Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Maraton v Krškem del slovenskega kolesarskega preporoda

Objavljeno: Torek, 06.08.2019    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
2018_08_RKD_maraton_2018__137_915643319
Plejada slovenskih kolesarskih matadorjev s Primožem Rogličem, Tadejem Pogačarjem, Janom Polancem, Luko Mezgecem in Matejem Mohoričem na čelu nastopa v vodilnih vlogah na svetovno priznanih kolesarskih »svetinjah«. S svojo medijsko izpostavljenostjo dajejo dodatnega vetra v jadra razvoju vse bolj obiskanih rekreativnih oblik kolesarjenja. Pravi preporod dosegajo kolesarska potepanja po slovenski naravi, kateri lepoti v svetu ni para. Aktivnega življenja željni si tako nabirajo energije za ves teden dela.

Kolesarski »Maraton Franja« je vsekakor tista prireditev v Sloveniji, ki se lahko kiti z nazivom nacionalne, vsestransko prepoznane tudi v tujem okolju. »Franja« ima status »romarske« prireditve in cilj množice kolesarjev iz vse Slovenije. Posavci tu nismo izjema, hkrati pa si lahko privoščimo tudi večja lokalna rekreativna druženja, ki so motivacijski motor ukvarjanja s kolesarjenjem v spodnjeposavskem okolju. Gonilna sila razvoja so tako krški »Kolesarski maraton po deželi cvička«, »Sevniški kolesarski maraton« in »Brežiški kolesarski maraton«.

Rekreativno kolesarsko društvo Krško bo tradicionalno, tretjo nedeljo v avgustu organiziralo že 17. kolesarski maraton po deželi cvička s startom in ciljem v Krškem na Trgu Matije Gubca. 18. avgusta bodo zgodnje dopoldanske ure s startom ob 10.00 popeljale rekreacije željne na tri sposobnostim prilagojene kolesarske trase. Kolesarji se bodo podali na veliki in mali kolesarski maraton v dolžini 70 in 40 kilometrov. Ob tem bodo za najmlajše kolesarje in družine izvedli še otroški »Čričkov maraton« na 6 km in »Kolesarski poligonček«. Maraton že leta privablja prek 450 kolesarjev in otrok, je rekreativnega značaja in sodi v sklop akcije Slovenija kolesari 2019. Tokrat bo premierno del projekta »Pumpa – kolesarski vikend«, v soorganizaciji Športne zveze Krško, ki ga letos podpira tudi Fundacija za šport v RS.

Predsednik društva Branko Sikošek je pred izvedbo kolesarskega praznika povedal: »Veseli smo, da vsako leto privabljamo množico udeležencev. Vsako leto razen manjših prask končujemo živi in zdravi, videvamo same zadovoljne obraze in poslušamo pohvale. S svojo udeležbo in besedami '... vidimo se ponovno naslednje leto ...' nas spodbujajo kolesarji iz celotnega Posavja in Dolenjske. To nam daje dodatnega elana, da peljemo stvari iz leta v leto naprej.«

Vsi udeleženci prejmejo toplo malico, vodo in spominsko medaljo. Najmlajši otroci na Čričkovem maratonu prejmejo sladoled in darilo organizatorja. Na maratonu tradicionalno podeljujejo tudi pokal za najstarejšega kolesarja in kolesarko. Podeljuje se pokal za najštevilnejšo ekipo, poteka pa tudi žrebanje nagrad z gorskim kolesom kot glavno nagrado.

Vir: RKD Krško
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom