Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na hipodromu Brege najhitrejši konji Slovenije

Objavljeno: Ponedeljek, 03.06.2019    Rubrika: Ostali športi Redakcija
kasaske_dirke_na_bregah110

Tudi tokrat razburljivih finišev ni manjkalo ...

Konjeniški klub Posavje Krško, ki v tem letu obeležuje 95 let delovanja, je 2. junija tradicionalno ob prazniku občine Krško na hipodromu Brege organiziral kasaške dirke, katerih vrhunec sta bili že enajsto leto zapored rejski dirki najboljših konjev Šampionat Slovenije. Predstavilo se je šest kasačev, med njimi je bil le en nekdanji zmagovalec, Tars Stars, ki je slavil pred dvema letoma, zmago pa je ponovil tudi letos.

kasaske_dirke_na_bregah85

Šerbčeva podeljuje pokal Janku Sagaju, vozniku novega kasaškega šampiona Slovenije 2019 Tarsa Starsa

Obiskovalci so lahko v lepem in toplem vremenu, ki ga je vmes pospremilo nekaj kapelj dežja, videli enajst točk sporeda z zanimivimi in na trenutke tudi razburljivimi dirkami. Med drugim so se predstavili francoski kasači, kmečke dvovprege in drugič na Bregah tudi dirka ponijev. Kot je za naš medij izjavil predsednik KK Posavje Krško Uroš Bernardič, se je na letošnjih dirkah predstavilo okoli sto konjev. Priredili so promocijsko dirko ponijev, ki so jih vozili otroci, dirko kmečkih dvovpreg s posavskimi in toplokrvnimi konji, dirko starejših konjev, ki morajo v enem dnevu nastopiti dvakrat, skupni seštevek obeh voženj pa da novega šampiona Slovenije za tekoče leto, preostale dirke so bile glede na zaslužke, tudi s spominsko dirko Marjana Marsa, enega od najzvestejših članov kluba in sodelujočega pri izgradnji novega hipodroma, ki je preminil na začetku leta, z udeležbo najboljših konjev iz cele Evrope. Na Bregah je bilo letos na startu šest konjev iz KK Posavje Krško, in sicer Chesy (voznik Jože Sagaj ml.), Dimitrij Vita (Ivan Humek), Iztok BE (Maša Habjan), Bear Glide (Piergiovanni Michelotto), Vila and Glory (Martin Mars) in Lewis OM (Roberto Michelotto).

kasaske_dirke_na_bregah66

Tars Stars z voznikom Jankom Sagajem

Bernardič je še dodal, da se čez leto člani kluba udeležujejo tudi drugih dirk v Sloveniji pa tudi tujini (Italija, Nemčija, Avstrija, Švedska), rezultatsko so po njegovih besedah konkurenčni, seveda pa želijo najraje zmagati na domačem ovalu, kar pa je vedno najtežje. Vprašali smo ga še glede trenutnega statusa hipodroma Brege, pri čemer je odvrnil, da je odkup zemljišč v sklepni fazi, sledi urejanje dokumentacije in začetek načrtovanih ureditev. Načrtujejo namreč prvo galopsko pisto v Sloveniji in verjetno zaenkrat tudi edino, nato bo treba zgraditi manežo, vključiti čim več mladih članov, začeti z jahalno šolo in zgraditi novo klubsko štalo, tako da bo lahko zaživel sodoben in tekmovalen vadbeni in rekreacijski konjeniški center, ki bi za celotno Posavje pomenil veliko pridobitev. To bi pomenilo, da bi bili na Bregah vsaj dve kasaški in galopski dirki na leto ter tekmovanje v preskakovanju ovir, dresuri itd. "Škoda je takega objekta velikosti 20 hektarjev, da se na njem tekmuje samo enkrat letno," je poudaril in dodal, da je tako velik objekt težko vzdrževati glede na to, da je aktivnih članov kluba ravno toliko, da se lahko vsak loti urejanja enega hektarja. Opozoril je še na veliko vandalizma na hipodromu (kraja krme, lesa, nafte ...), ki ga zaradi še neodkupljenih zemljišč ne morejo povsem zapreti, a verjamejo, da bodov prihodnje rešili tudi ta problem.

Po vsaki dirki so najhitrejšemu podelili pokal, med podeljevalci sta bila tudi predsednica sveta KS mesta Krško mag. Nataša Šerbec in predstavnik Kostaka Janez Kozole, ob otvoritvi prireditve pa sta poleg Bernardiča obiskovalce nagovorila podžupan občine Krško Silvo Krošelj in predsednik Kasaške zveze Slovenije dr. Henrik Gjerkeš. Organizator je poskrbel tudi za spremljevalni program, v katerem so nastopile tudi mažoretke Mažoretnega kluba Baton iz Krškega in Pihalni orkester Krško.
kasaske_dirke_na_bregah12

Predsednik KK Posavje Krško Uroš Bernardič


Tars Stars šampion 2019

Tars Stars je po letu premora znova zasedel prestol kasaškega šampiona Slovenije. Zmagal je tako v prvem teku (kilometrski čas: 1:15,2) kot v drugem (kilometrski čas 1:14,4) in tako osvojil svoj drugi šampionat v karieri (prvega je osvojil, prav tako z zmagama v obeh tekih, leta 2017). Za voznika Janka Sagaja in lastnika Igorja Pozderca je to tako že druga osvojena rejska lovorika s hitrim Tarsom. Drugo mesto je z dvema suverenima drugima mestoma v svojem prvem šampionatu osvojil lanskoletni konj leta petletni Didier Bleu z Viktorjem Dolinškom v sulkiju, tretji pa je bil Dior MS, ki si je stopničke pritekel z odličnim finišem v drugem teku, potem ko je prvega končal na četrtem mestu. Z voznikom Igorjem Novakom sta s tem že drugič stopila na stopničke v šampionatu Slovenije, potem ko sta leta 2016 že osvojila tretje mesto. Četrti je bil Sun Naglo OM, peti pa Le Mans. Eden izmed favoritov Luther King je v finišu prvega teka zagalopiral in izgubil pravico nastopa v drugem teku.

Odlične boje smo videli tudi v preostalih dirkah. Z odličnim debijem je navdušila Istra KP (voznik Andrej Marinšek, km. čas 1:16,4), ki je svoj prvi nastop že 'pretopila' v prvo zmago. S prvencem in novim osebnim rekordom se je izkazal tudi Princ M (voznik Jernej Slavič, km. čas: 1:17,1), na svoj šampionski nastop v prvenstvu dveletnikov izpred dveh let pa je po dolgi pavzi spomnil derbist Fjori (voznik Saša Seršen, km. čas: 1.17,2).

kasaske_dirke_na_bregah56

Nastop krških mažoretk

V peti dirki je stvari v svoje roke vzela Ain't She Perfect (voznica Lučka Müller, km. čas: 1:17,0) in se vrnila na pota lanske zmagoslavne forme. Šesta točka sporeda se je 'odigrala' po notah Donine (voznik Janko Sagaj, km. čas: 1:17,7), ki je kot edina svojo zmago dosegla na srednji, 2100-metrski distanci.

V 'odprti' konkurenci so se izkazali domači predstavniki, saj je memorial Marjana Marsa pripadel njegovemu sinu Martinu Marsu s kobilo Vilo And Glory, ki je izkasala odličnih 1:15,6 in slavila pred hlevsko kolegico Bear Glide in na tretjem mestu Udar'som.

V zadnji dirki, drugem teku krožne dirke francoskih kobil, je še drugič zapored slavila Estelle de la Dive (voznik Paolo Scamardella, km. čas: 1:15,8).

R. R., vir: spletna stran Kasaške zveze Slovenije
« Nazaj na seznam