Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mlademu Brežičanu Alexu Novaku že tretja zaporedna lovorika

Objavljeno: Ponedeljek, 15.03.2021    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
image1.
Mladi, komaj devetletni Alex Novak je na podelitvi HMS (Hrvaška moto zveza) najboljšim moto športnikom Hrvaške v zagrebškem prestižnem hotelu »West In« prejel prestižno nagrado "Zlata krila".

Brežičan, letnik 2011, po spletu okoliščin, predvsem pa odličnega hrvaškega trenerja gospoda Pernarja že od leta 2017 trenira in nastopa za klub MCK97 MX Academy-Rens#1 iz sosednje Hrvaške, točneje iz Ključa Brdovečkog tik ob slovensko-hrvaški meji. Ta nagrada, ki jo je prejel, se podeljuje v mladinskih  kategorijah in ima isto težo kot osvojitev Zlate čelade za tri osvojene naslove prvaka.
image3.
Iz slovenskih športnih krogov mu  lahko ob ponarodelem Katančevem reku veselo vzkliknemo »kapo dol«, saj ima Alex rosnih devet let in je že trikrat zapovrstjo osvojil naslov hrvaškega državnega prvaka. To mu je uspelo prvič leta 2018 v kategoriji do 50 cc, v 2019 je to ponovil, v lanski "koronski" sezoni 2020 pa je leto pred načrtovanim prestopil v kategorijo do 65 cc in prav tako suvereno opravil s konkurenco.

Letos mladeniča iz Brežic čakajo novi izzivi tako v Hrvaškem in tudi prvič v slovenskem državnem prvenstvu. V kolikor pa bodo v njegovem ožjem timu uspeli zagotoviti dovolj sredstev za nastope na evropskem prvenstvu do 65 cc pa se bo pomeril prvič tudi v tem najmočnejšem prvenstvu te kategorije na stari celini. Kot nam je povedal njegov oče Aleš se z rezultati na evropskem prvenstvu ne obremenjujejo, in se za hitro prihajajočo sezono ne postavljajo nikakršni rezultatski okvirji in pogoji,  saj bo to učna sezona in spoznavanje konkurence na najvišji ravni v tej kategoriji. Zraven tega pa je potrebno dodati da bo Alex dopolnil deset let šele 1. avgusta in v tej kategoriji se bo pomeril s fanti starimi tudi do dvanajst let, kar bo še poseben izziv, saj so pri otrocih te starosti razlike lahko precej velike. Zraven je še dodal, da je nastopanje na EP predvsem odvisno od financ in želijo si, da bi jim to tudi uspelo pokriti, saj napredek prinaša le merjenje z najboljšimi.

Vsekakor ima mladi Brežičan že nekaj mednarodnih izkušenj in uspehov, saj je že leta 2019 presenetil evropsko in svetovno javnost, ko je zmagal na znameniti dirki »Master kids« do 50 cc v francoskem Verdunu. Tudi v tej sezoni imajo v njegovem timu namen nastopiti na tej najprestižnejši dirki mladih talentov, ki bo tokrat zopet potekala v Franciji, točneje v mestu Razoy Sur-Serre.

Kako bo mladenič iz Brežic opravil s sezono 2021, bo znano v jeseni, med tem pa bodo mnogi navdušenci nad motokrosom v Sloveniji in Hrvaški zraven našega štirikratnega svetovnega prvaka Tima Gajserja imeli še razlog več, da spremljajo tudi nižje kategorije in se veselijo z uspehi enega ali drugega dirkača. Mogoče pa je prav Alex tisti, ki bo v višjih kategorijah nasledil Tima in s tem v prihodnosti razveseljeval navdušence nad to športno panogo pri nas in po svetu.

Tekst: AMX Racing
Foto: Marjetka Štrucl
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte