Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Zdravstveni dom Brežice z novim reševalnim vozilom

Objavljeno: Torek, 21.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
zd_brezice_novo_resevalno_vozilo (35)

Reševalci so na koncu zainteresiranim prikazali tudi opremo in uporabnost reševalnega vozila.

V Zdravstvenem domu Brežice so v torek dopoldne namenu predali novo reševalno vozilo, ki sta ga sofinancirala Občina Brežice in Ministrstvo za zdravje. S tem uresničujejo večletni program posodobitve voznega parka reševalne in patronažne službe zdravstvenega doma.

Ob primopredaji novega reševalnega vozila je zbrane na ploščadi pred vhodom v ZD Brežice nagovoril direktor Dražen Levojević. Dejal je, da so z izvajanjem programa posodobitve voznega parka začeli leta 2018 ter nabavili vozilo za prevoz dializnih, onkoloških bolnikov, patronažno in reševalno vozilo oz. reanimobil ter s sofinanciranjem ministrstva tudi vozilo urgentnega zdravnika. Vsa navedena vozila je sofinancirala tudi Občina Brežice. Lani so se lotili največje investicije na tem področju – nabave nujnega reševalnega vozila, ki so ga pridobili ob koncu leta.
zd_brezice_novo_resevalno_vozilo (16)

Direktor ZD Brežice Dražen Levojević

Pogodbena cena reševalnega vozila znaša skoraj 214 tisoč evrov, Občina Brežice je za nabavo namenila nekaj več kot 160 tisoč evrov, Ministrstvo za zdravje pa je sofinanciralo nekaj manj kot 50 tisočakov. Po Levojevićevih besedah se bo program posodobitve voznega parka zaključil z nabavo še dveh vozil za prevoz dializnih in onkoloških bolnikov ter patronažnega vozila. Za ponazoritev števila prevozov v reševalni službi ZD Brežice, v kateri je trenutno 23 reševalcev, je postregel z nekaterimi podatki: za nujne reševalne prevoze je bilo v letu 2019 opravljenih dobrih 53 tisoč kilometrov, za nenujne reševalne prevoze dobrih 74 tisoč kilometrov, za dializne prevoze slabih 148 tisoč kilometrov in za sanitetne prevoze dobrih 360 tisoč kilometrov. »To so zavidljive številke, ki kažejo tudi na to, da se oprema, ki jo imamo, hitro obrablja in je potrebna stalne posodobitve, zato se bo začelo s pripravo novega večletnega programa za posodobitev voznega parka v naslednjih letih,« je še povedal Levojević.

Brežiški župan Ivan Molan je pojasnil, da se na občini zavedajo, da imajo precej razpršen prostor in tudi precej staro populacijo, zato je zelo nujna kvalitetna zdravstvena oskrba. »Veseli smo, da je ZD Brežice izpopolnil svoje ekipe in pridobil tudi nove zdravnike, ki omogočajo kvalitetne storitve, je pa treba za te stvari imeti tudi kvalitetna vozila in prostore, zato smo na ministrstvu tudi kandidirali za sredstva. Res je, da je sofinanciranje nizko, samo 23 %, a vseeno to pomeni 50 tisoč evrov, ostalih dobrih 160 tisoč evrov pa je občina namenila iz proračuna. Verjamem, da bomo z nabavo novega vozila pripomogli predvsem k boljši oskrbi naših občanov, v prihodnosti pa si želimo, da bi se tudi dogradili prostori zdravstvenega doma in bi bilo tako še več možnosti za kvalitetno oskrbo občanov kakor tudi kvalitetne pogoje za delo zdravnikov, kajti vemo, da je danes težko dobiti kvalitetne zdravnike, če niso kvalitetni pogoji,« je izjavil in dodal, da so v občini Brežice lahko zadovoljni, da imajo tako zdravnike kot zobozdravnike in vsaj v tem primeru po njegovem nimajo pomanjkanja kadrov, kar se dogaja v marsikateri drugi občini.

Za vezno besedo je poskrbela Bojana Zevnik. Za glasbene vložke pa otroški pevski zbor OŠ Brežice, ki ga sestavljajo šolarke in šolarji iz četrtih in petih razredov, ter učenke 5. a razreda z mentoricama Metko Babič in Metko Savić ter harmonikar Sandi Hribar. Reševalci so na koncu zainteresiranim prikazali tudi opremo in uporabnost reševalnega vozila.

R. R.
« Nazaj na seznam