Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zgodovinski DA odlagališču NSRAO v Krškem

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Zgodovinski DA odlagališču NSRAO v Krškem

Občinski svet Krško je danes popoldan izglasoval pozitivno mnenje k predlogu državnega prostorskega načrta za odlagališče NSRAO na lokaciji Vrbina v občini Krško ter projektne pogoje k nameravani gradnji. Poleg tega so sprejeli še sklep, da bo občinski svet o rabi in načinu delitve nadomestila zaradi omejene rabe prostora za prisotnost jedrskega objekta pripravljen predlog, o katerem bodo odločali na eni izmed naslednjih sej, vendar najkasneje do 30.11.2009, predlog pa naj bi začel veljati s 1.1.2010.

Točko o izdaji soglasja k umestitvi odlagališča v bližino NEK so na dnevni red uvrstili na pobudo 24 svetnikov tik pred začetkom današnje 9. izredne seje, sprva pa naj bi na seji obravnavali le nadaljnje postopke v zvezi s sprejemom mnenja. Temu je oporekala svetniška skupina LDS, ki je tik pred glasovanjem zahtevala, da se občinski svet najprej opredeli do njihove zahteve za svetovalni referendum, ki so jo podali 7. maja in o kateri občinski svet še ni glasoval. Po nekaj proceduralnih zapletih je župan Franc Bogovič ugotovil, da so kljub temu izpolnjeni pogoji za glasovanje, svetniki LDS pa so zapustili dvorano. Vsi navzoči svetniki, bilo jih je 23, so nato potrdili predlagane sklepe.

Potekli že vsi roki

Prvotni rok za izdajo mnenja občinskega sveta je bil sicer že 29. maj, vendar pa je občina zaradi referendumske zahteve Ministrstvo za okolje in prostor prosila za podaljšanje roka. Slednje je pred dnevi sporočilo, da je rok za izdajo mnenja potekel in da bo začelo pripravljati gradivo za obravnavo na vladi RS. Vojko Omerzu iz LDS je zato menil, da je seja brezpredmetna, Bogovič pa, da je mnenje Občine Krško kljub temu za tako pomemben postopek zelo potrebno.

Ker uredba o DPN za odlagališče še ni sprejeta, Občina Krško že od 1. aprila letos mesečno izgublja 258 tisoč evrov, zaradi česar je, kot je povedal Bogovič, moteno in dolgoročno onemogočeno izvajanje nekaterih investicij in razvojnih programov. Bogovič je opozoril tudi, da zaradi nesprejetja DPN občina nima finančnih sredstev, ki bi se lahko namenila za individualna nadomestila.

Vaški odbor ogorčen

Na odločanje občinskega sveta so se že odzvali v vaškem odboru Spodnji Stari Grad. "To je presedan brez primere, neprimerljiv tudi s postopki v bivšem enopartijskem sistemu. Takšnega enoumja in drznosti župana niso pričakovali tudi ne posamezni svetniki OS, ki bodo danes poskusili odvrniti svetnike k glasovanju, da bi tako vsaj malo rešili čast in demokracijo v Krškem. Kljub temu, da upravno sodišče še ni odločilo o upravičenosti referendumske pobude za isto vprašanje, kljub temu, da ima župan na svoji mizi odločitve in sklepe 4 krajevnih skupnosti, ki so nedvoumno sklenile, da se o odlagališču ne sme odločati, dokler se ne reši delitev sredstev iz omejene rabe prostora, je predrznost, samovolja in nespoštovanje bilo česa, razen županove volje, v Krškem pripeljalo do tega, da v Krškem prevladuje enoumje in nespoštovanje osnovnih človekovih pravic," so zapisali v sporočilu za javnost.

P.P.

 

« Nazaj na seznam