Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Alex Novak že na tretji dirki premagal vso (starejšo) konkurenco

Objavljeno: Ponedeljek, 05.07.2021    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
Zmagovalni oder

Še ne 10-letni Alex Novak na najvišji stopnički zmagovalnega odra

V soboto in nedeljo se je v sosednji Hrvaški na legendarni stezi Mladina odvila letošnja tretja dirka Evropskega prvenstva jugozahodne cone v razredih 65 in 85 kubičnih centimetrov. Mladi, še ne desetletni Brežičan Alex Novak, ki sicer vozi z licenco Hrvaške moto zveze, je presenetil vso konkurenco in že na svoji tretji dirki Evropskega prvenstva v razredu do 65 kubičnih centimetrov zmagal. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Španca Benigno Garcia kot drugi in Iker Diez kot tretji.

Alex Novak-3

Alex Novak je že na svoji tretji dirki EP v seštevku dveh voženj zmagal in se je v skupnem seštevku z desetega prebil na sedmo mesto.

V pričakovanju prve vožnje v razredu do 65 kubičnih centimetrov se nikomur od navzočih ni sanjalo, kakšno presenečenje pripravlja mladi Alex Novak. Takoj po štartu se je po prvi šikani nahajal na petem mestu, po prvem skoku je bil že četrti in nato se je v nekaj krogih prebil na drugo mesto za vodilnim v prvenstvu Italijanom Andreo Uccellinijem in na presenečenje vseh obdržal drugo mesto do konca te prve vožnje. Seveda Alexovih presenečenj še ni bilo konec, saj se je izkazalo, da je naredil tudi najboljši čas prve vožnje, čemur se poznavalci nekako niso mogli načuditi. Ob tem je treba dodati, da je mladenič z nepolnimi desetimi leti že na svoji tretji dirki na EP z osvojitvijo drugega mesta »pošolal« fante z vrha lestvice, ki so veliko izkušenejši, predvsem pa tudi starejši, saj smo po preverjanju hitro ugotovili, da so v prvi deseterici skoraj vsi stari med enajst in dvanajst let.

V drugi vožnji razreda do 65 kubičnih centimetrov pa so bile vse oči uprte v majhnega, skoraj vedno nasmejanega Brežičana Alexa. Vprašanje, ali lahko ponovi predstavo iz prve vožnje, se je porajalo kar samo od sebe. Po samem štartu je kazalo precej slabše kot v prvi vožnji, saj so ga v prvi šikani starejši sotekmovalci stisnili ob rob in je iz šestega mesta po prvem skoku padel po lestvici na deveto mesto. In vendar se mali junak ni ustrašil starejših sotekmovalcev in začel se je boj za vsako mesto. Z zelo borbeno vožnjo se je na presenečenje vseh zelo hitro prebil zopet do drugega mesta, le da tokrat ni bil pred njim italijanski dvanajstletnik Andrea Uccellini, temveč Španec Benigno Garcia, ki je bil v prvo peti. Mladi italijanski zvezdnik Uccellini je v tej vožnji že v prvem krogu padel in se prebijal proti vrhu. Novak, ki ga je nekaj časa celo lovil in se približeval vodilnemu Garcii, je proti koncu v prometu prehitevanja za krog dovolil, da sta se mu tretji Avstrijec Moritz Ernecker in četrti Uccellini nevarno približala. Ko je to videl krog in pol pred koncem, je zopet nekoliko dvignil tempo in ju držal na relativno varni razdalji. Nato pa se je zaradi padca na četrtem sodniškem mestu dogajala prava drama. Nekdo od zaostalih za krog je padel in sodnika na mestu številka tri in štiri sta ostale dirkače z rumeno zastavo začela opozarjati na nevarnost. Novak je zastavi upošteval in upočasnil, Uccellini in Ernecker pa ne in sta švignila mimo Novaka. Ker pravilo rumene zastave govori o tem, da tekmovalec mora upočasniti in ne sme prehitevati, je bil po koncu dirke s strani ekipe podan protest ter po zaslišanju sodnikov in vseh tekmovalcev sta bila Uccellini in Ernecker kaznovana s pribitkom deset mest. Pravici je bilo zadoščeno, kljub temu da je Italijan najprej pred žirijo priznal napako, ko pa je videl, da Avstrijec Ernecker prodaja neko svojo za lase privlečeno zgodbo, pa je tudi sam začel govoriti nekoliko drugače. A kljub temu poskusu je vodstvo dirke pod budnim očesom danskega delegata po pravilniku kaznovalo oba, ki sta si s to nešportno potezo prislužila zasluženi kazni. Pri tem je najkrajšo potegnil prav vodilni v prvenstvu Uccellini, saj zaradi pomika po lestvici ni videl zmagovalnega odra.

Je pa zato bilo prešerno in veselo v ekipi Brežičana Novaka, saj je z dvema drugima mestoma postal zmagovalec dirke na Hrvaškem. Tako je mlademu Alexu v čast na stezi Mladina zadonela slovenska himna, ki si jo bo najverjetneje zapomnil za zmeraj. Sedaj tekmovalce čaka nekajtedenski zaslužen počitek, že v avgustu pa se boj za finale nadaljuje najprej v Franciji in prvi vikend v septembru še v Sloveniji v Brežicah oz. na Prilipah. Alex Novak se je v skupnem seštevku pred zadnjima dvema dirkama prebil z desetega na sedmo mesto (prvih osem po petih dirkah gre v evropski finale, ki bo letos na Sardiniji v sklopu dirke MXGP).

M. P., foto: David Boštjančič
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

26.11.2020 | Redakcija

Ribe so lovile v vrečo iz jute

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani