Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brestaniški bazen v znamenju Plavalčkovega mitinga

Objavljeno: Sobota, 01.06.2019    Rubrika: Ostali športi Redakcija
brestanica-plavalcek-miting (23)

Tekmuje 75 plavalcev iz treh držav.

Na brestaniškem bazenu danes v okviru krškega občinskega praznika poteka 6. mednarodni Plavalčkov miting v plavanju za invalide.

Kot je povedala 'srce in duša' Športnega društva Plavalček, ki organizira tekmovanje, Tatjana Lapuh, letos na njem sodeluje 75 plavalcev-invalidov iz desetih klubov in treh držav, poleg Slovenije še iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Invalidi ne tekmujejo po starostnih kategorijah, ampak po kategorijah glede na vrsto invalidnosti – od prve do desete kategorije so gibalno ovirani, od 11. do 13. slepi in slabovidni, v 14. pa osebe z motnjo v duševnem razvoju. Tekmujejo pa v prav takšnih plavalnih disciplinah (razdaljah in slogih) kot neinvalidi.
brestanica-plavalcek-miting (17)

Člani domačega ŠD Plavalček


 
Najbolj številčni na tekmovanju so seveda domači Plavalčki, saj jih sodeluje kar 16. V društvu imajo sicer štiri selekcije: mlajše, ki se učijo osnov plavalnih tehnik, eno netekmovalno ter dve tekmovalni selekciji. Lapuhova sicer meni, da so v občini Krško lahko zelo ponosni na športnike-invalide, ki se poleg plavanja lahko ukvarjajo tudi s sedečo odbojko in strelstvom. Glede športa invalidov v občini meni, da se, »kar se tiče infrastrukture in družbe, vedno bolj odpira in da smo glede tega lahko zadovoljni, kar se tiče pa pogojev za plavanje, pa seveda ne«.
brestanica-plavalcek-miting (18)

Tatjana Lapuh

Osebam z invalidnostjo sicer možnost, da se ukvarjajo s športom, pomeni veliko: »Predvsem jim ta integracija pomeni vstop v družbo neinvalidov kot njenih enakopravnih členov. Otrokom in mladostnikom to izboljšuje samopodobo, starejšim invalidom pa krepi telesno kondicijo, za katero vemo, da z leti toliko prej upada. Morajo biti zavezani športu, če želijo kvalitetno bivati.«
 
Nekaj utrinkov z živahnega, predvsem pa zelo srčnega dogajanja na brestaniškem bazenu pa v fotogaleriji.
 
P. P.
« Nazaj na seznam