Časopis za pokrajino Posavje
21.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jubilej slovenskega sokolsko-športnega gibanja začeli v Sevnici

Objavljeno: Ponedeljek, 29.05.2023    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Miska Eli (14)

V Športnem domu Sevnica je potekala mini sokolska akademija najmlajših članic in članov ŠD Partizan Sevnica.

V letošnjem letu slovensko sokolsko športno gibanje obeležuje 160. obletnico. V sklopu visokega jubileja pripravlja Sokolska zveza Slovenije vrsto različnih dogodkov, ki se bodo zvrstili v različnih slovenskih krajih pod pokroviteljstvom častnega odbora, ki mu predseduje minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Uvod v dogajanje, ki se je pričelo v maju, zaključilo pa se bo decembra, se je preteklo sredo odvijalo v Sevnici s srečanjem na sevniškem gradu in s športnim dogodkom v športnem domu, kjer je potekala tudi podelitev priznanj v okviru vseslovenskega projekta Miška Eli.

PREDSTAVITEV SOKOLSKEGA ŠPORTNEGA GIBANJA NA SEVNIŠKEM GRADU

Miska Eli (57)

Vadeči so prejeli medalje za napredek, ki ga pokažejo pri vadbi.

Predsednik Sokolske zveze Slovenije Dušan Gerlovič je v poročni dvorani sevniškega gradu predstavil slovensko sokolsko-športno gibanje (1863-2023) in program dela Sokolske zveze Slovenije, ki s telovadbo (skovanka iz dveh besed: telo vadi) vzgaja disciplino telesa in duha ter spodbuja narodno in kulturno zavest, saj so sokolske vrednote zelo jasne: demokratičnost, tovarištvo, domoljubje in spoštovanje maternega, slovenskega jezika.

»Sokolska zveza je zelo pomembna nacionalna zveza, vendar ni panožna zveza,« je pojasnjeval in nadaljeval, da imamo v Sloveniji tri močne športne zveze. To so Športna unija Slovenije – zveza društev za športno rekreacijo in športno vzgojo, Fitnes zveza Slovenije in Sokolska zveza Slovenije, ki pa ni članica Olimpijskega komiteja Slovenije. »V Sloveniji imamo več kot 60 športnih društev in klubov ter zelo razvejano dejavnost in približno 30 tisoč ljudi v rednih vadbah ter okoli 20 tisoč v občasnih aktivnostih in vadbenih programih. Vsi naši programi so vodeni s strokovnim kadrom ...« je nizal podatke ter izpostavil slogan »S športom je življenje lepše« in se dotaknil upada motoričnih sposobnosti otrok zaradi »sedečega načina življenja« ter opozoril na terminologijo besed maloštevilen in majhen narod. »Slovenci smo maloštevilen narod in ne majhen, ker to pomeni, da te skoraj ni. Ne glede na to, da smo maloštevilni, smo velik narod,« je poudaril ter predstavil še revijo za šport in prosti čas Sokol ter glasilo slovenske sokolske zveze Slovenski sokol, ki prinašata številne zanimive teme in tudi nasvete za zdrav način življenja.

Sokolska zveza SLO (4)

Mojca Sešlar, Dušan Gerlovič, Sara Martinšek

»Sokolsko športno gibanje želimo približati ljudem, zato smo se odločili, da bomo namesto enega ’mega’ dogodka v Ljubljani izvedli od 15 do 18 dogodkov po celi Sloveniji, v krajih, kjer naša društva delujejo. S tem želimo sporočiti, da Slovenija ni Ljubljana, da je Slovenija od Lendave do Izole in od Jesenic do Brežic. S tem nisem želel povedati nič slabega o našem glavnem mestu, ki ga imam zelo rad in zelo spoštujem. Drugo sporočilo je povezano s temelji sokolstva, kajti družba kot taka je padla v neko krizo in vsi govorimo o denarju in dobičku, ne govorimo pa o vrednotah. Sokolske vrednote so zelo jasne: demokratičnost, tovarištvo, domoljubje ter spoštovanje kulture in slovenskega jezika.«

Veronika Bělecká z veleposlaništva Republike Češke v Sloveniji je spregovorila o zgodovini češkega sokolskega gibanja, ki je bilo ustanovljeno v Pragi leta 1862, leto kasneje pa je bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo slovensko telovadno društvo Sokol. Nekaj misli sta z navzočimi delila tudi predsednik Judo kluba Sokol Ljubljana Darko Krašovec in izr. prof. dr. Janez Vodičar s Fakultete za šport.

»Sokolska vzgoja ni le gibanje, temveč je včasih pomenila veliko več, bila je vzgoja za spoštovanje drugih, spoštljiv odnos do drugače mislečih in v okviru moralne vzgoje so zagovarjali svetost življenja. Kako danes vzgajati za te vrednote? Zelo težko, kapitalistična logika je samo ena – dobiček in samo dobiček. Biti prvi in to dosegati z vsemi sredstvi. To je individualistična miselnost in logika, kjer ni prostora za skupne vrednote, ki so nam kot narodu včasih veliko pomenile. Kolikor dolgo boš ohranjal svoje telo v kondiciji, tako dolgo bo tvoje življenje kaj pomenilo, ker boš koristen. Ko ne boš več koristen za to družbo, te le ta zelo hitro odvrže. Z vsem spoštovanjem, dragi gostje, pa še vedno zaupam, da so prav takšna športna društva in gibanja, kot ste danes tukaj, tista, ki ohranjate te vrednote sokolske vzgoje. Verjamem, da lahko s skupnimi majhnimi koraki obudimo to, kar so naši predniki zastavili in tudi kakovostno živeli,« je nagovorila navzoče vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Sevnica Mojca Sešlar ter čestitala Sokolski zvezi Slovenije za visok jubilej, s katerim ohranjajo in tudi živijo omenjene vrednote. »V občini Sevnica želimo slediti potrebam športa, a ne samo to, pri nas gojimo tudi duh sokolstva,« je dejal župan Srečko Ocvirk.

ŠPORTNO DRUŠTVO PARTIZAN SEVNICA

Predsednica ŠD Partizan Sevnica Sara Martinšek je predstavila delovanja društva, ki je naslednik leta 1912 ustanovljenega telovadnega društva Sokol Sevnica (do preimenovanja je nato prišlo leta 1952). Danes imajo v društvu, ki je član Sokolske zveze Slovenije, različne vadbene skupine za vse starostne kategorije: od predšolskih otrok, ki vadijo v štirih različnih skupinah, do osnovnošolk in osnovnošolcev, ki vadijo v devetih skupinah, do dijakinj in dijakov ter študentk in študentov ter za senjorke in senjorje v petih skupinah. V vadbo so vključeni tudi otroci in odrasli s posebnimi potrebami. »Za predšolske in osnovnošolske otroke, dijake in študente ter otroke s posebnimi potrebami in senjorje že nekaj let organiziramo vadbo na rekreativni ravni popolnoma brezplačno,« je predstavila delovanje društva, v katerem se članstvo povečuje in trenutno šteje okoli 470 članic in članov. V društvu se zavedajo tudi pomena usposobljenega trenerskega kadra, zato se zavzemajo za njihovo izobraževanje. »Več kot imamo trenerjev, več možnosti imamo širiti našo ponudbo,« je pojasnila ter nadaljevala, da so v lanskem letu na lokalnih, nacionalnih in evropskih razpisih pridobili več kot 36 tisoč evrov sredstev in tako omogočili kar 27 ur tedensko brezplačnih vadb za članice in člane. »Na to smo zelo ponosni, saj je bilo v to vloženega veliko truda in znanja. V letošnjem letu sodelujemo v treh evropskih projektih, skupaj s Sokolsko zvezo Slovenije pa smo v marcu oddali prijavnico še za nove evropske projekte. Sodelujemo z inštitucijami in klubi na lokalni, nacionalni in evropski ravni, v zadnjem času pa se posvečamo tudi digitalizaciji našega delovanja ...« je tekla predstavitev sevniškega športnega društva, ki je v lanskem letu z organizacijo vseslovenskega sokolskega zleta obeležilo 110-letnico delovanja z več kot 350 nastopajočimi iz številnih slovenskih sokolskih društev (med njimi je bilo tudi brežiško), ki si ga je ogledalo več kot tisoč gledalcev. 100-letnico je ŠD Partizan Sevnica obeležilo z monografijo »V znamenju Sokola in Partizana v Sevnici« , ki jo je v lanskem letu dopolnilo s koledarjem.

»V prihodnosti si želimo še naprej vzgajati posameznice in posameznike, vendar ne samo na fizični ravni, ker je šport veliko več, kot samo telesno gibanje. Imamo še eno posebno željo, in sicer razširiti naše aktivnosti, naše vadbe tudi na zunanje površine, saj ima občina Sevnica zelo dobro razvito zunanjo športno infrastrukturo, ki pa je žal zaradi današnjega načina življenje predvsem mladih velikokrat prazna, brez vadečih ...« je Sara Martinšek predstavila še del načrtov ter zaključila, da se vzgoja za vrednote začne pri najmlajših. »V telovadnici ni nasilja, ni verbalnih obračunov in ne nespoštovanja, saj si prizadevamo, da smo do otrok in staršev prijazni, sočutni in da gojimo spoštljivo komunikacijo. Otroke učimo, da znajo počakati, da se znajo med seboj spodbujati in pomagati. Z zgledom in dobro vzgojo v zgodnjem obdobju pripomoremo k razvoju zdravih in zglednih posameznic in posameznikov. Upamo, da bomo s promocijo sokolstva in sokolskih vrednot to čimbolj razširili v lokalnem in širšem okolju,« so bile zaključne misli predsednice ŠD Partizan Sevnica, ki je telovadbi predana že od najzgodnejših otroških let.

PRIZNANJA MIŠKE ELI

V Športnem domu Sevnica je potekala pod vodstvom dolgoletne članice in vaditeljice ŠD Partizan Sevnica Estere Savić Bizjak predstavitev programa Sokolske zveze Slovenije »Miška Eli in Sokolček«, po katerem vadijo najmlajši in otroci s posebnimi potrebami. »Vadeči tekmujejo sami s seboj. To pomeni, da želijo izboljšati lasten rezultat, saj so med seboj različni po letih in sposobnostih in zato v programu sodelujejo tudi otroci in osebe s posebnimi potrebami. Medaljo dobijo, ker so izboljšali svoje dosežke, morda premagali strah pred višino ali pa so se samo trudili in uživali pri redni vadbi,« je pojasnila vaditeljica ter nadaljevala, da pravila Eli bontona utrjujejo pri vsaki vadbi, kjer vsi otroci pomagajo pri pripravi orodja in na koncu pri pospravljanju. »Ja, se dogaja, da nekateri preizkušajo, kje so meje, da katerega izmed sovrstnikov porinejo, uščipnejo … in vaditelj ga takoj odstrani z vadbe, česar pa si otrok ne želi. Zaradi zanimivih, veselih vadb želijo sodelovati, zato se z opravičilom po nekaj minutah vrnejo k vadbi. Mali telovadci vedo, da samo s takšnim obnašanjem poleg osvojenih spretnosti lahko zaslužijo medaljo miške Eli. Knjižica, kjer so zapisane in narisane vaje, telovadni elementi, ki naj bi jih otroci usvojili za osvojitev posamezne medalje, se prične z Eli bontonom ...« je opisala posebno nagrado, ki jo prejmejo za prizadevnost predšolski otroci, medtem ko osnovnošolski otroci prejmejo nagrado Sokolček.

Nastopajoči (med njimi so bile tudi osebe s posebnimi potrebami) so navdušili s telovadnimi vajami na poligonu in bradlji. Na koncu so prejeli bronaste, srebrne in zlate medalje ter jih ponosno pokazali staršem, ki so jih med prikazom vadbe spodbujali na tribuni.

S. R.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»