Časopis za pokrajino Posavje
10.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

9. tek s Primožem Kozmusom: Vimpolšek in Škedljeva poskrbela za rekord proge

Objavljeno: Ponedeljek, 01.07.2019    Rubrika: Ostali športi Redakcija
9_tek_s_primozem_kozmusom161

Zmagovalec 10-kilometrske preizkušnje Ambrož Jankovič je imel v zadnjih nekaj sto metrih več moči v nogah od na koncu drugouvrščenega Petra Pavloviča, tudi glavnega urednika Posavskega obzornika.

Festival Brežice, moje mesto, s katerim so v teh dneh dihale Brežice, je bil v soboto po zaslugi olimpionika Primoža Kozmusa znova tudi v znamenju športa.

Na tekaškem tekmovanju, ki ga je Primož v sodelovanju z Občino Brežice ter Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino pripravil že deveto leto zapovrstjo, se mu je znova pridružilo nekaj nad 400 tekačev vseh starosti, organizatorji pa so znova beležili udeležbo tekačev iz cele Slovenije, sosednje Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine.

TEKLO 265 OTROK

9_tek_s_primozem_kozmusom56

Serijski zmagovalec na daljši razdalji v Brežicah Boštjan Vimpolšek je tokrat tekel na krajši razdalji in z rekordom proge zanesljivo slavil.

Kot vsako leto Kozmus največji poudarek daje teku za najmlajše, na katerem je v igrivem vzdušju s progo na teku z Zdravkom Lidlom opravilo 265 otrok. Ponovno so se najbolj razveselili medalje iz rok posavskega olimpijca, ki je bil tudi z letošnjo izpeljavo tekmovanja zadovoljen: »Tek je lepa priložnost, da se v Brežicah podružim s svojimi Posavci in športnimi navdušenci ter hkrati mestu na lep način vrnem za podporo v času moje kariere na svoj, športni način. Vzpodbujanje najmlajših h gibanju je najlepši način, da moj športni pečat v Posavju še vedno ohranjam. Zato sem vesel, da prav otroški tek vsako leto požanje največje navdušenje med otroki, starši in gledalci. Zahvaljujem se soorganizatorjem, svoji ekipi in izvrstnemu Petru Kavčiču, ki vsako leto blesti v vlogi komentatorja našega teka.«

VIMPOLŠEK POSTAVIL REKORD PROGE

9_tek_s_primozem_kozmusom180

Zmagovalka in po novem tudi rekorderka na 10 km Breda Škedelj v pogovoru s športnim novinarjem Petrom Kavčičem

Na krajši razdalji teka Triglav (3,3 km) sta slavila dosedanji serijski zmagovalec Kozmusove najdaljše preizkušnje Boštjan Vimpolšek z novim rekordom proge (10:28.8), v ženski konkurenci pa je zmago odnesla Ajda Slapšak (12:10.4), ki je na Kozmusovem teku prav tako že večkrat izboljšala svoj rezultat. Vimpolšek je po zmagi povedal: »Letos sem se odločil za spremembo in odtekel krajšo razdaljo, zaradi študijskih in službenih obveznosti se namreč v zadnjem času teku ne posvečam več toliko. Zato sem toliko bolj prijetno presenečen nad rekordom proge. Ko sem namreč videl, da imam rekord v nogah, sem iztisnil iz sebe maksimum. Ponovno bi pohvalil organizatorje, zelo rad se vračam v rodne Brežice, ker je tek speljan skozi samo mestno jedro, ki s tem vsako leto povsem oživi.« S svojim rezultatom je bila zadovoljna tudi Slapšakova, ki je prav tako poudarila, da se zelo rada udeležuje Kozmusovega teka.

Za Vimpolškom je kot drugi v cilj prišel Jaka Lopez Vernig (11:19.5), tretje mesto pa je zasedel Igor Cvijić (11:23.8). Slapšakova je za sabo pustila drugouvrščeno Brižit Jagarinec (14:53.4) in tretjeuvrščeno Niko Bajc (15:09.1). Na krajši razdalji je teklo skupno 69 tekačic in tekačev.

10 KM NAJHITREJE PRETEKLA JANKOVIČ IN ŠKEDLJEVA

9_tek_s_primozem_kozmusom (14)

Primož Kozmus se je z otroki pred štartom njihovega teka še nekoliko pozabaval.

Na daljši, 10-kilometrski preizkušnji je letos zmagal Ambrož Jankovič s časom 36:14.6: »Tega teka sem se udeležil pred petimi leti in bil na koncu skupno šesti. S tekom se ukvarjam rekreativno, zato sem seveda zelo vesel, da mi je uspelo zmagati. Zelo mi je všeč trasa proge, vse pohvale pa predvsem izvrstnemu komentatorju, ki v Brežicah pričara pravo olimpijsko vzdušje. Teka se bom zagotovo ponovno udeležil.« Rekordno je s progo opravila tudi zmagovalka daljše preizkušnje v ženski konkurenci Breda Škedelj (38:37.4), ki se je prav tako letos odločila za drugačno razdaljo kot po navadi: »Letos sem se udeležila daljše preizkušnje, noge pa so me po progi kar nesle do rekorda proge. Rada prihajam na ta tek in zagotovo se v Brežicah vidimo ponovno.«

Pri moških je po odtečenih 10 kilometrih s časom 36:25.9 kot drugi v cilj prišel glavni urednik Posavskega obzornika Peter Pavlovič, ki je boj za zmago izgubil v zadnjih nekaj sto metrih, ko je imel Jankovič nekoliko več moči v nogah in se otresel svojega glavnega konkurenta za zmago. Tretji je bil Gašper Ducman (37:56.3). V ženski konkurenci je drugo mesto osvojila Damjana Žmavc (45:44.3), tretja pa je bila Lea Pešec (46:34.0). Daljšo razdaljo je preteklo skupno 45 tekačic in tekačev.

POSLOVNI TEK TROJK PONOVNO Q-TECHNI

Organizatorji so tudi letos pripravili poslovni tek trojk, najboljše tri ekipe pa so bile Q-techna (zmagala tretjič zapored), Poklicna gasilska enota Krško in Kovis d.o.o. Tekli sta še trojki Efekta Krško in Dentalnega centra Tatalović.

R. R., vir: www.tek-kozmus.si
« Nazaj na seznam