Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

1. oktober – dan slovenskega sokolstva

Objavljeno: Petek, 01.10.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Sokolska akademija, grad Sevnica

Pred tremi leti je potekala sokolska akademija v parku ob sevniškem gradu in na njej sta se predstavili tako sevniška ...

17. junija letos je skupščina Sokolske zveze Slovenije sprejela predlog Sokolskega društva Ormož, da postane 1. oktober dan slovenskega sokolstva. Slovesne sokolske akademije, ki bo danes potekala v Mariboru, se bodo udeležili tudi posavski sokoli, in sicer ŠD Partizan Sevnica, ki je naslednik Sokola Sevnica, in ŠD Sokol Brežice.

Sokolska akademija, grad Sevnica1

... kot brežiška sokolska skupina (foto: arhiv PO).

Posavski sokoli so ob tem poslali še dodatno sporočilo, v katerem pojasnjuje, da je Sokolska zveza Slovenije že pred časom predlagala Vladi Republike Slovenije, da bi postal 1. oktober državni praznik, saj sta se na ta dan odvila kar dva za slovenstvo pomembna dogodka: 1. oktobra 1863, še v času Avstrijskega cesarstva, je v Ljubljani potekal ustanovni občni zbor prvega slovenskega telovadnega društva, ki so ga ustanovitelji poimenovali Južni Sokol; 1. oktobra 1905 pa je bila v Ljubljani ustanovljena Slovenska sokolska zveza (SSZ), ki je pomembno prispevala h krepitvi slovenskega narodnega gibanja.

ŠTIRJE TEMELJI SLOVENSKEGA SOKOLSTVA

SD Partizan Sevnica

Športno društvo Partizan Sevnica vabi v svoje vrste (foto: ŠD Partizan Sevnica).

Ob tem starosta Sokolske zveze Slovenije Viktorija Pečnikar Oblak pravi: »Sokolska zveza Slovenije združuje mnoge vrle Sokolice in Sokole, ki s svojim vzgledom in vztrajnim delovanjem v športnih in kulturnih organizacijah s predanostjo vzgajajo naraščajnike in se močno zavedajo odgovornega poslanstva. Štirje temelji slovenskega sokolstva so bili z dr. Viktorjem Murnikom na čelu trdno zgrajeni že davnega leta 1863 in so živeti v vsej svoji popolnosti vse do današnjih dni. To so: redna telesna vadba; pokončna, odgovorna in delovna sokolska nrav; ljubezen do domovine in demokratičnost. Četudi smo medtem na Slovenskem menjali države, sta se sokolska misel in delovanje ohranila. Imamo bogato dediščino, mnogo zapisov, fotografij in pričevanj, ki nas nenehno spominjajo na tisto, kar je bilo dobrega in je preživelo vse viharje. Naša dejanja so zato usmerjena v nadaljevanje skrbno premišljene sokolske tradicije, katere del je tudi Sokolska akademija v Mariboru.«

DAN ODPRTIH VRAT 

Danes bo v Športnem domu Sevnica potekal od 16. do 17.30 dan odprtih vrat, kjer se bo predstavilo Športno društvo Partizan Sevnica in prejeli boste tudi informacije o poteku rednih vad za vse generacije. Za vstop v športni dom je obvezen PCT. 

S. R./Vir: ŠD Partizan Sevnica in ŠD Sokol Brežice

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte