Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Krški športniki leta so šahistka Pia Marie, plavalec Tim in članski rokometaši

Objavljeno: Sobota, 22.04.2023    Rubrika: Ostali športi Redakcija
krsko-pozdrav sportu (91)

Športniki leta: Rokometni klub Krško (predsednik Robert Planinc), Pia Marie Ružič in Tim Bizjak

Kulturni dom Krško je bil sinoči prizorišče družabnega dogodka »Pozdrav športu«, na katerem so slovesno podelili priznanja na področju športa in razglasili najboljše športnike v mestni občini Krško v letu 2022.

Izbor športnikov je pripravila Komisija za šport Mestne občine Krško v sodelovanju s Športno zvezo Krško. Kot je povedal predsednik omenjene komisije Boštjan Pirc, so na sprejem povabili športnike in športnice, ki so dosegli kategorizacijo po kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije, 1.–6. mesto na tekmah svetovnega ali evropskega prvenstva (velja za posameznika in ekipo), 1. –3. mesto na državnem prvenstvu posamično ali ekipno ter posebne rezultate po kriteriju Komisije za šport. »Naj šport ostane del vašega življenja, pri tem pa ostanite zdravi,« je zaželel športnikom. Predsednik Športne zveze Krško Luka Šebek je izpostavil tudi vlogo staršev, ki opravijo številne kilometre in porabijo mnogo ur za prevoze mladih na treninge in tekme.
 
krsko-pozdrav sportu (20)

Boštjan Pirc


Gostitelj sprejema, krški župan Janez Kerin, je v svojem govoru poudaril da so športniki tisti, ki dokazujejo, da se lahko z voljo, trdim delom in vztrajnostjo dosežete vsak, ki si ga posameznik zada, saj jih odlikuje jeklena volja, ki je v sožitju s predanostjo in ljubeznijo do športa vedno recept za uspeh. »Športniki ste tisti, ki glas o naši lokalni skupnosti ponašate čez meje naše občine, regije in države,« je še poudaril. Izpostavil je pomen podpornega okolja za šport, vključno z lokalno skupnostjo. V mestni občini Krško je 69 objektov športne infrastrukture, od tega jih šest izpolnjuje kriterije za vrhunski šport, 25 se jih nahaja v okviru šol, ostali so rekreativne narave. V letu 2023 občina sofinancira dejavnosti več kot 50 izvajalcev športa, za kar bodo namenili 337 tisoč evrov, za sofinanciranje stroškov uporabe športnih objektov 370 tisoč evrov, za naložbe in vzdrževanje športne infrastrukture pa več kot 1,4 mio evrov.
krsko-pozdrav sportu (22)

Župan Janez Kerin

Pri tem je izpostavil gradnjo bazena v Krškem, investicijsko-vzdrževalna dela na stadionu Matije Gubca v Krškem in na bazenu v Brestanici, delovanje drsališča v starem mestnem jedru Krškega ter športne projekte v okviru participativnega proračuna. »Želim vam, da vam nikoli ne zmanjka motivacije za trening, da vas bodo na tekmah vedno glasno bodrili vaši navijači, da nobena ovira ne bo pretežka in da vam bo uspelo osvojiti vsak vrh, ki si ga boste zadali,« je za konec zaželel športnikom in športnicam.
 
Kategorizirani športniki
 
krsko-pozdrav sportu (45)

Na sprejem so bili povabljeni tudi športniki invalidi iz ŠD Plavalček.

Povabilo na sprejem so se s kategorizacijo Olimpijskega komiteja Slovenije prislužili: v mednarodnem razredu Senta Jeler in Jana Ferjan, članici Športnega društva Plavalček in slovenske reprezentance v odbojki sede: v perspektivnem razredu Pia Marie Ružič in Taja Guid, članici Šahovskega kluba Triglav Krško; v državnem razredu Tim Bizjak in Luka Ferenčak, člana Plavalnega kluba Celulozar Krško, Srečko Lamut, član Ribiške družine Brestanica-Krško, Matija Preskar, član Kajak kanu kluba Krško, Jaroslav Kovačič, član JK TRI Teama, in Nick Škorja, član AMD Krško; ter v mladinskem razredu Matija Osetič, Jan Kozole, Maša Vasiljevič, člani Plavalnega kluba Celulozar, Simon Škof Ojeda in Filip Palijan, člana Kajak kanu kluba Krško, in Pika Radej, članica Šahovskega kluba Triglav.
krsko-pozdrav sportu (49)

Vokalna skupina Gloss


 
Izpolnili kriterije komisije
 
Športniki, ki so zadovoljili kriterije Komisije za šport Mestne občine Krško na področju invalidov, so Miha Pavlič, Ajda Brilej, Larisa Žibert, Mija Jakovina, Mischelle Klinc, Maj Režman, Rok Slapšak, Ivan Lesnika in Tilen Mijoković, vsi člani Športnega društva Plavalček.
 
krsko-pozdrav sportu (94)

Učenke in učenci OŠ Podbočje


Kriterije Komisije za šport Mestne občine Krško so zadovoljili tudi: članska ekipa Rokometnega kluba Krško; članska ekipa spidvejistov AMD Krško v sestavi: Nick Škorja, Anže Grmek, Miran Praznik, Denis Štojs, Žiga Radkovič; mladinska hip hop ekipa Plesnega kluba Lukec v sestavi Zarja Sevšek, Ula Rabič Zalokar, Ema Drenik, Ema Rožman, Nina Pacek, Nuša Kostrevc in Lena Vintar; članska hip hop mala skupina Plesnega kluba Lukec, ki jo sestavljajo plesalke Valentina Pirc, Stella Resnik, Maruša Grmšek, Manca Ančimer, Tjaša Aleksandra Komočar, Zala Popijač in Ema Zildžovič; ter Maša Rostohar, članica Nippon kluba.
 
Posebne kriterije komisije sta izpolnila Zdravko Bregar, član Ribiške družine Brestanica - Krško, in Slavko Petrič, član JK TRI Teama.
 
Športniki leta šahistka Pia Marie …
 
Vrhunec prireditve je bila razglasitev najboljše športnice, športnike in športne ekipe v občini. Naziv športnice leta si je prislužila šahistka Pia Marie Ružič, ki je lani osvojila 3. mesto v hitropoteznem šahu na mladinskem evropskem prvenstvu v Grčiji, je državna prvakinja U18 v standardnem šahu, državna podprvakinja v aktivnem šahu, članica ekipe državnih prvakinj v standardnem šahu ter dobitnica priznanja Šahovske zveze Slovenije za pridobitev naziva FIDE mojstrice. »To mi pomeni veliko potrditev dela, ki smo ga sama in klub doslej vložili v šah,« je dejala. Ker je letos maturantka, ima trenutno v ospredju šolske obveznosti.
 
… plavalec Tim …
 
Športnik leta v mestni občini Krško je postal plavalec Tim Bizjak, ki je v minuli sezoni v mladinski konkurenci na državnih prvenstvih osvojil deset medalj (2 zlati, 5 srebrnih in 3 bronaste), zastopal Slovenijo kot mladinski državni reprezentant na četveroboju Slovenija-Hrvaška-Srbija-BiH, kjer je zmagal na 200 m mešano; nastopil je tudi na Evropskem Multinations Cupu, kjer je v isti disciplini zasedel 10. mesto. »Priznanje mi pomeni veliko, saj predstavlja nagrado za trud, ki sem ga lani vložil v treninge, saj sem vanje dal res veliko časa in energije,« je povedal. Zaradi poškodbe (zloma ključnice) je zanj letošnja sezona žal izgubljena.
 
… in članski rokometaši
 
Za ekipo leta so razglasili člansko ekipo Rokometnega kluba Krško, ki se je v sezoni 2021/22 po osmih letih igranja v 1.B rokometni ligi vrnila v najvišji državni ligaški rang in je trenutno edina moštvena ekipa v MO Krško, ki igra na tem nivoju. Klub je zavezan k politiki dolgoročne stabilnosti, ki temelji na igralcih iz Krškega in okolice. V klub prihajajo generacije otrok in tu odrastejo v športnem in osebnem smislu, na igrišču pa v širšem okolju ponosno kažejo športni duh ter pripadnost klubu in domačem kraju. Priznanje je prevzel predsednik kluba Robert Planinc, ki se je tudi zahvalil v imenu vseh dobitnikov priznanj.
 
Za glasbeno, plesno in športno kuliso na dogodku, ki ga je povezoval znani športni novinar Anže Bašelj, so prispevali Vokalna skupina Gloss, plesna skupina Ka'Bavidas Pelera iz PD Imani Brežice, plesni skupini Društva za cerebralno paralizo Sonček Posavje in OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško ter učenke in učenci OŠ Podbočje.
 
P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam