Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Županovo vino 2018 sta cviček Matjaža Črpiča in modra frankinja Borisa Radanoviča

Objavljeno: Četrtek, 26.04.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
zupanovo_vino_razglasitev41

Pridelovalca županovega vina 2018 Matjaž Črpič in Boris Radanovič (na sredini), ob njiju predsednika DV Jesenice – Dolina in VD Pišece Boštjan Geršak (levo) in Vinko Lesinšek (desno)

V Mestni hiši Brežice so v sredo, 25. aprila, razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2018. Letos so ocenjevali cviček PTP in modro frankinjo, naziv županovo vino pa sta si z najvišjima ocenama prislužila cviček PTP Matjaža Črpiča (DV Jesenice – Dolina) in modra frankinja Borisa Radanoviča (VD Pišece).

zupanovo_vino_razglasitev11

Predsednica ocenjevalne komisije Milena Rožman, župan Ivan Molan in vinska kraljica Bizeljskega Laura Omerzo

Ocenjevanje vin je potekalo 17. aprila v Mestni hiši, komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovč, Branko Bosina, Jože Prah in Adi Brod je ocenila 25 vzorcev cvička PTP (trije izločeni) in 25 vzorcev modre frankinje (štirje izločeni). Najvišjo oceno med cvički, 16,23, so dodelili članu DV Jesenice – Dolina Črpiču iz Gaja, najvišje ocenjeno modro frankinjo, 18,20, pa je pridelal član VD Pišece Radanovič iz Kapel. Pri letošnjem izboru županovega vina so z vzorci svojih vin sodelovali še vinogradniki iz preostalih štirih vinogradniških društev v brežiški občini (VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki, VD Sromlje, DV Bizeljsko). 

zupanovo_vino_razglasitev49

Brez degustacije županovega vina oz. županovih vin seveda ni šlo.

Kot je na razglasitvi povedala predsednica komisije Rožmanova, je bil vinski letnik 2017 zelo težaven, saj je večino vinogradov že spomladi prizadela pozeba, kasneje je klestila toča, visoke temperature in suša so narekovale zgodnjo trgatev in hitro dozorevanje grozdja. Visoke sladkorne stopnje in predvsem visoke temperature med in po alkoholni fragmentaciji so zahtevale skrbno kletarjenje in zelo natančno odločanje o pretakanju, filtraciji in drugih enoloških postopkih. Po njenih besedah se v letu 2017 srečujemo z dvema poloma kakovosti vin – na eni strani imamo vrhunska, zelo kakovostna vina, na drugi pa povprečna, tudi vina z napakami. "V izbor za županovo vino pridejo samo vina, ki že gredo skozi sito društvenih ocenjevanj, zato je na našem ocenjevanju zelo malo izločitev, pa še to gre za majhne napake, ki se z ustreznimi enološkimi postopki v sedanjem času še dajo odpraviti," je dejala in dodala, da so cvički kot vsa leta tudi letos odlični, dolga tradicija društvenih ocenjevanj se pozna v kvaliteti vina, saj odklonov od pravilnika skorajda ni. Tudi predstavljeni cvički so bili tipični, lepe, svetlo rubinaste barve, sveži v okusu, s prijetno in ne premočno kislino.

Rožmanova je še omenila, da so razlike med vzorci cvičkov minimalne, med najvišje in najnižje ocenjenim vzorcem je razlika komaj dobra točka, tako da so se morali ocenjevalci res potruditi, da so izbrali najboljšega. Modra frankinja, ki je bila letos drugič v tekmi za županovo vino in je izvorno tudi naša, slovenska sorta – strokovnjaki v priznanem nemškem inštitutu so s sodobnimi genskimi analizami namreč ugotovili, da sorta izvira prav iz Slovenije in svetovno spada med najbolj žlahtne rdeče sorte, ki daje žametno rdeča vina, polnega okusa in prijetne kisline. "Predstavljene frankinje so bile ravno take, z lepo rdečo barvo, polne v okusu in s prijetno kislino. Zmagala je najboljša, ki se je v svojem razvoju srečala z lesom, zorela je v lesu in tanini so poudarili kompleksnost arome ter zaokrožili njen okus," je opisala zmagovalno vino med modrimi frankinjami. Dodala je še, da so vsako leto vina boljša, delež izločitev se zmanjšuje in ocenjevalci imajo kar težko nalogo, da med dobrimi izberejo najboljše.

Priznanja in diplome vinogradnikom je ob pomoči Rožmanove podeljeval brežiški župan Ivan Molan, ki je ob tej priložnosti poudaril, da gre pri izboru županovega vina predvsem za promocijo vin, ki se pridelujejo v brežiški občini, pri čemer so se dogovorili, da bodo izbirali dve vini, saj sta v občini dva vinorodna okoliša. Vinarje je povabil tudi že na tradicionalen uvodni dogodek festivala Brežice, moje mesto, ki bo tudi letos Dan kruha, vina in salam 24. junija na grajskem dvorišču, na katerem se bodo promovirali tako pridelovalci žlahtne kapljice kot salamarji, nekateri pa se bodo ponovno preizkusili v peki kruha. Zahvalil se je predvsem Romanu Matjašiču z Občine Brežice, ki pelje projekt izbora županovega vina – poleg občine je organizator tudi ZPTM Brežice –, in vsem zaželel še boljšo letino kot lani.

Navzoče je pozdravila tudi vinska kraljica Bizeljskega Laura Omerzo, za glasbeni točki je poskrbel harmonikar Matej Franko, pod mentorstvom prof. Nika Ogorevca iz Glasbene šole Brežice, dogodek pa je povezovala Barbara Srečković Žlak. Po koncu uradnega dela je v avli Mestne hiše sledilo še druženje ter seveda degustacija letošnjih obeh županovih vin in nekaterih ostalih, ki so sodelovala na ocenjevanju.

R. R.
« Nazaj na seznam
»