Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kolesarski vzpon na Lisco je »le« trening

Objavljeno: Sreda, 23.06.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Kristjan Hocevar (24)

Kristjanu Hočevarju najbolj ustrezajo težke enodnevne dirke z vzponi in večdnevne dirke.

Cestni kolesar Kristjan Hočevar iz vasi Pijavice v sevniški občini, ki vozi v dresu novomeškega kolesarskega kluba Adria Mobil, je na nedavni dirki po Sloveniji oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. To je bilo veliko presenečenje in ob prihodu domov ga je čakal nepozaben sprejem. V ponedeljkovem pogovoru na sončni terasi sevniškega gradu, kamor je prikolesaril iz domače vasi, pa je 22-letni kolesar razkril nekaj podrobnosti iz svoje kratke kolesarske kariere.

Kristjan Hocevar (25)

Kristjan Hočevar v kolesarskem dresu tekmuje slabih šest let.

»Svoje prvo kolo – rabljeno specialko – sem kupil na eni izmed spletnih strani ob zaključku devetega razreda osnovne šole, ki sem jo obiskoval v Tržišču. Slabi dve leti sem nato kolesaril bolj za rekreacijo, nato sem se za kratek čas pridružil sevniški ekipi tekmovalnih kolesarjev, ki jih vodi trener Borut Pirš. Ker sem obiskoval srednjo šolo v Novem mestu, sem se odločil in vprašal v novomeški Adrii, če bi lahko treniral pri njih. Bil sem sprejet in začel sem z rednimi treningi pri starejših mladincih, kjer sem bil dve leti. Med člane, kamor sprejmejo le enega, morda dva ali pa celo nobenega iz generacije, nisem bil sprejet, ker nisem imel dovolj dobrih rezultatov. Razočaranje je bilo kratkotrajno, saj sem se za naslednji dve leti pridružil ekipi mebloJOGI,« se spominja sogovornik, ki bi kmalu po prihodu v novo kolesarsko sredino prenehal s tekmovalnim kolesarstvom. »Prvo leto, ko sem bil pri mebloJOGIJU, sem poleti delal še preko študentskega servisa in pri delu v skladišču sem tako nerodno padel, da sem si zlomil roko. En mesec nisem mogel kolesariti in razmišljal sem, da bom s kolesarjenjem prenehal, a po klicu športnega direktorja Adrie Mobil Branka Filipa sem se odločil, da bom vsaj še eno eno leto posvetil treningom in kolesarskim tekmam. Vložen čas in trud sta bila poplačana in po dveh letih kolesarjenja v MebloJOGIJU sem se vrnil v Adrio Mobil in doživel nekaj dobrih uvrstitev,« pripoveduje mladenič, ki je tudi študent Univerze v Novi Gorici, tako da študijski čas preživlja v Vipavi, kjer je  ena izmed enot novogriške univerze.

NA KOLESARSKI DIRKI PO SLOVENIJI OSVOJIL ŠTIRI BELE MAJICE

Na junijski kolesarski dirki po Sloveniji je Kristjan Hočevar, ki mu kot kolesarju najbolj ustrezajo težke enodnevne dirke z vzponi in večdnevne dirke, je ob zaključku petih kolesarskih etap oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Takšnega uspeha ni pričakoval, saj so se dirke udeležili kolesarji »svetovne klase« in če bi želel zmagati, bi moral premagati zmagovalca lanskoletnega francoskega Toura Tadeja Pogačarja, kar pa je bilo nerealno pričakovanje, a meja za razvrstitev med mlajšimi kolesarji je bila letnik 1999 in Pogačarja zaradi višje starosti od 23 let ni bilo med 30 kolesarji, ki so se potegovali za belo majico. Ob tem pohvali fante iz ekipe Adria Mobil, ki so mu v veliko podporo: »Če nimaš dobre ekipe, težko sam karkoli narediš. V tekmovalnem kolesarjenju je ogromno taktike in če je ta dobra, pripelje do dobre uvrstitve, dobrega rezultata. Mladi kolesar na leto prevozi 25 tisoč kilometrov in vzpon na Lisco je zanj »le« eden od treningov za boljšo fizično pripravljenost, kar je eden od pogojev za dobro in uspešno tekmovanje.

DOSEČI ŽELI NAJVIŠJI RANG V KOLESARSTVU

Kristjan Hočevar, ki je le nekaj dni pred nastopom na slovenskem Touru na Dirki miru na Češkem v okviru pokala narodov osvojil drugo mesto v dresu slovenske kolesarske reprezentance do 23 let, je na minuli nedeljski tekmi v Kopru osvojil še naslov državnega podprvaka ter 7. mesto v skupni razvrstitvi. V tednu, ki se izteka, si bo privoščil malo počitka, nato ga čakajo višinske priprave v italijanskem Livignu, ki bodo priprava na Tour de l'Avenir v Franciji. Zahtevna desetdnevna dirka po Franciji za mlajše člane, za kolesarje do 23 let, se bo pričela 13. avgusta in to bo vrhunec njegove letošnje kolesarske sezone.

Eden zmed ciljev, ki jih želi doseči v prihodnosti je uvrstitev v najvišji kolesarski rang, v katerem že vozita Primož Roglič in Tadej Pogačar, kar pojasni: »Adria Mobil ima licenco Continental, to je tretji rang v kolesarstvu, potem pa sta še dva ranga višje – Procontinental in World Tour.«

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje