Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Atletinja Eva Pepelnak: Moj cilj so olimpijske igre prihodnje leto

Objavljeno: Nedelja, 01.10.2023    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Eva Pepelnak, troskok, foto, Peter Kastelic(1)

Eva Pepelnak na letošnjem svetovnem atletskem tekmovanju v Budimpešti ...

Visokorasla troskokašiča Eva Pepelnak iz Vrhovega, članica Atletskega društva Kladivar Celje, ki je na letošnjem 19. svetovnem atletskem prvenstvu, ki je potekalo od 19. do 27. avgusta v Budimpešti na Madžarskem, prvič nastopila v dresu slovenske reprezentance, je z mislimi že pri olimpijskem letu 2024, saj se je domov vrnila zelo motivirana za nove tekmovalne preizkušnje in dobre uvrstitve.

Eva Pepelnak, troskok, foto, Peter Kaste(3)

… kjer je osvojila končno 28. mesto med 36 tekmovalkami (foto: Peter Katelic, AZS).

Mlada atletinja, za katero je bil to debitantski nastop na tekmovanju svetovnega formata, se je iz Budimpešte vrnila še odločnejša, da bo z rednimi vsakodnevnimi treningi še izboljšala svojo formo ter se z dobrimi rezultati uvrstila na olimpijske igre, ki bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta prihodnje leto v Parizu.

»To, da si del svetovne atletske elite, je vredno vseh vsakodnevnih treningov in odrekanj preteklih let. Želim si, da bi bila dolžina 14 metrov moja konstanta, ker lahko iz tega gradim nadaljnji napredek,« je strnila misli ter se v nadaljevanju pogovora spomnila začetkov atletske poti, na kateri so jo spremljale tudi manjše težave in poškodbe, a vedno je bila prepričana, da bo zmogla. »Ob sebi imam ljudi, ki verjamejo vame,« je poudarila in izpostavila družino, ki jo je vzgajala v športnem duhu in ji še dandanes nudi oporo, če jo potrebuje.

IZ RADEŠKEGA V CELJSKI ATLETSKI KLUB

Eva Pepelnak, atletinja, Vrhovo (2)

Mlada atletinja ob rednih vsakodnevnih treningih tudi študira.

Zgovorna in nasmejana 180 centimetrov visoka troskokašica iz Vrhovega se je začela posvečati atletiki z vstopom v Atletski klub Radeče. Vanj so jo vpisali starši, ko je začela z obiskovanjem prvega razreda radeške osnovne šole. Pri 10 letih je postala članica Atletskega društva Kladivar Celje, saj je že zelo zgodaj pokazala potencial za skok v daljino in pod strokovnim vodstvom trenerja Hrvoja Fižulete je v celjskem društvu hitro in dobro napredovala. Njena predanost športu in talent sta ji prinesli že mnogo odličnih rezultatov tako na državni kot evropski in svetovni ravni. V mladinskih kategorijah se je vedno uvrščala med najboljših pet skakalk troskoka na evropskih in svetovnih mladinskih prvenstvih, kar je vzpodbudilo njeno še večjo željo za preboj med člansko atletsko elito …

»Dobri rezultati in uspehi so bili moja motivacija za nadaljnje treninge, kjer nisem nikoli imela težav s samodisciplino – vedno sem rada trenirala in nikoli nisem manjkala. Treningi so mi zelo pomembni in v veliko veselje, a prva prioriteta mi je vseeno izobrazba, zato sem ponosna tudi na odličen uspeh ves čas šolanja na I. gimnaziji v Celju,« pripoveduje mlada ateltinja, ki je v letošnjem letu zaključila prvostopenjski študij interdisciplinarnega programa računalništva in matematike na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, tako da se je že vpisala na magistrski študijski program Kvantitativne finance in aktuarstvo. »Reden študij ob vsakodnevnih treningih je izziv, ne samo zaradi zahtevnosti predavanj in vaj, temveč tudi zaradi specifik treninga, ki so potrebne za preboj med najboljše troskokašice, zato sem v času dodiplomskega študija trenirala v Ljubljani v ekipi priznanega trenerja Matije Šestaka. Od avgusta 2022 ponovno treniram v Celju pod vodstvom Anje Valant Velepec, ki je nekdanja olimpijska finalistka v troskoku, s katero odlično sodelujeva,« nadaljuje z opisom tako študijske kot športne poti ter se dotakne še priprav na letošnje svetovno atletsko prvenstvo. »Stoodstotno sem se lahko skoncentrirala samo na treninge, saj sem bila absolventka. S svojim nastopom in uvrstitvijo sem zadovoljna, domov sem se vrnila še bolj motivirana. Uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo naslednje leto, je trenutno moj glavni cilj in dolgo goreča želja. Na podlagi rezultatov letošnje sezone lahko upam na uresničitev svojih sanj ter si s prihodnjimi dobrimi treningi in napredkom zagotovim vstopnico za ta spektakel. To bi bil zame izreden uspeh, ker se je zelo težko uvrstiti na takšno tekmovanje. Biti moraš res zelo dober,« pove z nasmehom, za katerim se skriva odločnost po dosegu cilja.

Skakalka troskoka, enega najkompleksnejših atletskih disciplin, kjer gre za kombinacijo tehnike, hitrosti in elastične moči, na vprašanje, koliko je pomembna višina, odgovori: »V troskoku smo si tekmovalke konstitucijsko precej različne, a večina jih je visokih okoli 1,70 metra. Letošnja svetovna prvakinja (Venezuelka Yulimar Rojas, op. a.) je sicer visoka 1,90 metra.« Kot pri vseh športnikih je tudi pri njej pomembna pravilna in kakovostna prehrana ter regeneracija z zadostno količino spanja, zato zabav do zgodnjih jutranjih ur in alkohola v njenem urniku ni. »Izrednega pomena je tudi dobra psihična priprava, kajti ves tvoj trud gre lahko v nič, če metalno nisi na dovolj visoki ravni,« še pojasni in doda, da je njen prvi cilj za naslednjo sezono uvrstitev na evropsko atletsko prvenstvo, ki bo junija v Rimu.

Eva Pepelnak, ki bo 4. oktobr praznovala 23. rojstni dan, je leta 2016 je prejela srebrni znak Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in bronasto plaketo Atletske zveze Slovenije (AZS) za tekmovalne dosežke. Bila je izbranka razpisa Mladi upi 2018, ki vsako leto mladim nadarjenim posameznikom s področja športa, umetnosti, znanosti in para športa podeli finančna sredstva. Leta 2018 ji je Občina Radeče na slavnostni seji ob občinskem prazniku za njene športne dosežke podelila srebrnik.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 28. septembra 2023.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»