Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kolesarskemu maratonu Franja zvest že 40 let

Objavljeno: Sreda, 16.06.2021    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
mf1

Kolesarji, ki v vseh 40 izvedbah doslej niso izpustili nobenega maratona Franja; Roman Blatnik levo ob maskoti

Kolesarski maraton Franja, poznan tudi kot Praznik kolesarstva v Sloveniji in po udeležbi najbolj obiskana množična športna prireditev pri nas, je minulo nedeljo pozno popoldne slovesno zaprl 40. letošnji cilj.

V lepem, sončnem in tudi malce vetrovnem vremenu je na 156 km velikem Franja BTC City maratonu vrtelo pedala 713 kolesarjev in 48 kolesark, na 97 km malem Triglav maratonu Franja pa 780 kolesarjev in 115 kolesark. Skupno število nedeljskih tekmovalcev je presegalo število 1650, je pa treba dodati, da so štartali tudi v soboto, in sicer na Barjanskem maratonu v dolžini 83 km, družinskem Ikea maratonu na 23 km in krajši progi, na tekmovanju najmlajših.
DSCN8089

Na prizorišču cilja 3. etape Dirke po Sloveniji na Vidmu v Krškem je namontiral kolo v barvah slovenske trobojnice.


Ob tem 40. jubileju je bilo v medijih moč zaslediti mnoge zgodbe, ki jih je pisala zgodovina tega maratona. Ena izmed njih nosi naslov, ki je simboličen in obenem tudi veliko pove: "Gospodje, ki nikoli niso manjkali". In to je deseterica jubilantov, ki jo tvorijo Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Jože Dovžan, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš, Ferdinand Vičič in edini iz tega konca Slovenije ter idejni vodja skupine, Krčan Roman Blatnik.

Vnet kolesarski entuziast je s pomočjo prijatelja našel retro športno kolo, ga prebarval v barve slovenske trobojnice in ga minuli petek, pred prihodom tekmovalcev 3. etape Dirke po Sloveniji, umestil vključno z zastavo ob ciljnem prostoru blizu hotela City. 
Povedal je, da se je zadnjih 10 let njihova skupina jubilantov zaradi takšnih in drugačnih vzrokov zmanjšala iz 16 na 10 kolesarjev. Kljub epidemiji v lanskem letu je vsa deseterica prevozila Franjo, ki se ponaša tudi kot edini organizirani maraton v svetovni seriji UCI.

Razmere v tem jubilejnem letu in želja, da malo drugače obeležijo Franjin in obenem njihov jubilej, so ga primorale, da je šel s kolegom Ljubotom Dobajem v akcijo. Poiskala sta sponzorje, izrisal je dizajn in pripravil logotipe za jubilejne drese in kape, prav tako tiskane zahvale sponzorjem in spominska priznanja jubilantom.

Jubilejno 40. Franjo pa si bo zagotovo zapomnil po padcu na makadamu, nekje 20 km pred ciljem, ki mu je prinesel boleče odrgnine.

K. B., foto: I. D., M. B. C., D. D.
« Nazaj na seznam