Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Badminton v Posavju in po Sloveniji

Objavljeno: Ponedeljek, 14.09.2020    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
118914055_1024768127966103_1100313171917924646_n
Prejšnji vikend je v Podčetrtku potekala 63. letna skupščina Badmintonske zveze Slovenije, na kateri so se postavljale smernice za nadaljevanje sezone ter predstavljale naloge zveze in plani turnirjev za naslednje dve leti.

Na skupščini je Badmintonska zveza Slovenije pooblastila Tadeja Škofa (http://www.badminton-zveza.si/stran/14-Vodstvo) za novega vodjo odbora za veterane in rekreacijo oziroma za širitev številčnosti klubov po Sloveniji. V svoji predstavitvi je Škof poudaril, da si veteranska ekipa zasluži predvsem večjo vlogo pri odločanju tekmovalnega sistema za veterane, večjo udeležbo na domačih in mednarodnih turnirjih.
118985238_1024329741343275_2992442054250184807_n
Za rekreativni oziroma predstavitveni del pa si želi, da bi se badminton igral še v večjem številu na osnovnih in srednjih šolah ter da bi se povečalo število aktivnih klubov v Sloveniji. Za leto 2022 je Badmintonska zveza Slovenija dobila organizacijo veteranskega evropskega prvenstva v Ljubljani, na katerem naj bi sodelovalo več kot 1500 igralcev iz celotne Evrope, kar bo velik zalogaj za celotno zvezo.

Badmintonska zveza Slovenija je v letošnji sezoni, ki je zaradi korona situacije malo drugačna, spremenila tekmovalni sistem. Sedaj je bil tekmovalni ciklus od avgusta do junija prihodnje leto, z novim pravilnikom pa se bo letošnja sezona malo podaljšala in bo trajala do konca leta 2020 ter se potem začela v januarju 2021 in tako potekala čez celotno tekoče leto. Velik poudarek na zvezi je bil tudi na evropskem mladinskem prvenstvu, ki naj bi se odvijalo naslednje leto v Sloveniji oziroma Podčetrtku.

Kar se tiče mednarodne ADA badminton lige, je njen predsednik Tadej Škof poudaril, da je na prvem mestu zdravje kot tudi nemotena pot za vse igralce bivše države. Dodamo lahko zgolj to, da smo bili primorani odpovedati prvi turnir v Opatiji in da se uprava resnično spogleduje, kako sploh začeti sezono oziroma ali se bo sezona sploh lahko začela.

Projekt Slovenija igra badminton je voden projekt zveze in klubov, ki se prijavijo. Letos se je BK Pišece zelo aktivno vključil v projekt, saj se bo na območju Posavja v mesecu dni zvrstilo kar nekaj odmevnih predstavitev tako badmintona kot aktivnega športnega druženja. Konec meseca avgusta je v Pišecah potekal poletni badmintonski kamp pod vodstvom odlične trenerke Maje S. Donevski. V začetku šolskega leta je Demo ekipa BK Pišece na različnih šolah izvedla predstavitev badmintona oziroma kluba. Pred nami je še dan odprtih vrat kluba, predstavitev novega poletnega hita Air badmintona na prostem, katerega podpira tudi Svetovna badmintonska zveza. Klub bo v času Evropskega tedna mobilnosti izvedel kar nekaj aktivnosti na to temo. Pika na i pa naj bi bil ekipni turnir bratstva in enotnosti 2020, ki bo v soboto, 26. 9. 2020, v športni dvorani Gimanzije Brežice, ki pa je vključen v projekt Brežiški športni vikend, ki se bo odvijal v celotnem mesecu septembru v naši občini.

Badminton klub Pišece naj bi imel do konca sezone kar velike oziroma visoke cilje. V organizacijskem smislu ima klub željo, da bi izpeljali ekipni turnir v soboto, 26. 9. 2020, ter 10. 10. 2020 tudi mednarodni turnir za pokal občine Brežice oziroma MOPi. Z vpisom novih članov v klubu nimamo problemov in si želimo samo, da ne bi prišlo do zapiranja dvoran ali kakšnih podobnih ukazov s strani NIJZ. Da si članska ekipa želi napredovanja v prvo slovensko ligo, ni več skrivnost, a pot bo sigurno težka. Tudi nekaj domačih turnirjev se bo tako članska, mladinska, kadetska kot pionirska ekipa udeležila. Kar se tiče obiska mednarodnih turnirjev, pa menimo, da smo v letu 2020 skoraj zagotovo končali.

Za konec naj še dodam misel. Država oziroma celoten svet je spoznal, kako hitro se lahko vse podre. V samo treh mesecih smo spoznali, kako hitro se lahko sesuje skoraj celoten športni sistem, in to je bil velik OPOMIN za vse. V upanju, da bodo šole in športne dvorane odprte, da se čimprej vrnejo turnirji, velika mednarodna srečanja. Slovenija je športna država, kjer je doma domačnost in velik športno-turistični potencial ter država z bogato in pisano zgodovino.

Tadej Škof, BK Pišece
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte