Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Grbine in zavoji tudi v Brežicah

Objavljeno: Petek, 22.01.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
pumptrack_poligon_brezice (1)

Pumptrack poligon v Brežicah bo končno podobo dobil spomladi.

Ob koncu lanskega in na začetku letošnjega leta je na travniku v bližini ETrŠ Brežice v zelo hitrem času nastal t. i. pumptrack poligon. S tem se je uresničila nekajletna želja Športnega društva Muha, ki je bilo pobudnik umestitve tovrstne športne infrastrukture v brežiško okolje.

Pumptrack poligon v Brežicah največji v regiji

Igor Kežman, ŠD Muha (1)

Igor Kežman

Pumptrack poligon ali grbinasti oz. tlačilni poligon je sestavljen iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto. Razgibanost poligona omogoča pestro in zabavno, a varno kolesarsko izkušnjo tudi na manjših površinah. Asfaltni pumptrack poligon, ki je nastal v Brežicah, je primeren za vse velikosti koles, rolke, rolerje in skiroje, nam je pojasnil predsednik ŠD Muha Igor Kežman in dodal, da nova pridobitev omogoča tako učenje vožnje s kolesom kot tudi vadbo vrhunskih kolesarjev, ker je hitro gibanje po poligonu fizično intenzivno. »Po pumptracku se ne premikamo z odrivanjem ali vrtenjem pedal, temveč s premikanjem telesa navzgor in navzdol. Prav inovativen način poganjanja pumptrack poligone ločuje od ostalih objektov in stez,« poudarja. Kežman priznava, da so od prvih predstavitev same ideje predstavnikom občine, Zavodu za šport in ZPTM Brežice ter sestankov s projektanti podobnih poligonov minila vsaj tri leta. V tem obdobju se je interes prebivalcev, staršev pa tudi strokovnih delavcev na področju športa konstantno večal. »Zato smo oddali pobudo za umestitev pumptrack poligona v proračun občine za leto 2020. Po obravnavi smo prejeli veselo novico, da je projekt padel na plodna tla in začelo se je iskanje primerne lokacije ter priprave za razpis projektnih in gradbenih del,« je razložil ter dodal, da je bila njihova želja, da bi bil poligon primeren za vse potencialne uporabnike, od začetnikov do naprednejših voznikov koles. »Sedaj ko ga imamo tudi v Brežicah, ugotavljamo, da nam je to tudi uspelo, saj je največji v regiji in je projektiran s premišljenimi linijami za vožnjo, kar vpliva na večjo varnost in užitek pri uporabi,« je poudaril.

Občina Brežice obvešča in opozarja, da dela na pumptrack poligonu še niso zaključena, zato poligon še ni pripravljen za uporabo. Občani bodo o zaključku del in možnosti uporabe poligona obveščeni. Projekt poligona se bo zaključil z urejanjem okolice (rok 30. 4. 2021). Občane prosijo, da spoštujejo oznake in da do nadaljnjega ne uporabljajo poligona, za kar se jim zahvaljujejo.

Urejena bo tudi okolica

Nov poligon je v celoti financirala Občina Brežice, pogodbena vrednost znaša 66.500 evrov. Kot so sporočili z občine, se pumptrack poligon razteza na skoraj 1000 kvadratnih metrih, urejena in asfaltirana je že proga, spomladi pa se bo projekt zaključil z urejanjem okolice – položena bo travna ruša in postavljena urbana oprema (klopi). »Ker je poligon še vedno gradbišče, še ni pripravljen za uporabo,« opozarjajo. Izvajalec del je Zavod Aliansa – Alliance ASE, ki je v Sloveniji zgradil že približno 30 tovrstnih poligonov. Poudarili so še, da je ta projekt lep primer, kako lahko občani v času javne razprave sami pripravijo pobude za uvrstitev projekta v proračun. Kežman se ob tem zahvaljuje občini za posluh in razumevanje, »saj smo v kratkem obdobju lokalni skupnosti s skate parkom in sedaj pumptrack poligonom omogočili ukvarjanje s športi, ki so bili do sedaj nekoliko zapostavljeni v našem kraju«. Kot je še dodal na koncu, so s tem veliko pridobili predvsem otroci. Upa si trditi, da bo dnevni obisk od 50 do 100 otrok različnih starostnih skupin.

R. R.

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 21. januarja 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam