Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Deževen sprejem udeležencev DOS 2022 v Brežicah

Objavljeno: Ponedeljek, 02.05.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
dos_2022_sprejem_brezice (47)

Brežiški župan Ivan Molan in pobudnik DOS Dami Zupi

Na praznični prvomajski dan se je zaključila letošnja izvedba kolesarskega projekta Dobrodelno okrog Slovenije (DOS), v okviru katerega so udeleženci v petih dneh prekolesarili 1225 kilometrov okrog Slovenije, pri tem pa s skupnimi močmi zbirali sredstva, namenjena nakupu koles za otroke iz socialno ogroženih družin, ki so jih po posameznih postojankah tudi simbolno predali v namen. Zadnji dan so se pred ciljem v Novem mestu drugo leto zapored ustavili pred Občino Brežice, kjer je potekal krajši sprejem, ki ga je sicer motil dež.

Župan Ivan Molan je ob sprejemu pozdravil udeležence DOS 2022 in izrazil veselje, da so eno od postojank našli tudi v Brežicah, ki se v tem letu ponašajo z nazivom Evropsko mesto športa. »Občina podpira šport pa tudi dobrodelnost, zato smo seveda tudi sami pristopili k temu in podprli vaš projekt. Osebno si sicer želim, da bi bilo v naši družbi čim manj otrok, ki bi potrebovali pomoč, po drugi strani pa je najpomembnejše ravno to, da imajo tisti, ki jo potrebujejo, ljudi dobrega srca, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč,« je poudaril in na koncu še zaželel srečno vožnjo do končnega cilja v upanju, da se čez eno leto ponovno srečajo.
dos_2022_sprejem_brezice (53)

Predaja kolesa bizeljskemu župnikuKrčan Dami Zupi, pobudnik projekta DOS, je povedal, da so Brežice lani prvič zarisali na zemljevid DOS, letos pa to še nadgradili. Veseli so, da je to mesto prepoznalo vrednost DOS. Zahvalil se je županu in celotni občinski upravi za lep sprejem. »DOS raste in se razvija, hvala lepa, ker ste del te lepe zgodbe tudi vi,« je še dejal. Ob sprejemu je potekala tudi simbolna predaja otroškega kolesa, ki ga bo dobila družina v stiski iz brežiške občine. Župan je otroško kolo predal bizeljskemu župniku Vladu Leskovarju, ki bo s pomočjo Župnijske karitas Bizeljsko kolo podaril deklici iz tistih koncev. Župnik se je tudi v imenu njene družine zahvalil za to lepo gesto, kajti »pomagati ljudem v stiskah je največ, kar lahko storimo«. Po njegovih besedah bodo s to dobrodelno gesto tistim, ki so morda za kaj prikrajšani, polepšali življenje.
dos_2022_sprejem_brezice (62)

Udeležence DOS je po postojanki v Brežicah čakala še pot do končnega cilja v Novem mestu, vmes pa so se nekaj časa vozili tudi po toči.V petih dneh prekolesarili 1225 kilometrov

Sicer pa so se kolesarji na pot odpravili 27. aprila in do 1. maja v petih etapah prevozili 1225 kilometrov okrog Slovenije – to je bila letošnja 'Pot za srečo otrok' oz. tokratni slogan projekta DOS. Koordinator zbiranja sredstev je Slovenska karitas. Že na trasi so podelili 12 koles za otroke socialno ogroženih družin – po dve za področje vsake regijske Karitas (Ljubljana, Murska Sobota, Maribor, Celje, Koper in Novo mesto). Prejemnike so predlagale regijske Karitas, ki najbolje poznajo razmere na svojem področju.
dos_2022_sprejem_brezice (67)

Med kolesarji je bil tudi Robert Kranjec.


Začetek in konec kolesarskega projekta je bil v Novem mestu, zadnji dan so se udeleženci vozili tudi po posavskih cestah. Vsak dan so v povprečju prevozili med 250 in 300 kilometri. Kolesarji so se lahko Damiju Zupiju in njegovim kolegom pridružili kjerkoli na poti okrog Slovenije. V Brežice jih je prispelo kar nekaj, med njimi smo opazili tudi nekdanjega smučarskega skakalca Roberta Kranjca.

Sprejem v Brežicah je potekal v dežju, kmalu po nadaljevanju poti do končnega cilja v Novem mestu pa so morali kolesarji nekaj časa voziti tudi po toči.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte