Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Maj in Vid Oštrbenk v svetovnem vrhu

Objavljeno: Torek, 30.07.2019    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
SP Banja Luka-ob-.2019_010

Brata Oštrbenk z najzvestejšimi navijači

Na reki Vrbas v Banja Luki je minuli teden potekalo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah. Prvenstva se je udeležilo skoraj 300 tekmovalcev iz 18 držav, ki so se za naslove svetovnih prvakov potegovali v dveh disciplinah, in sicer šprintu in klasičnem spustu. Šprint je večinoma organiziran na bolj atraktivnem delu in večkrat tudi bolj deročem delu reke. Dolžina je običajno nekje med 350 in 700 m, za kar tekmovalci porabijo nekje med 40 in 80 sekundami. Organizator je za šprint izbral krasen in atraktiven odsek reke Vrbas v kanjonu Tisno, kjer so že gostili največja svetovna tekmovanja. V četrtek so potekale kvalifikacije in najboljši tekmovalci in tekmovalke so se uvrstile v petkov finale.

Iz Slovenije je zraven 18-članske ekipe v Banja Luko prišla tudi zelo številna navijaška ekipa, ki je ob progi naredila vrhunsko vzdušje in slovenskim tekmovalcem pomagala, da so v petkovem finalu skupaj osvojili devet kolajn. Maj Oštrbenk in Vid Oštrbenk, člana Kajak kanu kluba Čatež, sta bila med najbolj uspešnimi tekmovalci slovenske ekipe.
SP Banja Luka-ob-.2019_028

Maj in Vid sta skupaj nastopila v kanuju dvosedu pri mladincih in osvojila odlično tretje mesto.


Vid Oštrbenk dvakratni svetovni prvak

Vid je že prejšnji teden navdušil, ko je na svetovnem prvenstvu v Krakovu osvojil bronasto kolajno. V šprintu je veljal za enega od favoritov. V finale se je uvrstil kot drugi iz kvalifikacij. V finalu pa je ob zelo glasnem navijanju osvojil naslov svetovnega prvaka in drugouvrščenega prehitel za visokih 1,56 sekunde. Drugi naslov svetovnega prvaka pa si je priboril v ekipi mladih kajakašev, ki so v velikem finalu premagali Čehe in Nemce.

Vid in Maj Oštrbenk tudi skupaj do medalj

Maj in Vid sta skupaj nastopila v kanuju dvosedu pri mladincih, kjer sta v finale prišla kot najboljša iz kvalifikacij. Zaradi manjše napake sta kljub temu finale zaključila na odličnem tretjem mestu. Maj je nato v ekipni vožnji 3 X C1 mladinci ravno tako osvojil bron. Tretje mesto pa sta osvojila tudi kot člana ekipe 3 x C2 ekipe.

Maj je v nedeljo na klasičnem spustu, ki je bil na daljši 7,5-km dolgi progi, v ekipni vožnji osvojil tretje mesto.

Vrhunski rezultati mladih kajakašev so rezultat dolgoletnega odrekanja in treningov ter so nagrada tako tekmovalcem kot tudi trenerju, staršem, navijačem in vsem, ki so pomagali, da Kajak kanu klub Čatež vsa ta leta uspešno deluje.

Na žalost še nismo prišli do odločitve o gradnji športnega centra Vrbina, v sklopu katerega je predvidena tudi kajakaška proga, ki bi mladim kajakašem omogočala treninge na veliko višjem nivoju. Upajmo, da bodo tudi ti rezultati spodbudili odgovorne k hitrejši izvedbi športnega centra, ki bo ravno tako tudi zelo velika turistična pridobitev s široko ponudbo turistično-športnih atrakcij.

Mitja Oštrbenk, KKK Čatež
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte