Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Luka Cicvarić, Maja Lazanski in Maja Lakner s slovensko karate reprezentanco na Balkanskem prvenstvu v Črni gori

Objavljeno: Ponedeljek, 14.11.2022    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
IMG_1991

Vsi trije člani Karate kluba Brežice s trenerjem

Od petka, 4. 11., do nedelje, 6. 11. 2022, je v Baru v Črni gori potekalo 22. Balkansko karate prvenstvo za kadete, mladince in U21 člane. Tekmovalo je 10 držav z 931 tekmovalci. Za reprezentanco R Slovenije so nastopili tudi trije predstavniki Karate kluba BrežiceLuka Cicvarić, Maja Lazanski in Maja Lakner.

Maja Lazanski in Maja Lakner sta nastopili v kategoriji kate za kadetinje. Tekmovalke so bile razdeljene v štiri skupine po osem tekmovalk. Najprej je nastopila Maja Lazanski, za katero je bil to že drugi nastop na Balkanskem prvenstvu. Maja je izvedla svojo najmočnejšo kato Suparinpei, ki se krasi z dvojnim nožnim udarcem v skoku. Kmalu za Majo pa je v drugi skupini nastopila še Maja Lakner z močno kato Anan, ki izvira iz Okinave. Kljub odlični formi na ogrevanju je nastop na tako velikem tekmovanju vseeno botroval začetni nervozi ob prihodu deklet na tatami. Žal so bile tekmice tokrat premočne in so izkoristile tudi vsako najmanjšo negotovost v izvedbi nasprotnic za svoje napredovanje med najboljše štiri v vsaki skupini. Obe Maji sta tako zasedli sedma mesta v svojih skupinah in si na koncu delita končno 25. mesto med kadetinjami. Za Majo Lakner je bil to prvi nastop na Balkanskem prvenstvu, saj se lanskega, kljub vabilu reprezentance, žal ni mogla udeležiti zaradi bolezni.

Predzadnji dan tekmovanja je v kategoriji kate za kadete nastopil 14-letni Luka Cicvarić, ki mu je bil to prvi nastop za slovensko reprezentanco. Luka je nehvaležno nastopil kot prvi tekmovalec v svoji skupini ter močno izvedel zelo zahtevno in dinamično kato Ohan Dai ter s tem postavil kriterije ocenjevanja. Kljub temu da se je dva tedna pred tekmovanjem boril z respiratornimi težavami, ki so mu onemogočale treniranje, je nastopil močno in odločno. Žal so bili tokrat sodniki bolj naklonjeni izvedbam kat drugega stila karateja, ki prevladuje med članicami Balkana in so spregledali več očitnih odstopanj pri izvedbi kat predstavnikov Črne gore in Makedonije ter tako Luki onemogočili napredovanje v višje kroge tekmovanja in boj za medalje. Luka je s petim mestom v skupini ostal prvi pod črto za napredovanja, v skupnem seštevku pa je po ocenah zasedel 17. mesto.

Za vse tri naše reprezentante je bila to velika izkušnja na tekmovanjih najvišjega ranga ter velika vzpodbuda za nadaljevanje trdnega in zavzetega dela, ki jih vodi do počasnega vzpona in mednarodnega napredovanja v elitni disciplini karateja - kate.

Naš trener Darko Cicvarić, ki je bil pred kratkim izvoljen za trenerja slovenske karate reprezentance v katah, pa je imel priložnost iz neposredne bližine analizirati nasprotnike in z reprezentanti dogovoriti strategijo za prihodnja mednarodna tekmovanja.

Karate klub Brežice se zahvaljuje vsem podpornikom, ki omogočajo nastope naših tekmovalcev, še posebej pa Občini Brežice, HESS, ELMONT in INŽENIRING BIRO d.o.o.

Vir: Karate klub Brežice
« Nazaj na seznam
»