Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški kajakaši aktivni tudi na začetku počitnic

Objavljeno: Sreda, 14.07.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
rafting SP 5

S svetovnega prvenstva v raftingu

Tekmovalci Kajak kanu kluba Krško na Svetovnem prvenstvu v raftingu, na tekmi Svetovnega pokala v kajak-kanuju divje vode v Banja Luki in najmlajši na tekmah v Prekmurju. V Kajak kanu klubu Krško so se tudi letošnje šolske počitnice zopet pričele zelo aktivno.

Mladinci kluba so se med 28. junijem in 3. julijem udeležili svetovnega članskega prvenstva v raftingu, ki ga je organizirala Svetovna rafting zveza (World rafting federation) v Franciji v kraju L'Argentière-La Bessée. Tekmovanja se je udeležilo petinpetdeset ekip iz triindvajsetih držav. Slovenijo sta zastopali ekipa iz Straže in člani Kajak kanu kluba Krško v sestavi Matija Preskar, Tilen Zorko, Simon Škof Ojeda, Taj Kevin Bizjak in Tomaž Travnikar pod vodstvom trenerja Mateja Malusa.

Nika Ozimc z ostalima članicama slovenske spust reprezentance

Nika Ozimc članicama slovenske spust reprezentance

Tudi tokrat smo pred prvenstvom izvedli krajše priprave v Banja Luki, kjer so se fantje poskusili čim bolje pripraviti na tekmovanja v raftu. Člani KKK Krško smo iz Krškega krenili s kombijem v ponedeljek, 28.6. v zgodnjih jutranjih urah in po dolgi in razgibani poti po francoskih Alpah prispeli v dolino reke La Durance, kjer je potekalo svetovno prvenstvo. Po namestitvi v kampu ob reki smo izvedli prve treninga na vodi in opravili potrebna PCR testiranja.

Naslednji dan, 29. junija, sta potekala uradna treninga v spustu in slalomu. Dan so zaključili z otvoritveno ceremonijo in večerjo. 30. junij je bil prvi tekmovalni dan, saj so se ekipe pomerile v tri kilometre dolgem spustu po divji alpski reki. Člani KKK Krško (Slovenija 2) smo štartali sedemindvajseti in si priveslali dvanajsto mesto. Tekmovanja pa za ta dan ni bilo konec, saj so v popoldanskih urah potekale še kvalifikacije za RX. RX je disciplina v kateri se istočasno na progi pomerita dva rafta v vožnji med vratci in zmagovalec je tisti, ki prvi prevozi ciljno črto. Na kvalifikacijah so si Krčani priveslali petnajsti čas.

Prvi julijski dan je bil namenjen slalomu. Vse ekipe so dvakrat opravile s progo, upošteval pa se je boljši čas. Ekipa KKK Krško smo prvo vožnjo odvozili brez kazenskih točk in s sedmim najboljšim časom. V drugem poskusu nam ni uspelo izboljšati odlične prve vožnje, smo pa kljub temu na koncu zasedli deveto mesto v slalomu. Drugi julij je bil za raftarje iz krškega zadnji tekmovalni dan. Sledila je disciplina RX, kjer je Krčanom najprej stala nasproti ekipa iz Bolgarije. S prepričljivo zmago so se uvrstili v nadaljevanje tekmovanje, ki je potekalo zvečer pod žarometi. V soju žarometov sta se v prvi večerni tekmi osmine finala spopadli ekipi iz Slovenije. Raftarji iz Krškega so z dobrim začetnim sprintom in odlično odvoženimi prvimi protitočnimi vratci dobili prednost, ki je bila prevelika za ekipo iz Straže in tako smo zmagali in si priveslali nadaljevanje. Tokrat so jim nasproti stali raftarji iz Čila. Krčani so ponovno odlično začeli in v zgornjem delu proge povedli, vendar je izkušena ekipa iz Čila uspela ujeti slovenske reprezentante in jih v zadnjih protitočnih vratcih izriniti oz. jim zapreti pot ter tako ciljno črto prevozila kot prva. Ker pa je ekipa Čila prišla na koncu v finale in osvojila končno 2. mesto, smo si člani KKK Krško oz. Slovenija2 priveslali odlično šesto mesto v disciplini RX.

V skupnem seštevku vseh disciplin, ki so se točkovale, se je ekipa iz Krškega kot ekipa Slovenija2 uvrstila na deseto mesto v konkurenci osemindvajsetih moških ekip iz celega sveta. Z rezultatom smo zadovoljni, saj smo dosegli najboljše slovenske rezultate na tem prvenstvu in pridobili potrebne izkušnje za prihajajoča tekmovanja. Ekipa iz krškega je bila namreč s povprečno starostjo 17 let daleč najmlajša na tem prvenstvu.

Medtem, ko so mladinci tekmovali v Franciji, pa je svoj krstni nastop za reprezentanco Slovenije doživela tudi naša Nika Ozimc, ki se je udeležila svetovnega pokala v kajak-kanuju v spustu v Banja Luki, ki je potekalo od 2.- 4. 7. 2021 v klasičnem spustu in dveh tekmovanjih v sprintu. Drugi tekmovalni dan se je Niki v sprintu uspelo uvrstiti v finale, kjer je na koncu zasedla 15.mesto. Tudi tokrat je bil na tekmovanju pomočnik glavnega trenerja naš član Jakob Stanič. Reprezentanca v spustu se je sicer v Banja Luko odpravila že v ponedeljek, 28.6.2021, kjer so se skupaj pripravljali na sama tekmovanja.

Naši mlajši tekmovalci pa so se v soboto 3.7. in nedeljo 4.7. udeležili dveh tekmovanj za slovenski pokal v kajak kanuju divje vode in kajak mirne vode v Prekmurju na reki Muri in Soboškem jezeru. V soboto smo tekmovali v kajaku na mirnih vodah, ki je štelo za slovenski pokal na Soboškem jezeru na 200 m in 500 m razdaljah. V nedeljo so fantje tekmovali še na tekmi slovenskega pokala v kajak kanu divje vode, ki je hkrati štelo še za Državno prvenstvo v klasičnem spustu na 2,5 km progi na reki Muri, ki ga je organiziral KKK Mura Krog. Sedaj čakajo mlajše kajakaše treningi in konec julija še skupni tabor Kajakaške zveze Slovenije v Murski Soboti, mladinci pa se bodo do 8. avgusta pripravljali na izbirna tekmovanja za slovensko slalom in spust reprezentanco v Solkanu.

V Kajak kanu klubu Krško pa smo v tem času skupaj s partnerji izvedli tudi dva tedenska plavalna programa Poletje na bazenu in dva tabora Poletje ob Krki. Zadnjega, tretjega, bomo izvedli v tednu od 18.7.- 23.7.2021 (prijave so še možne). Vabimo vse, ki vas zanimajo športni na vodi in bi se radi preizkusili v supanju, vožnji v kajaku in kanuju ter se naučili osnov raftinga, da se nam pridružijo na enem izmed treningov poleti (za več informacij pišite na kajak.kanu.krsko@gmail.com).

Vir in foto: KKK Krško
« Nazaj na seznam