Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ivan Molan 'polnoleten' kot župan Občine Brežice

Objavljeno: Sobota, 01.04.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
Ivan Molan-18 let županovanja (8)

Ivan Molan je brežiški župan že od 1. aprila 2005.

Brežiški župan Ivan Molan z današnjim 1. aprilom obeležuje že 18 let vodenja Občine Brežice in ob tej priložnosti je na novinarski konferenci izpostavil dosežke preteklih let in predstavil načrte za prihodnje.

18 let županovanja pomeni 216 mesecev, 939 tednov, 6.574,5 dni oz. 157.788 ur, se je za uvod s številkami poigral Molan in poudaril, da je v posavsko-dolenjskem prostoru župan z najdaljšim stažem. V tem času je šestkrat preživel 'presojo' občank in občanov na volitvah, sodeloval z desetimi podžupani in podžupanjami iz različnih političnih opcij, od tega so bile tri podžupanje poklicne, ter s šestimi sestavi občinskih svetov oz. več kot 150 različnimi občinskimi svetniki in svetnicami. Poudarja, da je bil eden prvih županov, ki je ukinil strogo ločevanje med koalicijo in opozicijo oz. je iskal kompromis in sodelovanje med vsemi svetniškimi skupinami v občinskem svetu.
DSC_0270

V tem času so v občini izvedli za več kot 200 mio evrov investicij.


 
Za več kot 200 milijonov evrov investicij
 
V obdobju njegovega županovanja je bilo v občini izvedenih za več kot 200 milijonov evrov investicij, od tega so pridobili 74 milijonov evrov državnih in evropskih sredstev. V prvih mandatih je šlo predvsem za vlaganja v osnovno infrastrukturo, kot so vodovodi, kanalizacija, ceste, v prejšnjem mandatu (2018–2022) pa so se od tega premaknili k vsebinskim projektom in projektom višjega standarda, denimo kolesarskim stezam, obnovi kulturne dediščine ipd. rezultati dobrega dela se po njegovem kažejo tudi v prejemu številnih nazivov in dosežkov tako občine kot njenih zavodov v zadnjih letih, denimo Branju prijazna občina, Mladim prijazna občina, platinasti znak Slovenia Green, Evropsko mesto športa itd. V bodoče si želijo zagotoviti kakovostno okolje za občane in obiskovalce vseh generacij – postati zelena in trajnostna lokalna skupnost, čim bolj energetsko samooskrbna občina, povečati fond občinskih stanovanj in stanovanj za mlade ter privabiti investitorje, ki bodo ustvarjali kvalitetna delovna mesta. »Naše vodilo je, da mora biti občina prijazna tako občanom kot za turiste, s čimer bomo največ naredili za trajnostni razvoj občine,« pravi Molan.
Ivan Molan-18 let županovanja (31)

Ob koncu novinarske konference je zarezal v 'rojstnodnevno' torto.


 
Sodelovanje pri velikih državnih projektih
 
»Občina Brežice je na pomembni geostrateški lokaciji. Eno je meja, ki se je zdaj ukinila, zaradi česar imamo dodatno priložnost za razvoj, drugo pa so pomembne transportne poti – avtocesta, železnica in tudi reke,« poudarja Molan, zato si želi tudi dobrega sodelovanja z državo, saj je na območju občine več velikih državnih projektov: HE Mokrice, posodobitev vojaškega letališča Cerklje ob Krki, gospodarsko-logistični center Feniks, v neposredni bližini tudi NEK oz. načrtovana gradnja JEK2. »Drugi blok mora biti bistveno več kot le pomemben državni energetski objekt. Verjamem, da moramo v Posavju doseči zakon o razvoju celotne regije, v katerega se bo poleg energetske oskrbe vključilo tudi, kako bo urejeno zdravstvo, šolstvo, infrastruktura, pripeljati je treba visoko tehnološka podjetja in zagotoviti možnosti za bivanje. Ta regija mora ostati dolgoročno zanimiva za življenje mladih ljudi, v katero se bodo radi priseljevali tudi od drugod,« je zaključil brežiški župan, preden je razrezal 'rojstnodnevno torto', s katero je obeležil 'polnoletnost' svojega županovanja.


 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam