Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Alex Novak z naslovom podprvaka jugozahodne cone Evropskega prvenstva do finala na Sardiniji

Objavljeno: Torek, 07.09.2021    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
Alex Novak

Alex Novak med dirkanjem na Prilipah

Brežičan Alex Novak je na zadnji od petih dirk v domačih Brežicah oz. natančneje na motokros stezi na Prilipah na dirki Evropskega prvenstva jugozahodne cone z osvojitvijo četrtega mesta v skupnem seštevku s šestega skočil na drugo in s tem osvojil naslov podprvaka v najtežji od štirih evropskih con pod pokroviteljstvom FIM Europe. Za vloženi trud in potovanja po Evropi je verjetno zanj kot za celo ekipo najlepša nagrada uvrstitev v veliki finale, ki bo potekal 19. 9. 2021 v sklopu MXGP na veliki nagradi Sardinije.

Zmagovalni oder-5

Na drugi stopnički kot podprvak jugozahodne cone Evropskega prvenstva

Po nekoliko bolj nervoznem začetku dirkaškega vikenda se je na koncu za komaj desetletnega Brežičana v nedeljo končalo sanjsko. V soboto je Alex na kvalifikacijskih treningih in kvalifikacijski dirki vozil nekoliko bolj rezervirano. Samo uvrstitev v finale je imel tako rekoč v teoriji že zagotovljeno, vendar znajo biti dirke nepredvidljive, in dokler ne pade karirasta črno-bela zastavica, dirk pač ni konec. S tem v mislih se je Alex boril v soboto bolj sam s sabo kot s stezo in tekmeci. Na kvalifikacijski dirki v soboto je tako osvojil peto mesto. Boljši od njega so bili Italijan Andrea Uccellini, presenečenje sobotnih kvalifikacij simpatični Primorec Val Slavec ter Avstrijca Moritz Ernecker in Ricardo Bauer. Že v nedeljo pa je Alex izgubil sobotno tremo in na jutranjem ogrevanju naredil boljše čase ter bil med Slovenci najhitrejši. V prvi vožnji je bil suvereno četrti. Zaostal je le za Uccellinijem, Erneckerjem in Bauerjem. Ko pa je mladenič spoznal, da ga nihče več ne more tudi v teoriji spraviti izven osmerice, ki bo imela možnost nastopa v finalu na Sardiniji, pa se je sprostil do konca.
Alex Novak-9

Alex s staršema in starima staršema

V drugi vožnji je sicer v preveliki želji po še boljšem rezultatu padel že v tretjem ovinku, a se je do konca te vožnje boril kot lev in prišel vse do tretjega mesta. Brez tistega začetnega padca se je po časih krogov videlo, da bi zaostal le za nekoliko starejšim rivalom Italijanom Uccellinijem. V skupnem seštevku dirke je tako osvojil sicer nehvaležno četrto mesto, a ni bil po dirki prav nič razočaran, ko je videl, da se je v skupnem seštevku prvenstva JZ cone s šestega premaknil na skupno drugo mesto. Na razglasitvi najboljših treh JZ cone se je tako zavihtel na drugo stopničko zmagovalnega odra in se pri tem iskreno veselil svojega uspeha. Seveda se je z njim veselila cela ekipa in ožji družinski člani.

Prvak cone je tako postal Andrea Uccellini, tretje mesto na zmagovalnem odru pa je Novaku in Uccelliniju delal še mladi Francoz Tylan Lagain. Ko govorimo oziroma pišemo o teh mladih fantih, je treba poudariti, da so v tej coni nastopali dirkači iz 12 držav, in sicer iz Portugalske, Španije, Andore, Francije, Monaka, Italije, San Marina, Švice, Avstrije, Lihtenštajna, Hrvaške in Slovenije. Ob tem smo naleteli na še enega od pomenljivih podatkov. Alex Novak je med prvo petnajsterico v skupnem seštevku naše cone edini z letnico rojstva 2011! Vsi ostali konkurenti so letniki 2009 ali 2010. Ta podatek ni zanemarljiv, saj govori njemu v prid. Spremljali in preverili bomo finaliste vseh štirih con in kaj lahko se zgodi, da bo Alex Novak eden redkih, če ne celo edini z letnico 2011.

Po dirki sta z očetom strnila vtise. Alex je povedal: "V prvi vožnji sem vozil nekoliko z rezervo, saj si nisem želel padca. Ko pa so mi v ekipi po prvi vožnji povedali, da sem sigurno uvrščen v finale na Sardiniji, sem šel lažje na štart druge. Padec v tretjem ovinku ni bil potreben, a sem nato vozil zbrano in napadalno in tretje mesto v drugi vožnji mi res veliko pomeni. Če ne bi bilo padca, bi bil najverjetneje drugi, čeprav si želim prehiteti tudi Uccellinija. V Franciji mi je to v nekem trenutku celo uspelo, a sem pretiraval v nadaljevanju in takrat dvakrat tudi padel. Super se počutim, ker grem na finalno dirko na Sardinijo, saj bom tam videl vse moje velike vzornike, ki dirkajo v MXGP. Še najbolj se veselim, da bom v živo videl največjega konkurenta Tima Gajserja, Jeffreyja Herlingsa, saj vozi isto blagovno znamko motorja kot jaz, in sicer avstrijskega proizvajalca KTM."

"Kaj naj rečem, tam nekje okrog februarja smo se znotraj ožje ekipe pogovarjali, da bi bilo mogoče dobro, da bi letos z Alexom začeli dirkati na nivoju Evropskega prvenstva. To naj bi bila neke vrste učna sezona, saj bi tako nam v ekipi kot Alexu prinesla potrebne izkušnje za sezoni 2022 in 2023. Moram reči, da nas je Alex presenečal iz dirke v dirko in vsi skupaj smo se veliko naučili. Rezultat, ki letos splohni bil v prvem planu, pa je presenetil vse. No, verjetno le Alexa ne, saj je po karakterju zelo tekmovalen," je skozi smeh dejal Alexov oče Aleš in še dodal: "Na Sardinijo gremo razbremenjeni, saj bo tam Alex verjetno najmlajši, če ne pa vsaj med najmlajšimi udeleženci finala. To veselje, ki nam ga je priredil z rezultati v tej najmočnejši evropski coni, je dovolj. Vse neprespane noči zaradi priprave njegovih motorjev in voženj po Evropi so z rezultati poplačane in pozabljene. Hvala tudi vsem sponzorjem in prijateljem, ki so nas podpirali v našem trudu. Upam, da bomo za drugo leto pridobili še kakšnega močnejšega sponzorja, ki nam bo pomagal kriti stroške, ki jih s pripravami motorjev in temi potovanji po Evropi res ni malo."

M. P., foto: David Boštjančič
« Nazaj na seznam
»