Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Župan Ivan Molan sodeloval na nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti

Objavljeno: Četrtek, 04.07.2024    Rubrika: NOVICE Sporočilo
11 nujna seja

Župan Ivan Molan (desno), poleg njega predsednik sveta staršev OŠ Velika Dolina Mitja Bizjak

Župan Občine Brežice Ivan Molan se je 2. julija v Državnem zboru udeležil 11. nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki je bila sklicana na pobudo sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina v zvezi z napadom na učenca na OŠ Velika Dolina, obravnavali pa so tudi medvrstniško nasilje in romska vprašanja. Sejo so obstruirali člani Komisije iz poslanskih skupin Socialnih demokratov, Levice in Gibanja Svoboda. Svojo odsotnost so opravičili tudi pristojni ministri - minister za notranje zadeve Poklukar, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Felda ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec. Kot je dejal župan, pristojne državne inštitucije trenutno ne dajejo vtisa, da so sposobne reševati problem in zato bi raje namesto iskanja nujno potrebnih sistemskih rešitev težave pometle pod preprogo.

Predstavniki Socialnih demokratov, Levice in Gibanja Svobode obstruirali sejo
1000004626

Sklicano sejo, na kateri je bila samo ena točka dnevnega reda, so obstruirali člani Komisije iz poslanskih skupin Socialnih demokratov, Levice in Gibanja Svoboda. Izpostavili so, da je treba tematiko obravnavati preudarno in premišljeno, ter ocenili predlog Komisije kot neustrezen in da je seja delovnega telesa DZ vmešavanje v postopke. Poslanska skupina Levica pa je v pismu sveta staršev prepoznala celo širjenje resnega incidenta na splošen konflikt med romsko in večinsko etnično skupnostjo, pri čemer naj bi ga s posploševanjem in zavajanjem dodatno podpihovala. Poslanci poslanske skupine Svoboda so obstruirali sejo, čeprav so dejali, da obsojajo vsako nasilje, sploh medvrstniško nasilje, ki je v porastu. Po njihovem mnenju je za zadevo pristojno Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na petkovi seji pa naj bi predstavili že sprejete ukrepe na to temo.
1000004623

Nujno je takojšnje ukrepanje in uvedba sistemskih rešitev
 
Predsednik Komisije Jože Tanko je v uvodu seje povedal, da se je romska problematika večkrat obravnavala na seji teles Državnega zbora, tudi na seji Komisije. Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so podali predloge spremembe zakonodaje s podporo več kot 30.000 podpisov državljanov, s katerimi so sami poskušali odgovoriti na problematiko otrok iz težavnih socialnih okolij in s tem tudi romsko problematiko. Paket predlogov sprememb zakonov je bil zavrnjen z zavezo vlade, da bo do konca minulega leta pripravila boljši oz. ustreznejši predlog zakonov, kar pa se še ni zgodilo.    
 
Župan Ivan Molan je izrazil hvaležnost za možnost, da lahko civilna družba v obupu pove predstavnikom države, kaj se dogaja. Ne le v primeru nasilja na šoli, temveč tudi o nasilju mladoletnih in otrok, o nasilju posameznih predstavnikov romske skupnosti do ljudi v družbi. Obstrukcija posameznih članov poslanskih skupin Vlade kaže, da se niso pripravljeni o tej vse bolj pereči temi pogovarjati.
 
Župan je pozdravil prisotnost predstavnikov romskih skupnosti, ki s tem kažejo, da se zavedajo problema in se želijo o tem pogovoriti. Dejal je, da ga žalosti, ker tudi predstavniki odgovornih inštitucij s svojo odsotnostjo želijo pomesti problem pod preprogo. Zaradi neaktivnosti inštitucij so postali ljudje pasivni. Izrazil je strah, da se bo tudi pri nas zgodil večji incident.
 
Župan je povzel, da je Občina Brežice večkrat obravnavala to tematiko z željo poiskati učinkovito rešitev. Skupno sporočilo vseh dosedanjih pogovorov je, da so vsi pristojni izvedli vse potrebno, vendar se ni nič konkretnega zgodilo ali spremenilo. Potrebne so rešitve, ki bodo ljudem dale nazaj občutek varnosti. Prebivalci več ne verjamejo v sposobnost zaščite družbe. Vse bolj pogosto je razmišljanje, da se morajo posamezniki zaščititi sami, kar zagotovo ni prava rešitev. 
 
Institucije z neukrepanjem jemljejo prihodnost mlajšim generacijam
 
Občine oz. župani so že predlagali spremembo zakonodaje. Zavedajo se, da je treba začeti z vzgojo otrok, da bi lahko na daljši rok prišli do rešitev. Programi v vrtcu se izvajajo z nizko udeležbo romskih otrok, udeležba je slaba tudi v osnovi šoli, kjer učenci manjkajo in ne opravljajo svojih šolskih obveznosti. Zato se 15-letnik nahaja v istem razredu kot 11-letni šestošolci. Občine so pripravile predloge za spremembo zakonodaje in s tem sistemsko reševanje. Predlagane spremembe pogojujejo izpolnjevanje odgovornosti s pravicami, predvsem s socialnimi transferji. Ker je bila zakonodaja pisana za vse državljane, je obsodba, da gre za rasistični zakon, neutemeljena. Župan je kot primer izpostavil ugotovitev analize, ki jo je občina izvedla za pripravo strategije reševanja romske tematike, ki je pokazala, da sta v občini Brežice samo dva pripadnika romske skupnosti izrazila interes za zaposlitev. Župan je pozval pristojne službe, da začnejo opravljati delo, saj z neukrepanjem jemljejo prihodnost mlajšim generacijam.

Vir: Občina Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte