Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

28. Skok na Lisco

Objavljeno: Ponedeljek, 26.08.2019    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
28. Skok na Lisco (a)

Zbirališče za avgustovski tradicionalni kolesarski Skok na Lisco je bil pri sevniškem športnem domu, leteči start je bil na lokalni cesti Breg – Jurklošter (odcep za Okroglice).

Tradicionalna kolesarska prireditev v Posavju »Skok na Lisco« je nedvomno kolesarski izziv, pri katerem je potrebno osvojiti vzpon na priljubljeno izletniško točko naše pokrajine, ki stoji 948 metrov visoko nad morjem ter pri tem premagati na 9,3 km dolgi progi 700 metrov nadmorske višine.

Že davnega leta 1996 je štela ta posavska kolesarska prireditev za državno kolesarsko prvenstvo v vzponih, katere specifične kategorije pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije že nekaj let ni na tekmovalnem sporedu, a sevniški kolesarski klub vztraja. Trasa kolesarske dirke je nespremenjena in rekord vzpona (27,57 minut), ki ga je dosegel Borut Rovšček (član prve slovenske kolesarske reprezentance) iz Posočja, je že vrsto let nespremenjen.

69 KOLESARJEV IN TRI KOLESARKE NA LISCO

28. Skok na Lisco (15)

Rekreativni tekač in kolesar Jernej Klinc iz Loke pri Zidanem Mostu se je na Lisco podal s pony kolesom in prispel na cilj dobro razpoložen.

28. Skoka na Lisco, ki ga skozi celotno obdobje organizira Kolesarsko društvo (KD) Sevnica, se je udeležilo 72 kolesarjev. Od tega tri predstavnice nežnejšega spola. Najhitrejša je bila Alenka Novak iz Novega Mesta (44,59), drugo mesto je osvojila Nika Bojanc prav tako iz Novega mesta (46,32), tretja je bila Irena Berčon iz Trbovelj (1.03,19). V moških kategorijah so bili najboljši: Matevž Sluga iz Rimskih Toplic v skupini U-18 (33,01), Aljaž Prah iz Sevnice v skupini U-30 (29,11), Marko Plank iz Celja v skupini U-40 (30,09), Uroš Verčič iz Ljubljane v skupini U-50 (30,56), Brane Bojanc iz Novega mesta v skupini U-60 (34,09) in Mirko Zupančič iz Straže pri Novem mestu v skupini nad 60 let (39,04).

Poudariti moramo, da so letošnji rezultati najboljši v zadnjih desetih letih. Med kolesarji je bil najmlajši 11-letni Grega Muhič (54,11), član ekipe KD Tanin Sevnica. Nika Bojanc je bila s 23 leti najmlajša ženska predstavnica, Irena Berčon je s skoraj 70 leti v dobri uri opravila z Lisco. Legenda vseh 28. Skokov je seveda Đuro Kovač iz Krškega, ki je pri 83 letih še zmeraj suvereno opravil s strmino v uri in četrt.

Posavje ima izreden relief za razvoj in treninge tekmovalnega kolesarstva ter prav tako rekreativne dejavnosti. Upamo, da se vsi kolesarji ponovno družimo naslednje leto, na 29. Skoku na Lisco, ki bo 30. avgusta, in tudi leto kasneje, ob jubilejni, 30. prireditvi leta 2021. Zahvaljujemo se vsem kolesarjem in kolesarkam za udeležbo, sponzorjem ter članicam in članom KD Sevnica za pomoč pri izvedbi.

ALJAŽ PRAH DOSEGEL NAJBOLJŠI ČAS PRI VZPONU S KOLESOM NA LISCO

28. Skok na Lisco (1)

Sevničan Aljaž Prah je dosegel najboljši čas in osvojil prvo mesto v svoji kategoriji ter absolutno.

Sevničani smo veseli, da že petletno obdobje deluje mladinska tekmovalna ekipa KD Sevnica – Tanin Sevnica, katere tekmovalci nekaj zadnjih let osvajajo krono Lisce. Letošnji zmagovalec, domačin, Aljaž Prah, član Ljubljana Gusto Santic, je dosegel odličen čas zadnjih let. Aljaž je produkt sevniškega kolesarstva in med drugim tudi dvakratni udeleženec Dirke po Sloveniji. Nedavno je končal tedensko dirko po Češki na 40. mestu. V enakem terminu se je na za stopničko višji ravni spopadal tudi Krmeljčan Kristjan Hočevar kot član reprezentance v skupini U-23 na dirki Tour de l'avenir v Franciji, kjer je dirko kot najboljši Slovenec končal na 37. mestu. Ekipa KD Sevnica – Tanin Sevnica vabi 10- do 12-letnike, da se nam pridružijo.

S KOLESOM OB SAVI V MESECU SEPTEMBRU

Prihodnji mesec, 21. septembra, se bo odvijala še ena kolesarska prireditev – »S kolesom ob Savi« pod pokroviteljstvom posavskih občin, in sicer po kolesarski poti, ki teče ob bregovih Save od Radeč do Brežic.

KD Sevnica, predsednik Robert Kosaber
« Nazaj na seznam