Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kovačič 15. na 'triatlonu prihodnosti' v Italiji

Objavljeno: Ponedeljek, 10.05.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Jaroslav Kovačič-Italija

Jaroslav Kovačič po tekmi v Italiji (foto: FB)

V nedeljo, 9.5., je v italijanski pokrajini Emilia-Romagna potekala prva letošnja triatlonska tekma na evropskih tleh. Nepredvidljive epidemiološke razmere v preteklosti in tudi v prihodnosti botrujejo, da se na vsaki tekmi širom sveta, zbere kopica izjemnih tekmovalcev, med katerimi je bil tudi krški triatlonec Jaroslav Kovačič.

Zelo dobro organizirana tekma, katere kolesarski del je potekal prek San Marina, je pokazala, kako bodo v prihodnje organizirane tekme na prostem. Poostren zdravstveni nadzor, testiranja in spremenjena oblika starta spreminjajo dinamiko tekmovanja in zahtevajo čas za prilagoditev.

Štart v valovih po 5 tekmovalcev hkrati pomeni, da v sami dirki ni točno jasno, katero mesto zasedaš in da ni nujno zmagovalec tisti, ki prvi prečka ciljno črto. "Sam sem s številko 31 startal z ozadja približno 1 minuto za prvo skupino. Ob sebi nisem imel konkurenčnega plavalca in tako po dolgem času nisem nikomur plaval "na noge" (podoben efekt kot pri kolesarskem zavetrju). Izgubil sem približno 50 s proti najboljšim, pa vseeno sem s plavalnim delom izjemno zadovoljen (11. čas plavanja). Kolesarjenje je tisto, ki mi povzroča nekaj negotovosti, ne toliko forma kot oprema, s katero tekmujem. V tednu pred tekmovanjem sem prvič preizkusil novo kolo, ki me je pustilo v negotovosti. Proizvedena moč je bila prava, hitrost niti ne. Tako je bilo tudi na tekmi, kjer sem nemočno opazoval, kako so se konkurentje vozili mimo mene (25. čas kolesarjenja). Na tekaški del sem se odpravil s ciljem, da odtečem enakomeren polmaraton. Zelo uspešno sem zaključil in dokazal vzdržljivostno kapaciteto. Čas polmaratona 1:14.13, zadnjih 10 km 35:03, in skupno 15. mesto (9. čas teka). To mi pušča mešanih občutkov in pred menoj je naloga izboljšati aerodinamiko na kolesu in z enako močjo pridobiti 2 km/h," je potek tekme opisal Kovačič. Časa za slednje nima veliko, saj se 30. maja podaja v Girono, kjer je na vrsti prvi dolgi triatlon sezone, ki šteje za špansko prvenstvo.

P. P.
« Nazaj na seznam