Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

29. gorski tek na Lisco privabil 120 tekmovalk in tekmovalcev

Objavljeno: Ponedeljek, 17.08.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
29. gorski tek na Lisco (26)

29. gorskega teka na Lisco se je udeležilo 14 tekačic in 66 tekačev.

Preteklo soboto, na prazničen avgustovski dan, se je odvijal 29. leto zapored gorski tek na Lisco, ki je po deževni noči in prav takšnem jutru privabil 80 tekačic in tekačev iz Slovenije in Hrvaške, 15 pohodnic in pohodnikov ter 40 otrok, ki so se udeležili otroških tekov na vrhu Lisce.

29. gorski tek na Lisco (9)

Sandi Brumen iz Maribora se je podal na zahtevno gorsko tekaško preizkušnjo drugo leto zapored.

»Prvič sem tekel na Lisco lansko leto in odločil sem se, da bom tekel tudi letos. Bolj kot rezultat je pomembna pot – ali jo uspeš preteči in morda celo deloma prehoditi, kajti določeni deli so res strmi. Na tek se podajam s spoštovanjem, saj je to najzahtevnejša gorska tekaška preizkušnja,« je pred štartom na Orehovem pri Sevnici povedal dobro razpoložen Sandi Brumen iz Maribora, ki je v nato v končni razvrstitvi osvojil 24. mesto.

NAJHITREJŠA MATEJA OŽANIČ IN TIM SENIČAR

29. gorski tek 2020 (12)

Zmage v ženski konkurenci se je razveselila Hrvatica Mateja Ožanič, ki je tekla v kategoriji od 35 do 45 let.

V ženski konkurenci je slavila članica društva Marathon Novo mesto Mateja Ožanič s časom 54,39. Drugo mesto je s časom 55,08 osvojila Jana Jakša iz ljubljanskega Triatlon kluba 3k Šport. Tretja je bila Nika Colnar iz Novega mesta, ki je na cilj pritekla s časom 59,52. Posavske barve je zastopala Blaža Klopčič iz Boštanja, ki je v skupni razvrstitvi zasedla 10. mesto.

Peter Pavlovic, glavni urednik PO

Od leve proti desni: Peter Pavlovič (ŠRD Veliko Mraševo), Robert Mar (Dragatuš) in Jure Močivnik (Ljubljana) so bili najboljši v starostni skupini od 40 do 44 let.

V moški konkurenci je slavil Tim Seničar iz celjskega AD Kladivarja s časom 43,22. Drugo mesto je s časom 44,23 osvojil Blaž Brečko iz ljubljanskega 4Endurance. Tretji je bil Gregor Bučar iz ekipe Matick, ki je na cilj pritekel s časom 45,39. Posavske barve so poleg Gregorja Bučarja iz Globočic pri Kostanjevici na Krki zastopali še Jernej Klinc iz Loke pri Zidanem Mostu, Bogo Ferlin in Aleksander Podbrežnik iz Krškega, Jože Šircelj z Orehovega, Peter Pavlovič iz Velikega Mraševega, Mitja Zalokar in David Škrbina z Drnovega, Marko Požun iz Sevnice, Albert Kranjc z Rake, Boštjan Zlobko iz Krškega, Jože Župan z Zdol, Andrej Preskar iz Brežic, Samo Povše iz Sevnice, Tone Martinčič s Pijavškega ter Marko Bučar iz Globočic v kostanjeviški občini. 

»Tek na Lisco je za tekače kot Kitzbühel za smukače, vendar v nasprotno smer – se ga veseliš, ampak oddahneš si šele, ko si na cilju. Je preizkušnja za utrjene, zlasti zadnji vzpon je brutalen, sicer pa se na dobrih 7 km nabere skoraj 800 višincev, torej povprečno več kot 10 %. No, zmogli smo še enega, že 29. po vrsti, za kar gredo zasluge neutrudnemu Pavletu Drobnetu. Pa čisto mimogrede: še za pol minute sem izboljšal lanski čas,« je povedal glavni urednik Posavskega obzornika Peter Pavlovič, ki je prejel srebrno medaljo za uvrstitev na 2. mesto v svoji starostni kategoriji od 40 do 44 let.

NAJSTAREJŠI TEKAČ IN NAJMLAJŠA TEKAČICA

29. gorski tek 2020 (62)

3-letna Klara Marinovič iz Ljubljane je bila najmlajša udeleženka otroških tekov na Lisci. Ob njej in njeni materi je organizator vseh dosedanjih tekov na Lisci, Pavle Drobne.

Najstarejši tekač je bil 77-letni Vladimir Slavič, član AK Pivka. Najmlajša tekačica, ki se je udeležila otroških tekov, je bila 3-letna Klara Marinovič iz Ljubljane. Najštevilčnejša tekaška ekipa je prihajala z OŠ Blanca, kjer skrbi za vzgojo mladih tekaških talentov že več kot tri desetletja učitelj športne vzgoje Franci Kranjec.

ORGANIZATOR ZADOVOLJEN Z UDELEŽBO

»Presrečen sem, da smo uspeli v društvu Berglauf Lisca izpeljati letošnji tek, čeprav z zamikom. Udeležba je fantastična in trud okoli organizacije je poplačan. Vesel sem, da so vsi pritekli v cilj brez poškodb, čeprav vidno utrujeni,« je ocenil tekaški dogodek Pavle Drobne, ki bo prihodnje leto že tretje desetletje organizator tekaške preizkušnje. »Zahvalil bi se vsem, ki so se udeležili teka in vsem, ki so mi pomagali izpeljati dogodek,« je še dodal vidno ganjen nekdanji vrhunski sevniški tekač.

Izvedbo in potek teka, ki šteje za Dolenjski tekaški pokal, je pohvalil tudi Aleš Lindič, predsednik društva Marathon Novo mesto. »Gorskega teka na Lisco sem se že večkrat udeležil in je svojstveno doživetje,« je povedal in nadaljeval, da omenjeno društvo že od leta 2001 vodi in koordinira rekreativno tekaške prireditve širom JV regije Slovenije in jih povezuje v skupni pokal, imenovan Teki Dolenjske. »V letošnjem letu bo pokalno tekmovanje potekalo že 20. leto zapored. Zaradi situacije s koronavirusom smo koledar tekaških prireditev prilagodili, tako da je v pokal vključenih 12 prireditev, ki potekajo na območju Posavja, Bele krajine in Dolenjske,« je nadaljeval in dodal, da je Dolenjski tekaški pokal najstarejši in tudi najbolj obiskan regijski pokal v Sloveniji.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam