetletju prošenj bo imel ZD Sevnica Satelitski urgentni center, pravi direktorica Vladimira Tomšič.

Vlada RS je v ponedeljkovem splošnem dogovoru določila tudi financiranje triaže v devetih satelitskih urgentnih centrih. Le-ti bodo zaživeli v Sevnici, Kočevju, Postojni, Tolminu, Ilirski Bistrici, Šmarju, Kranju, Idriji in Velenju.

To pomeni začetek delovanja satelitskih urgentnih centrov na t. i. sivih območjih, kjer je slabša pokritost z urgentno medicinsko pomočjo. Eden izmed satelitskih urgentnih centrov bo zaživel tudi v ZD Sevnica, ki si je za to prizadeval dalj časa. »Že več kot 15 let govorimo, da leži občina Sevnica geografsko med štirimi urgentnimi centri, da geografske lege pač ne moremo spreminjati, da smo daleč od avtocest, daleč od sekundarnega nivoja in da potrebujemo mini urgenco,« je večkrat poudarila direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič. Za satelitski urgentni center v Sevnici si je močno prizadeval tudi posavski poslanec iz vrst SDS Tomaž Lisec, ki je o tem pisal več ministrom za zdravje ter postavljal tudi poslanska vprašanja.

Kaj pomeni SUC za sevniški zdravstveni dom? To pomeni, da bo ekipa zdravstvene pomoči okrepljena - zdravstveni dom bo imel ves čas na voljo ekipo, ki se bo ukvarjala z nujnimi (interventnimi) obravnavami pacientk in pacientov na terenu.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam