Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jutra je škoda prespati

Objavljeno: Četrtek, 15.10.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
1000 gibov, Sevnica (15)

Jutra v gibanju dajejo dodatno energijo.

Redno polurno jutranjo vadbo na prostem pri SŠ Sevnica po sistemu 1000 gibov izvaja od lanskega 1. julija tudi skupina članic in članov društva Šola zdravja, ki se je poimenovala Trg Sevnica.

Prvo srečanje in prva vadba skupine je potekala v toplem julijskem poletnem jutru pod velikim orehom v sevniškem športnem parku ob Savi na pobudo Mici Jeler, ki je s skupino vadila prvih 14 dni in vadeči so ji še vedno zelo hvaležni, pove Jelka Robar. »Skupina se je počasi večala, vadečih je bilo vedno več, senca pod orehom je postajala premajhna in odločili smo se, da bomo prosili ravnatelja srednje šole, če lahko vadimo na šolskem dvorišču, kjer je bila senčka večja. Z dovoljenem ni bilo težav in tako sedaj že več kot leto vadimo pri šoli, kjer imamo dovolj prostora in v poletnem času tudi dovolj sence, na eni ali pa na drugi strani stavbe,« obudi spomin na začetke Robarjeva, ki je v tem času opravila tudi izpit za vaditeljico. »Izpit imata tudi Marjana Štojs in Marija Hribar, tako da se izmenjujemo pri vodenju vadb,« nadaljuje in doda, da so pri izvajanju vaj pozorni na to, da vse gibe izvajajo pravilno. »Ti gibi, ki jih izvajamo, niso kar tako. Njihovo zaporedje je pravilno, so zdravstveno proučeni,« poudari in pove, da je vadečim v oporo tudi knjiga z opisom vseh gibov, ki jih je za jutranjo vadbo po sistemu 1000 gibov zasnoval Nikolay Grishin, v Sloveniji živeči ruski zdravnik, ki je idejni vodja in ustanovitelj Šole zdravja. Skupino trenutno tvori 14 vadečih, starih od 55 do 78 let.

»Jutra je škoda prespati, ker so prelepa, narava je v prebujajočem se dnevu polna pričakovanj. Mi smo postali ena taka velika družina, ki se z veseljem zbere pri jutranjih vajah na prostem, kar je nekaj najlepšega,« pojasnjuje sogovornica in zaključi, da vadbe niso opustili niti v času epidemije koronavirusa, vendar so vadili vsak na svojem domu.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 15. oktobra.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»