Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Alex Novak peti motokrosist Evrope

Objavljeno: Ponedeljek, 18.07.2022    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
Alex_Novak_1

Alex Novak je sobotno vožnjo končal na izvrstnem 2. mestu v razredu EMX65.

V finalu evropskega prvenstva v motokrosu v razredih EMX65 in EMX85 v Loketu na Češkem so 16. in 17. julija 2022 slovenske barve z licencami AMZS branili Alex Novak, Tai Vidovič in Miha Vrh. Najbolj se je izkazal mladi brežiški motokrosist Novak, ki je skupno zasedel visoko 5. mesto.

Ob dirki svetovnega prvenstva razredov MXGP in MX2 je na progi Loketske Serpentiny potekala tudi finalna preizkušnja evropskega prvenstva mladih motokrosistov v razredih EMX65 in EMX85. Tekmovanje je potekalo v okviru spremljevalnega programa, kar je bodočim zvezdam evropskega in svetovnega motokrosa konec tedna na zahodu Češke naredilo še bolj posebnega. Razgibana proga je precej podobna slovenskim program, a naše adute je čakalo zahtevno delo. Zelo dobro pripravljene proga se je ob številnih tekmovalcih neprestano spreminjala in je zahtevala hitro prilagajanje spremembam na progi, svoje pa je odigrala tudi psiha, saj je marsikoga zvilo v želodcu zaradi pomembnosti dirke in številnih navijačev ob progi.

Novak vodil vse do predzadnjega kroga

Novak1

Novak v pripravah na drugo vožnjo

V obeh tekmovalnih kategorijah se je kvalifikacijah za štartne položaje in uvrstitev na dirko merilo 50 tekmovalcev, priložnost za vožnjo na dirki pa je nato dobila štirideseterica najhitrejših. V nižji kategoriji sta barve Slovenije branila Alex Novak in Tai Vidovič. Novak je že na prostem treningu pokazal, da je v dobri formi in je dosegel četrti čas, na kvalifikacijskem treningu pa si je s sedmim časom priboril dober štartni položaj na nabito polni štartni rampi. Štart v prvi dirki mu je uspel odlično in v prvi zavoj je zapeljal četrti, a že v nekaj zavojih je prevzel vodstvo, ki ga je zadržal vse do predzadnjega kroga. Takrat ga je prehitel Avstrijec Ricardo Bauer. Vseeno je z drugim mestom imenitno končal prvi tekmovalni dan ter samozavestno pričakoval drugo dirko.

Po 2. in 11. mestu Novak na koncu izvrsten 5.

Druge vožnje so imeli dirkači obeh kategorij na sporedu naslednji dan. V kategoriji EMX65 Alex Novak tokrat ni tako dobro štartal kot v prvi vožnji, Po prvem krogu je bil šele osemnajsti. V nadaljevanju pa se je zbral in pokazal znanje in pogum ter z odločno vožnjo iz kroga v krog prehiteval tekmovalce in na koncu druge vožnje ciljno črto prečkal enajsti. Nekaj so dodali še pritisk in pričakovanja po vrhunsko odpeljani prvi vožnji ter drugem mestu v soboto. Proga je bila zahtevna, konkurenca pa zelo hitra, tako, da je Novak lahko z rezultatom zelo zadovoljen, saj je dirko z 32 točkami končal skupno na izvrstnem petem mestu.

Izkušnje bodo ostale

Slovenski vozniki (Tai Vidovič je v istem razredu kot Alex Novak dosegel skupno 20. mesto, Miha Vrh pa je bil v močnejšem razredu na koncu 17.) so odpeljali dobro in so lahko zadovoljni s prikazanim. Z malce več sreče bi morda lahko posegli še nekoliko višje, vendar tudi nabiranje izkušenj na tej ravni je neprecenljivo. Že sodelovanje na takšni prireditvi je za tako mlade voznike dragocena izkušnja, ki jim bo vsekakor ostala v lepem in nepozabnem spominu ter jim verjetno pomenila še dodatno vzpodbudo za nadaljevanje trdih treningov.

R. R., vir in foto: AMZS

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

17.09.2022 | Ostali športi

Najbolj sproščena je na tekmovanjih

24.09.2022 | Ostali športi

Pikado turnir DU Sevnica

24.09.2022 | Ostali športi

Sevnica giba z Lisičko

ne spreglejte