Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mini cestno-hitrostni motociklisti na Racelandu

Objavljeno: Torek, 14.05.2024    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
mini_chm_dp_krsko_12_maj_2024__77_
Nedeljsko popoldne je bilo v znamenju neviht, ki niso pokvarile dirke državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu, ki ga je na Racelandu v Krškem organiziral AMTK Koper. Udeležba v vseh sedmih kategorijah je bila odlična, dirkači so pa poskrbeli za razburljive dirke.

mini_chm_dp_krsko_12_maj_2024__72_
Drugo prizorišče letošnje sezone državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu je bila steza v Vrbini pri Krškem. Dirkališče Raceland je pred kratkim doživelo lepotni popravek, saj je upravitelj popravil posedli del steze in na novo preplastil vstop v štartno–ciljno ravnino. Zaradi tega je varnost dirkačev na višjem nivoju, časi kroga pa še hitrejši. Nedeljski dirkaški dan je postregel z desetimi dirkami v sedmih različnih tekmovalnih kategorijah. Organizator dirke AMTK Koper se je s simboličnimi darili po zaključku dirkaškega dne zahvalil nekaterim dolgoletnim udeležencem za njihov neprecenljiv prispevek k slovenskemu dirkanju.

mini_chm_dp_krsko_12_maj_2024__38_
V najnižji kategoriji minimoto10 je bil v Krškem razred zase David Štilec (AMD Orjaki), ki je v obeh vožnjah prikazal popolno formo in obakrat slavil zmago. Drugo mesto je pripadlo najboljšemu s prve dirke sezone, Liamu Ostrožniku (GAS Vrtejba). Tretje mesto je zaradi doslednih voženj pripadlo Adamu Sattlerju (GAS Vrtejba).

Kategorije višje, v minimoto 14, ni bilo presenečenja na vrhu. Tim Komel (GAS Vrtejba), branilec naslova državnega prvaka, je vnovič brez večjih težav ugnal tekmece. Čeprav je moral nekajkrat pošteno pljuniti v roke, ker so mu tekmeci nekajkrat zadihali za vrat, pa vseeno presenečenja ni dopustil. Komelu se je najbolj približal na koncu drugouvrščeni David Ivanušič (AMD Orjaki), tretji je bil Johan Pintar (AMD Domžale).

Jan Poropat (ŠD Nenaten) se je po novi, tokrat krajši odsotnosti, znova vrnil v dirkaško karavano in takoj po povratku na državno prvenstvo zmagal v prvi vožnji razreda minimoto Open. Primorec je bil glavni favorit za skupno zmago, toda dirkaška sreča mu je obrnila hrbet. Kmalu po startu druge vožnje je padel in tako Taiu Komelu (GAS Vrtejba) na stežaj odprl vrata do skupne zmage. Komel je hitrega Poropata, ki se je prebijal v ospredje, uspel s pametnim zapiranjem linij vse do ciljne črte zadržati za seboj in tako priti do skupne zmage. Tretje mesto je osvojil Luka Lenko (Hrvaška).

V konkurenci voznikov skuterjev je bila tokrat nekoliko večja udeležba. Silvano Mladovan (AMTK Koper) ni bil osamljeni jezdec v konkurenci skuter 70, saj sta se mu, poleg nekaterih dirkačev iz Hrvaške, pridružila še dva Slovenca. Mladovan je zaradi večje konkurence ostal brez zmagovalnih stopničk. Zmaga je odšla v roke člana AMTK Koper Andreja Ramšaka. Drugo mesto je pripadlo še enemu Ramšaku, Zdravku. Na najnižjo zmagovalno stopničko pa je stopil Marin Di Lenardo (Hrvaška).

Med dirkači razreda miniGP 10 se je premierne zmage veselil novinec v državnem prvenstvu Matija Kodarin (GAS Vrtejba). Po padcu v drugi vožnji je namreč Urh Kovačič (SD Oktani) zapravil možnost za drugo zaporedno zmago in je zaključil kot tretji. Še en novinec v tem tekmovalnem razredu, Maroko Cvetko (SD Oktani), ki je tudi padel, se je vrinil med oba.

V konkurenci dirkačev, ki so sedeli na motorjih razreda miniGP 12, je bil tokrat v svoji ligi Tian Krševan (GAS Vrtejba). Tekmovalec iz Ajdovščine se je zlil s progo v Krškem in bil v obeh vožnjah prehiter za tekmece. Obakrat je v cilj pripeljal z več kot štirimi sekundami prednosti za prvo letošnjo skupno zmago v sezoni. Končno drugo mesto je po razburljivih dvobojih s Tristanom Rupellijem (MC Nannelli 69) osvojil Nejc Petrič (GAS Vrtejba).

Tudi v razredu supermoto ni manjkalo dirkaške akcije in drame. Že v prvi vožnji so dirkači pokazali odlične predstave in hrabra prehitevanja. Trdoto asfalta je v prvi vožnji občutil Nejo Habjan (GAS Vrtejba) in tudi lastnik najhitrejšega časa kroga na nedeljski dirkaški dan Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je prvič v državnem prvenstvu nastopil na dirki supermota. Ajdovec je bil edini dirkač, ki je krog na Racelandu odpeljal pod 49 sekundami. Čeprav je bil hiter, pa je na prvi dirki, ko je  vodil, padel in zapravil pomembne prvenstvene točke. Čeprav je drugo vožnjo suvereno dobil, pa je seštevek točk zadoščal le za končno 4. mesto.

Skupne zmage se je veselil Matija Benčič (AMTK Koper), ki je bil na prvi dirki najhitrejši, v drugi pa je zaostal le za Krševanom. Primorec in nekdanji tekmovalec s skuterji se je moral pošteno potruditi, da je v obeh vožnjah odbil vse napade Davida Božiča (Hrvaška), ki je bil naposled drugi. Tretje mesto je osvojil Davide Di Lenardo (Hrvaška).

Dirkače čaka 14-dnevni dirkaški premor, nato pa se bodo 2. junija zbrali v Slovenji vasi na tretji dirki letošnjega državnega prvenstva, ki jo bodo organizirali člani AMD Ptuj.

Vir: AMZS
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte