Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kolesarska pot zanimivih doživetij

Objavljeno: Nedelja, 13.09.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Kolofest 2020 (57)

Vožnja po nekdanjem sevniškem drevoredu je predstavljala zaključni del poti do cilja, ki je bil postavljen pri vrtnarjevi vili v grajskem parku sevniškega gradu.

V včerajšnjem dopoldnevu se je odvila kolesarska prireditev Kolofest, ki je na začetek kolesarske poti v Loko pri Zidanem Mostu privabila dobrih 60 kolesark in kolesarjev različnih starosti in iz različnih krajev, tudi iz bolj oddaljenih. Na sevniški grad, kjer so udeleženke in udeležence dogodka pogostili z okusno malico in pivom domačega pivovarja ter s sokom, so vsi prispeli srečno po dobrih dveh urah in z vmesnimi postanki.

Kolofest 2020 (16)

14,5 kilometra dolga pot je potekala po ravninskem delu, le pri prihodu na sevniški grad je bilo potrebno premagati manjšo vzpetino.

Trasa v dolžini 14,5 kilometra od Loke do sevniškega gradu je bila primerna za vse generacije, tako da je bilo med udeleženkami in udeleženci športnega dogodka tudi nekaj otrok. Med njimi sta bila 8-letni Žak in 5-letna Žanin, ki sta na cilju, ob topli malici na izbranem prostoru pod grajsko vilo povedala, da je bilo lepo. Na pot sta se odpravila skupaj z očkom in mamico ter majhnim kužkom, ki je dogajanje opazoval iz košarice na kolesu. »Takšne vožnje je naš kuža vajen, kajti pogosto gre z nami na kolesarjenje, ki je za nas kot celotno družino sprostitev, rekreacija in druženje,« je pojasnila mati otrok. Zaradi mažoretnih vaj se družinici Cesar iz Sevnice ni mogla pridružiti njihova 13-letnica, ki prav tako rada kolesari. Eden izmed kolesarjev je bil tudi Franc Žafran iz Krškega, ki je kolesaril v družbi še šestih prijateljev. »Trasa se mi je zelo dopadla, pa vožnja tudi, ker smo vozili v zmernem tempu. Imeli smo tudi postanke. Ustavili smo se na kmetiji Zakrajšek v Šentjurju na Polju, kjer so nas lepo pogostili, videli pa smo tudi, kako v njihovem mlinu nastaja dobra domača moka. Potem smo se peljali po poti mimo polj in kozolcev na Šmarčno. Tam je bil zanimiv ogled kavsanja na Savi. To je bilo v tistih časih nevarno početje, kajti če je med lovljenjem lesa človek padel v vodo med hlode, je težko prišel ven iz nje brez poškodb. Nevarno delo je bilo, kar si danes težko predstavljamo,« je opisal še dve točki, na katerih so se ustavili. »Naj nadaljujejo, ker je res prijeten dogodek,« je še svetoval. Iz Straže pri Novem mestu se je rekreativnega kolesarskega podviga udeležil tudi dedek z dvema vnukoma. »Vsi trije smo člani kolesarskega društva Sandija Papeža iz Gabrja Podgorje v novomeški občini, našega nekdanjega olimpijca,« so prijazno povedali in dodali, da se pogosto udeležujejo kolesarskih maratonov, kjer je pomembna hitrost, tako da je včerajšnja vožnja za mlajša kolesarja potekala malce prepočasi, a kljub temu so celoten potek ocenili kot enega izmed boljših. »Mislim, da bomo šli še z avtom na obisk točk, kjer smo se med potjo ustavili,« je še povedal starejši član družine.

V lanskem letu je bil pod imenom Kolofest organiziran kolesarski vzpon na Lisco, v letošnjem letu sta se organizatorja, Kolesarsko društvo Sevnica in KŠTM, zaradi aktualnih razmer in priporočil NIJZ odločila za krajšo turo in izbira trase se je pokazala za odlično, primerna za celotno družino. »Za vožnjo je bilo na voljo tudi 12 električnih koles Kolesarskega centra Sevnica – Krško in vsa so bila izposojena,« je pojasnila Petra Biderman, ki je prav tako prekolesarila celotno traso.

S. R.

#povezujemoposavje




 
« Nazaj na seznam