Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Karate klub Brežice na drugem tednu športnih počitnic v Brežicah

Objavljeno: Ponedeljek, 12.07.2021    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
IMG_20210709_084732

Udeleženci športnih počitnic s člani KK Brežice

V okviru športnih počitnic, ki letos v Brežicah potekajo v kar treh terminih, se je Karate klub Brežice v petek, 9. 7. 2021, v športni dvorani Brežice ponovno predstavil na drugem tednu in izvedel delavnice s 24-imi mladimi udeleženci. Tokrat so se za Karate klub Brežice predstavili trenerja mag. Hrvoje Teo Oršanić in mag. Metka Galič ter tekmovalki, članici razširjene državne reprezentance v karateju, Maja Lazanski in Maja Lakner, ki naslednji teden potujeta na reprezentančne priprave v Maribor.

IMG_20210709_083658

Maja Lakner in Maja Lazanski demonstrirata, kako pomembna je gibljivost za preprečevanje poškodb.

Na začetku so otroci slišali zgodbo o karateju kot obrambni veščini, pri kateri ni poškodb, saj se jim s podrobnim poznavanjem veščine lahko povsem izognemo. Gre za to, da v osnovi preprečimo napad ali pa napadalca onesposobimo, ne da bi ga poškodovali. Z nekaj demonstracijami s strani trenerjev KK Brežice so se mladi športniki navdušili in sprostili, kajti zaupanje v veščino se jim je povečalo. Celo deklice, ki so na začetku pokazale kar nekaj strahu, so se v nadaljevanju popolnoma prepustile vadečim in ugotovile, da je to zelo zanimiv šport in veščina, ki bi jim še kako koristila. Pa še zabavno je bilo.
IMG_20210709_094035

Demonstracija prostega boja med tekmovalko Majo Lazanski in trenerjem mag. Hrvojem Teom Oršanićem


Na začetku so vadeči spoznali in povadili osnovne udarce in bloke v karateju, ki so jih preizkusili tudi na fokuserjih. V nadaljevanju so spoznali kate, ki sta jim jih demonstrirali Maja Lakner in Maja Lazanski. Otroci so bili nad prikazanim skrivnim borbenim zapisom skozi kato navdušeni in so prosili za še eno kato. Tako sta dekleti izvedli Seipai in Paiku, dve visoki kati, ki jih obe tudi tekmujeta. Skupaj s trenerjema sta otrokom razložili nekaj skrivnosti skozi razlago in demonstracijo, kaj posamezni gibi v kati pomenijo. Otroci so te gibe tudi povadili in se naučili, kako se najlažje izognemo nasprotniku, ki nas prime za roko in nas ne želi izpustiti. Dekleti sta otroke naučili priložnostno kratko kato iz osnovnih gibov karateja in jo poimenovali »kata Športne počitnice Brežice«.

Sledil je prikaz dogovorjenega in prostega boja, kaj je bilo za sodelujoče še najbolj zabavno, saj so ugotavljali, da mladi  in hitri tekmovalki z lahkoto kljubujeta starejšim in močnejšim trenerjem. Otroci so se pomerili v več borbenih igricah in tudi v zaigranih demonstracijah same borbe. Borbeno vedenje je otrokom prirojeno in spodbujanje k pravilnemu in spoštljivemu preizkušanju moči, ko maksimalno pazimo, da nasprotnika ne poškodujemo, je navdušilo tudi najbolj skeptične deklice, ki so spraševale, kje bi lahko trenirale to veščino. Vsem je bilo razloženo, da bo vpis v Karate klub Brežice, ki je klub s 50-letno tradicijo, možen že v septembru, ko imamo mesec odprtih vrat in se vsak lahko preizkusi, ali mu trening karateja odgovarja. Vadba bo potekala v prostorih ŠD Brežice.

Vir: Karate klub Brežice
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

17.09.2022 | Ostali športi

Najbolj sproščena je na tekmovanjih

16.09.2022 | Ostali športi

​Alex Novak prvak Slovenije v motokrosu

24.09.2022 | Ostali športi

Pikado turnir DU Sevnica

13.09.2022 | Ostali športi

Kolesarski vikend sevniških kolesarjev

ne spreglejte