Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi tenisač Grega Sevšek: Mika ga odhod čez veliko lužo

Objavljeno: Sreda, 02.12.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Grega Sevšek-1

Grega Sevšek s pokalom za zmago na Ptuju (foto: osebni arhiv)

Največji up Teniškega kluba Krško je trenutno 17-letni Grega Sevšek, doma iz Brestanice. V letošnji sezoni je opozoril nase z dvema zmagama na turnirjih TZS do 18 let, kot lahko preberete v nadaljevanju, pa se spogleduje z odhodom na šolanje in trening v ZDA.

Grega Sevšek, trenutno dijak 3. letnika športnega razreda Gimnazije Novo mesto, se je s tenisom prvič srečal pri šestih letih, vendar ga je tudi kmalu opustil. »V naslednjih dveh letih sem se preizkusil v nogometu, plezanju, plavanju, vendar z ničemer nisem bil zadovoljen. Pri osmih letih, na začetku tretjega razreda osnovne šole, sem se zopet podal v igranje tenisa,« pove o svojih teniških začetkih in doda, da so bili v brestaniški osnovni šoli vedno spodbudni in prilagodljivi glede njegovih teniških obveznosti, ki so bile že takrat kar precej obsežne. S treningi je začel pri trenerju Ivanu Gerjeviču, zatem pa je začel sodelovati z Andrejem Hoveljo, ki je še vedno njegov trener in kateremu gredo, kot poudarja, največje zasluge za vse dosedanje uspehe.
Grega Sevšek

Med znanimi tenisači ga najbolj navdušujeta Roger Federer in Andrej Rublev.Kot svoje doslej največje uspehe izpostavlja dve septembrski zmagi na turnirjih Teniške zveze Slovenije v kategoriji do 18 let in lansko drugo mesto na takšnem turnirju v Šentjurju. Trenutno na slovenski lestvici do 18 let zaseda 12. mesto. Na vprašanje, kakšni so njegovi cilji in želje na področju tenisa uporablja, odgovarja: »Moja največja želja je, da bi dobil nekaj povrnjenega za ves trud, ki sem ga vložil. Najlepša nagrada bi bila seveda kakšen bolj odmeven mednarodni rezultat. Vesel sem, da tenis odpira v svetu tudi drugačna vrata – na ameriških univerzah iščejo igralce iz celega sveta, da bi tekmovali zanje. Združitvi treniranja tenisa in izobraževanja čez lužo sem bil zelo naklonjen, zdaj malo manj, a definitivno si bom tukaj pustil odprta vrata.« Kar se tiče vzornikov, najprej izpostavlja Rogerja Federerja: »Njegova tehnika udarcev in lahkotno gibanje po igrišču je enostavno neprimerljivo s katerim koli drugim tenisačem. Med mlajšo generacijo tenisačev pa mi je zelo všeč Rus Andrej Rublev. Najbolj me navdihuje njegova neizprosna surova moč, s katero udari prav vsako žogo.«

»Grega se razvija v  'all court' igralca s širokim naborom udarcev in premišljenimi potezami. Krasi ga mirna glava in predanost napredku. Je skromen in discipliniran, zaradi česar zelo uspešno združuje šolske obveznosti s treningi in tekmovanji,« pa o svojem varovancu pravi trener Hovelja. Na njegovi razvojni poti je vsekakor zelo pomembna tudi podpora družine, odlično sodelovanje s kondicijskim trenerjem ter izjemni starejši fantje (igralci-tekmovalci) iz posavske regije, ki z Grego redno sparingirajo. »Seveda brez omembe matičnega kluba TK Krško ne gre. Grega ima v TK Krško odlične infrastrukturne pogoje za trening, saj lahko trenira tako na pesku kot na 'hard court' igrišču, kar je v njegovih letih izjemnega pomena,« še dodaja Hovelja.

Tenisači so imeli letos zaradi brezkontaktne narave športa več možnosti za trening in tekmovanja kot v nekaterih drugih športnih panogah. »Res je, zagotovo nam je ta položaj bolj prizanesel kot ostalim športom. Med prvim valom je tudi nas doletela popolna prepoved treniranja, ki je trajala približno 40 dni. To mi je sicer dalo čas in možnost, da sem nekaj več postoril na kondicijski pripravi, vendar se je odsotnost po vrnitvi na igrišča zelo poznala,« pravi Grega. V letošnji tekmovalni sezoni so tako turnirji dokaj ustaljeno potekali do začetka novembra, seveda z upoštevanjem vseh priporočil NIJZ, zdaj pa so do konca novembra odpovedana vsa tekmovanja. »Nadejam se, da bodo poskusili izpeljati vsaj državna prvenstva, ki so na sporedu decembra,« zaključuje obetavni tenisač, o katerem bomo zagotovo še precej slišali.

Peter Pavlovič

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

22.01.2021 | Ostali športi

Grbine in zavoji tudi v Brežicah

13.01.2021 | Ostali športi

Zimska video produkcija plesalcev Lukca