Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Idej za vadbo jim ne manjka

Objavljeno: Sreda, 12.02.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Telovadke v Loki (29)

V Loki vadijo enkrat tedensko.

V lanskem letu je skupina vadečih, ki jo vodi Majda Zupanc, obeležila 15 let redne telesne vadbe. Le-ta poteka enkrat tedensko po eno uro od pozne jeseni do pozne pomladi v prostorih večnamenske dvorane Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, v času višjih temperatur v bližnjem parku pod dišečimi lipami, poletni čas pa namenjajo raziskovanju bližnje in daljne okolice.

»Ko sem delala v celjski bolnišnici, kjer sem svojo celotno delovno dobo delovala v rehabilitacijskem timu, sem vodila tudi skupino za osteoporozo in takrat sem prebrala veliko domače ter tuje literature o primernih telesnih vajah,« pripoveduje sogovornica, ki se je v majhen kraj ob Savi priselila z družino leta 2003 in kmalu začela na pobudo krajank voditi vadbo.
Telovadke v Loki (13)

Vadba je namenjena tudi sprostitvi, zato udeleženke pogosto naredijo še posebno vajo s prepletenimi rokami, ker pričara nasmehe na obraz.

»V skupini vadečih v Loki zelo veliko delamo na ravnotežju in koordinaciji, vaje pa so primerne za različne starosti. Včasih naredimo vajo ali dve iz joge ali tibetanske vaje ali vaje za zapestje. Kadar ima kakšna telovadka konkretne probleme z lokomotornim aparatom, na primer težave s hrbtenico, z bolečinami v ramenih in tako naprej, naredimo vsaj nekaj specifičnih vaj in z njimi omilimo ter morda celo preprečimo kakšno hujšo poškodbo,« opisuje vaje vaditeljica in nadaljuje, da sta v preteklosti v Loki delovali dve skupini, mlajša in starejša, ter ena skupina mater z otroki in v vseh teh letih so počeli že marsikaj zanimivega – hodili so tudi na končne izlete, kjer so ugotovili, da je tudi hoja neke vrste rekreacija in sprostitev, zato si v poletnih mesecih ob ponedeljkih vzamejo čas za hojo ter ob njej odkrivajo še prekrasne kotičke bližnje in daljne okolice. »V lanskem poletju smo odkrivale cerkve, v letošnjem poletju bomo odkrivale gradove,« razkrije Zupančeva, ki ji idej, kako vsako vadbo popestriti s kakšnim novim elementom, ne zmanjka. »Za vadbo potrebujemo podlogo in prijetna, ohlapna oblačila, ker, kot ste sami ugotovili, ko ste vadili z nami, postane ob izvajanju vaj kar precej toplo,« pove z nasmeškom na obrazu in doda, da so se kot skupina zelo povezali, čeprav prihajajo iz različnih krajev, največ je sicer domačink, a so tudi iz Radeč in Sevnice. »Nekatere vztrajajo že od samega začetka,« zaključi vodja vadbe.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu