Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

40 let ŠD Sušica – enega najstarejših športnih društev v občini Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 03.07.2023    Rubrika: Ostali športi Redakcija
40-let-šd-sušica (58)

Predsednik ŠD Sušica Grega Lopatič (levo) s prejeto plaketo Občine Brežice, ki jo je izročil podžupan Aleksander Gajski

V soboto je na igrišču v Bušeči vasi Športno društvo Sušica obeležilo svojih 40 let delovanja. Med drugim so na prireditvi, ki jo je sicer spremljal dež, podelili priznanja članicam in članom, ki so v društvu aktivni že od vsega začetka, ter se sprehodili skozi bogato zgodovino in številne aktivnosti, ki so jih v vseh teh letih izvedli.

Društveni začetki

Ustanovni občni zbor je bil 5. 2. 1983, ideja o ustanovitvi društva pa je še kar nekaj let starejša, saj so se prve ideje o ustanovitvi pojavile že leta 1979. Temelji za ustanovitev društva so se pravzaprav začeli že leta 1976, ko so se nogometne ekipe vasi združile v eno ekipo. Kmalu so takratni nogometaši ugotovili, da bi lahko naredili še kaj več. Leta 1982 je bil ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev športnega društva v sestavi Vlado Kožar st., Franc Štefanič, Alojz Štefanič, Vinko Jamnik in Marjan Lopatič, ki je začel s pripravami na ustanovitev društva. Po vseh pripravah odbora je končno napočil čas ustanovnega zbora članov, ki se ga je udeležilo 32 vaščanov iz vasi na desnem bregu Krke v KS Cerklje ob Krki. Ko je bilo društvo ustanovljeno, so takoj začeli z raznimi aktivnostmi. Takrat so bili v ospredju nogometaši, ki so svoje aktivnosti izvajali na travnatem igrišču pri Brezini, prostore za delovanje pa so imeli v gasilskem domu na Dolenji Pirošici, kjer so imeli sestanke ter igrali šah in namizni tenis. Poudariti velja, da so imeli takrat veliko posluha v OŠ Cerklje ob Krki, saj so kar nekaj tekmovanj v namiznem tenisu organizirali v telovadnici šole. Vendar pa je v začetku leta 1986 prišlo do nesoglasij z gasilci in so se morali iz gasilskega doma izseliti.
40-let-šd-sušica (13)

Podelitev priznanja dolgoletnemu tajniku društva Marjanu Lopatiču, ki je najbolj zaslužen tudi za bilten ob 40-letnici društva, saj je na enem mestu zbral vse informacije, podatke in rezultate


Njihova največja športna prireditev tek po vinski cesti

Po izselitvi so imeli srečo, da so se uspeli dogovoriti s takratno ravnateljico cerkljanske OŠ in dobili v najem prostore stare šole v Bušeči vasi. Ker so nogometaši takrat že igrali nogomet v Cerkljah ob Krki, kjer so bili organizirani praktično vsi nogometni turnirji, je bil to sigurno eden največjih mejnikov v delovanju društva, saj je vprašanje, ali bi brez tega najema danes praznovali to obletnico. Izvajali so različne dejavnosti in prireditve, da so si prislužili nekaj sredstev za delovanje društva. Po dveh veselicah na Dolenji Pirošici so jih od leta 1986 organizirali v Klunovih toplicah v Bušeči vasi, na Gorenji Pirošici so imeli vlečnico in urejeno smučišče, vse to v času, ko so bile zime drugačne kot danes. V 80. letih so 2. maja vedno odšli s kolesi na 84 kilometrov dolg izlet v Kumrovec, tudi s poniji, če ni bilo večjega kolesa. Leta 1987 so navezali stike s ŠD Krvavec iz Cerkelj na Gorenjskem in se kasneje tudi obiskali med seboj. Leta 1988 so prvič odšli na ogled tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih oz. poletih v Planici, kar so nato še velikokrat ponovili. Leta 1991 so prvič organizirali igre na bazenu, ki so privabile veliko število gledalcev. Naslednje leto so prvič organizirali ekipni turnir v namiznem tenisu.
40-let-šd-sušica (75)

Člani ŠD Sušica, ki so v društvu že vseh 40 let

V letu 1996 so prvič organizirali tek po vinski cesti, ki je kasneje postal njihova največja športna prireditev. Ko so imeli traso za tek narejen ter so iskali prostor za start in cilj, se je družina Jamnik velikodušno ponudila in odstopila svoje dvorišče za izvedbo teka, kjer so vztrajali vse do leta 2005. Potem so se preselili v Klunove toplice, nato pa leta 2013 na današnjo lokacijo pri stari šoli v Bušeči vasi. Teka po vinski cesti se je v vseh letih do zdaj udeležilo 4788 tekačev in pohodnikov, med njimi kar nekaj znanih imen, kot npr. leta 2019 nekdanja smučarska tekača Katja Višnar in Ola Vigen Hattestad, dobitnika medalj na SP in OI. Tega leta so v Klunovih toplicah začeli tudi z organizacijo turnirja v odbojki na mivki. Nekaj njihovih članov se je leta 1997 povzpelo na Triglav.

Po več kot 30 letih obstoja le dobili svoje igrišče
40-let-šd-sušica (56)

Prireditev je v dežju potekala na igrišču pri stari šoli v Bušeči vasi.


Vse od ustanovitve društva so razmišljali o svojem igrišču. Za travnato pri Brezini se ni izšlo, ker lastnik ni bil pripravljen za najem. Kasneje so poskušali na Dolenji Pirošici in pri stari šoli v Bušeči vasi. Na zboru članov leta 2009 je takratni predsednik omenil, da bodo pri šoli naredili igrišče. Najprej so poskušali dobiti v najem parcelo, vendar brez uspeha. V septembru 2009 je bil sklican izredni zbor članov, na katerem je bil sprejet sklep, da se začnejo postopki gradnje igrišča. Po večletnih prizadevanjih je bila poleti 2013 podpisana pogodba o ustanovitvi brezplačne služnostne pravice za obdobje 20 let za parcele okoli šole. 3. 8. 2013 je bila prva delovna akcija za gradnjo igrišča. Ker je bila želja po igrišču velika, je bila takšna udeležba tudi na akciji, saj se jih je zbralo 30. Že v naslednjem tednu je bil po najhujši vročini narejen grob izkop za igrišče. Septembra je bil dokončan ter decembra narejena izravnava na igrišču in navoz za parkirišča. Do aprila 2013 so bila izvedena različna manjša dela, v prvi polovici meseca je bil navožen tampon, konec maja je bila narejena asfaltna preobleka za igrišče, v začetku junija so bili narejeni temelji za nosilce razsvetljave, avgusta so bili postavljeni nosilci za zaščitne mreže, igrišče je bilo zarisano v začetku septembra, zaščitne mreže pa postavljene prve dni oktobra. 3. 10., natanko 14 mesecev po prvi delovni akciji, je bila otvoritev igrišča, ki je bilo dano v uporabo. Leta 2017 je bila dokončana tribuna ter poleti 2020 postavljena še dva koša in zarisano igrišče za košarko. S tem so bila dela na igrišču zaključena. Od takrat dalje so vse aktivnosti društva izvajane v Bušeči vasi. V marcu 2020 je vse prizadela epidemija covida-19, ki je zelo prizadela dejavnost društva, morda ne toliko neposredno kot bolj posredno, saj še do danes niso uspeli aktivnosti v društvu spraviti na nivo pred epidemijo.
40-let-šd-sušica (73)

Sodelujoči v programu s predsednikom društva


Prvič pripravili slovesnost na tak način

Predsednik ŠD Sušica Grega Lopatič je v nagovoru med drugim dejal, da so se na ta dan pripravljali več kot leto in pol. Do zdaj so vse jubileje povezovali z zborom članov, tokratna slovesnost pa je bila prvič pripravljena posebej. V vseh letih delovanja društva so organizirali različne prireditve, tekmovanja, lige, turnirje in sodelovali na marsikaterem tekmovanju. Pomembno je bilo, da so se zbirali in družili, je poudaril in dodal, da so tako v času njegovega predsednikovanja kot tudi njegovi predhodniki vedno poskušali narediti, kar je bilo takrat najbolje za člane in društvo. »Povsem normalno je, da je imelo društvo v 40 letih vzpone in padce, število članov je nihalo gor in dol, vendar sem prepričan, da bi moral biti vsak član ponosen, da je član ŠD Sušica. Skupaj smo naredili marsikaj in upam, da tudi še bomo, saj to tudi zmoremo,« je še povedal.
40-let-šd-sušica (74)

Razpoloženje članov društva je bilo kljub slabemu vremenu zelo dobro.


Člane, ki so v društvu že od vsega začetka, nagradili s priznanji

Predsednik društva Lopatič je v nadaljevanju podelil priznanja vsem tistim, ki so v društvu aktivni že vseh 40 let, prejeli so jih: Vinko Jamnik, Marjan Lopatič, Alojz Štefanič, Edo Zakovšek, Franc Štefanič, Franc Pavlovič I., Albert Tomše, Željko Srečković, Ivan Lopatič, Hedvika Lopatič, Darko Štefanič, Martin Ajster, Marjan Štefanič, Jožica Jamnik, Srečko Prah, Stanislava Lopatič, Franc Kožar, Roman Tomše, Renata Oštir, Srečko Hribar, Tanja Lekić, Darko Unetič, Robert Pavlovič, Damjan Pavlovič in Drago Kovačević. Zahvale za dolgoletno podporo pri delovanju društva so namenili Občini Brežice, KS Cerklje ob Krki, OŠ Cerklje ob Krki, Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki, PGD Pirošica, ŠZ Brežice, DRTP Marathon Novo mesto in Moto klubu Škorpijon Cerklje ob Krki.

ŠD Sušica eno najstarejših športnih društev v občini Brežice

Brežiški podžupan Aleksander Gajski je ob čestitki društvu poudaril, da športnih društev s takšno zgodovino, tradicijo in toliko aktivnostmi v brežiški občini ni veliko, zato so lahko upravičeno ponosni na vse svoje dosežke. Ob tej priložnosti je predsedniku ŠD Sušica izročil plaketo Občine Brežice. Predsednik ŠZ Brežice Stane Tomše je navedel, da je društvo že vrsto let stalni član ŠZ Brežice, plaketo za 40-letni jubilej pa bo prejelo na prireditvi Športnik leta spomladi naslednje leto. Posebej se je zahvalil »generatorju tega društva« Marjanu Lopatiču, sicer dolgoletnemu tajniku ŠD Sušica. Omenil je še, da je to društvo eno najstarejših v občini, ki je še aktivno in se ukvarja z različnimi panogami oz. športi. »Želim si, da sodelovanje med zvezo in društvom še naprej ostane na tako visokem nivoju ter da tudi v bodoče v njem deluje podmladek,« je še dodal Tomše. Predsednik Sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič pa je izpostavil, da članov društva ne ustavi niti slabo vreme, kar je dokaz za njihovo pridnost in požrtvovalnost. »KS Cerklje ob Krki je ponosna na ŠD Sušica, kajti je simbol našega kraja, ki predstavlja našo KS ne samo v občini, ampak tudi širše in celo čez meje, s svojimi rezultati, prodornostjo in delom. Lahko smo ponosni, da smo danes na tako lepem igrišču in v urejeni okolici, kar je dokaz, da društvo dela dobro,« je povedal Kodrič.

Čez vse dosežke in podelitve sta s povezovanjem popeljali Blažka Kodrič in Hana Irt, Matic Kožar je zaigral na harmoniko, plesalke Plesnega kluba Lukec Zala Popijač, Lena Vintar in Ula Rabič Zalokar pa so se predstavile s hip hop točko. Po koncu uradnega dela, ko je končno prenehalo deževati, je sledilo še druženje s pogostitvijo, za piko na i so ob društvenem jubileju razrezali tudi torti.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam