Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Po obnovljeni Lovski cesti avtobusi lažje do gradu

Objavljeno: Sreda, 07.06.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3344

Cesto sta slovesno odprla predsednik Sveta KS Brestanica Vlado Bezjak in župan Janez Kerin.

V Brestanici so v torek popoldne namenu predali obnovljen odsek Lovske ceste (ceste med Brestanico in Dolenjim Leskovcem), s čimer bo izboljšan dostop do gradu Rajhenburg, zlasti za avtobuse.

Za ureditev 423-metrskega odseka je morala Mestna občina Krško izvesti tudi nekaj aktivnosti, ki s samo cesto niso bile povezane, je povedal župan Janez Kerin. »Tako smo morali odkupiti zemljišča in porušiti stanovanjski objekt (t. i. Dularjevo domačijo, op. a.), nato pa je sledil projekt širitve ceste, ureditev odvodnjavanja meteornih in zalednih vod, gradnja novega pločnika za pešce z opornimi zidovi in javno razsvetljavo ter ureditev ostale podzemne infrastrukture, kot so vodovod, elektrika in optika,« je opisal projekt, katerega izvedba se je zaradi dolgotrajnih postopkov pričela proti koncu lanskega leta. Vrednost del, ki jih je izvedlo podjetje Gradnje Boštanj, je znašala nekaj več kot 600 tisoč evrov.
DSC_3324

Obnovljena cesta je pomembna predvsem za lažji dostop avtobusov do gradu.

»Z rekonstrukcijo ceste in izgradnjo pločnika se je izboljšala prometna varnost za vse udeležence v prometu, prav tako je omogočen in urejen boljši dostop do gradu Rajhenburg,« je še poudaril župan. Druga faza obnove ceste oz. 570-metrskega odseka, vredna več kot pol milijona evrov, bo izvedena v letih 2024 in 2025.
 
Predsednik Sveta KS Brestanica Vlado Bezjak se je ob zaključku projekta posebej zahvalil njegovemu skrbniku Dušanu Šišku, Rafku Župancu in vodji oddelka za gospodarsko infrastrukturo Janji Špiler z MO Krško, županu in direktorici občinske uprave za posluh za njihove želje, dejal pa je tudi, »da tako kvalitetnega izvajalca del, kot so Gradnje d.o.o., v naši KS že dolgo ni bilo«. Krajanom, ki uporabljajo omenjeno cesto, se je zahvalil za potrpežljivost v času njene obnove.
 
Otvoritveno slovesnost, ki jo je 'popestrila' tudi ploha, so s kulturnim programom obogatili učenke in učenci OŠ Adama Bohoriča Brestanica.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam