Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Maske ne prekrijejo nasmeha na obrazih plesalcev

Objavljeno: Četrtek, 11.06.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
IMG_9171

K treningu v PK Lukec se je vrnilo 90 % vadečih pred epidemijo (foto: PK Lukec).

V vadbene dvorane so se v minulih tednih vrnili tudi plesalci. Za razvejano in pestro plesno ustvarjanje v Posavju v največji meri skrbijo v Plesnem klubu Lukec Krško, ustanovljenem že pred 30 leti, in leta 2007 ustanovljenem Plesnem društvu Imani Brežice. Pozanimali smo se, kako so preživeli čas karantene, kaj počnejo trenutno in kakšni so njihovi načrti.

Povezali so se preko spleta
 
V Plesnem klubu Lukec so bili, ko se je pričela epidemija, ravno pred pričetkom vrhunca plesne sezone in udeležbami na tekmovanjih in festivalih. »Te sezone sem se še posebej veselil, saj smo imeli narejen načrt udeležb za kar 160 naših plesalcev. Poleg tega smo letos v klubu sprejeli poseben finančni načrt sofinanciranja udeležb na tekmovanjih, ki pa je z razglasitvijo epidemije seveda nato padel v vodo,« pravi strokovni vodja programov Sebastijan Vodlan.
IMG_9169
Kot pojasnjuje, zaradi šoka ob razglasitvi epidemije v prvem tednu karantene niso počeli ničesar, v drugem tednu so že pričeli s testnimi treningi preko spleta, v tretjem tednu pa so za vse tekmovalne skupine v klubu organizirali brezplačne treninge, ki so potekali naslednje tri tedne. »S sredstvi za plačilo trenerjev smo bili seveda omejeni in zato smo bili primorani uvesti plačljive plesne treninge za tekmovalne skupine in veseli smo bili, da smo tudi tako še vedno ostali povezani z večino naših plesalcev,« pravi Vodlan.
 
Z 11. majem so se na podlagi odloka lahko v plesne dvorane vrnili vsi registrirani tekmovalci v treh skupinah, z 18. majem pa so se sprostili tudi ukrepi za ostale vadbene skupine, tako da so lahko pričeli z normalnim delom, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih priporočil NIJZ. »Veseli smo, da se je kljub temu, da smo dejansko tik pred koncem sezone, na treninge vrnilo 90 % vadečih. Ker še vedno niso sproščeni vsi ukrepi glede javnih prireditev, žal ne moremo planirati naših zaključnih produkcij, ki jih tako prvič v 30-letni zgodovini kluba ne bomo izvedli ob koncu sezone,« ugotavlja. Kar se tiče tekmovanj, pa plesalce, kot vse kaže, čaka zelo pestra jesen, saj se bo marsikatero tekmovanje s pomladi prestavilo na jesenski čas, pri čemer močno upajo, da se ne bo ponovila pomladanska epidemija …
 
Nadaljujejo v pozitivnem vzdušju
 
IMG_0545

Namesto zaključnega dogodka bodo v PD Imani objavili posnetke vseh skupin (foto: PD Imani).

Tudi v Plesnem društvu Imani so med epidemijo koronavirusa stopili skupaj in nadaljevali delo iz domačega okolja. »Plesalce smo spodbujali, da se udeležijo on-line treningov, ki so postali praksa vseh plesnih šol v Sloveniji. Treninge smo v duhu prinašanja kar se da pozitivnega vzdušja učili brezplačno, saj smo želeli plesalcem omogočiti ustvarjanje in sprostitev ter jim podariti občutek 'normalnega življenja'« pojasnjuje predsednica društva Ksenija Herakovič. »Odzivi plesalcev in njihovih staršev so bili zelo pozitivni, vseeno pa so vsi komaj čakali, da se vrnejo nazaj v plesne dvorane,«
IMG_0544
so po njenih besedah povedale njihove plesne učiteljice. Omejitve oz. preventivni ukrepi, predpisani s strani NIJZ – plesalci v dvorane vstopajo z maskami in držijo varnostno razdaljo – ne vplivajo na njihovo veselje ob vrnitvi in zadovoljen nasmeh ob koncu treninga.
 
Ob širši sprostitvi zakonov, ko so se lahko nazaj v plesne dvorane vrnili vsi člani društva, je bilo društvo prisiljeno poiskati novo rešitev, ki bo nadomestila njihov tradicionalni zaključni dogodek. Ob koncu šolskega leta bodo tako namesto tradicionalnega nastopa objavili plesne posnetke vseh skupin s pripravljenimi točkami, sporoča Herakovičeva. Pred poletnimi počitnicami pa hip hop tekmovalce (soliste in pare), čaka še en pokalni turnir, ki ga organizira Plesna zveza Slovenije, slavnostno državno prvenstvo pa je zveza zaradi izrednih razmer prestavila na konec oktobra. Iz brežiškega društva še sporočajo, da s pozitivnim vzdušjem nadaljujejo s svojim delom in pozivajo vse ljudi, željne plesa, da se jim pridružijo v naslednji sezoni, vpisni listi pa so na voljo na njihovi spletni strani.
 
Peter Pavlovič

#povezujemoposavje

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam